Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανατροπή στις διατροφικές συνήθειες -Τα νέα δεδομένα στο 12ο συνέδριο ενδοκρινολογίας "Ενδόραμα"

Ανατροπή στις διατροφικές συνήθειες -Τα ...

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25/1/2020 στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου στην Πάτρα

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα ιατρικής φύσεως αναμένεται να τονιστούν και να παρουσιαστούν στη διάρκεια του Πανελληνίου ιατρικού συνεδρίου ενδοκρινολογίας «Ενδόραμα» που αισίως έχει φτάσει στη 12η του χρόνια. Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ο εκ των εμπνευστών του συνεδρίου, καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος, έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές και νέα δεδομένα όσον αφορά στις διατροφικές μας συνήθειες και πώς επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Το 2019 ήταν μια χρονιά ανατροπών σε σχέση με όσα είχαμε ως δεδομένα για αρκετές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Με βάση μελέτες που έγιναν γνωστές τη χρονιά που μας πέρασε, πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αντίθετα, εδραιώνεται ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η αίσθηση από παλαιότερες ιατρικές μελέτες πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες από τα αυγά, κάτι που πλέον φαίνεται να καταρρίπτεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος.

Το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020.

Επιπλέον, στο διήμερο συνέδριο θα παρουσιαστούν και μελέτες για τη βιταμίνη D και τη σχέση της με την εμφάνιση καρκίνου. Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως «τα νέα δεδομένα δείχνουν πως τελικά η έλλειψη της βιταμίνης D δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου και επιπλέον αν είναι αυξημένα τα επίπεδα της βιταμίνης δεν προστατεύουν τον οργανισμό».

Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τον καρκίνο του θυροειδούς . «Οι νέες μελέτες που έγιναν γνωστές το 2019 επιβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για μία επιθετική μορφή καρκίνου και επιπλέον σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται, δεν χρειάζεται να γίνεται ολόκληρη αφαίρεση των ενδοκρινών αδένων αλλά μπορεί να αφαιρείται μόνο το σημείο που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα».

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε και σε μία μεγάλη επιτυχία για την περιοχή της Δυτ. Ελλάδας και το σύστημα δημόσιας υγείας.

«Ένα θέμα συζήτησης σε “Ενδοράματα” προηγούμενων ετών ήταν η Μονάδα Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία πλέον λειτουργεί κανονικά και έχει επιτύχει εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και τον Αύγουστο αναμένεται να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα παιδιά».

Στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας θα γίνει εκτενής αναφορά και στις πολυκυστικές ωοθήκες και την ορμόνη anti mullerian, η οποία σχετίζεται με την γονιμότητα. Οι νέες μελέτες έδειξαν πως η αύξηση της ορμόνης συμβάλλει στην διάγνωση των πολυκυστικών, ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία. Αυτή η ορμόνη όταν εντοπίζεται σε αυξημένα επίπεδα συμβάλει στην διάγνωση των πολυκυστικών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως στην Ελλάδα οι εξετάσεις για τη συγκεκριμένη ορμόνη δεν είναι επιδοτούμενες και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι μελέτες θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει τους εξεταζομένους για την μέτρησή της. Επιπλέον, ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε και στις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς όπως τόνισε το άτμισμα ενέχει τον ίδιο κίνδυνο για το νεογνό με το να καπνίζει η έγκυος.

 «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ»: Ενα οδοιπορικό στην ιστορία των σιδηροδρομικών σταθμών

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη για να παρουσιάσει το «Πολιτιστικό Ενδόραμα», την παράλληλη δράση που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Παρασκευή 24 Ιανουρίου στις 20.00 το βράδυ, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο τρένο.

«Το “Πολιτιστικό Ενδόραμα” ταξιδεύει τους συμμετέχοντες του συνεδρίου έξω από τα όρια της ιατρικής και φέτος» είπε η κ. Χρυσάφη και συνέχισε: «Στόχος είναι να υπάρξει ευθεία σύνδεση του “Ενδοράματος” με θέματα επικαιρότητας της περιοχής. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε να γίνει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορία των σιδηροδρομικών σταθμών της Πελοποννήσου και τα ιδιαίτερα σπάνια χαρακτηριστικά του τρένου μέσα από τον φακό του Σωτήρη Πέτρου».

Η κ. Χρυσάφη πρόσθεσε ότι «η φωτογραφική αποτύπωση των γραφικών σιδηροδρομικών σταθμών θα ξυπνήσει μνήμες σε όσους παρακολουθήσουν το Πολιτιστικό Ενδόραμα και θα τους προβληματίσουν για το πόσο σημαντικό μέσο μεταφοράς είναι»,.

*Το Ιατρικό Συνέδριο ΕΝΔΟΡΑΜΑ είναι μια πρωτότυπη ετήσια ιατρική διημερίδα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στηρίζεται σε μια ιδέα των ενδοκρινολόγων του Τμήματος Ιατρικής Α. Βαγενάκη, Ν. Γεωργόπουλο και Κ. Μάρκου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008.

Στο Ενδόραμα παρουσιάζονται κλινικά περιστατικά και ιατρικά δεδομένα, γίνεται ανασκόπηση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε, παρουσιάζονται και συζητούνται τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα, ιδέες, εξελίξεις και εφαρμογές στον τομέα της ενδοκρινολογίας καθώς παρουσιάζονται όλα τα αντίστοιχα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησα την ίδια περίοδο.

*Το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις