Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ποιο είναι το μυστικό για μια καλή ζωή;

Ποιο είναι το μυστικό για μια καλή ζωή;

Από την Ελευθερία Μακρυγένη

Πώς ισορροπούμε ανάμεσα στις ανάγκες της καθημερινότητας και τις ανάγκες του εαυτού μας για ηρεμία και ευεξία ψυχής και σώματος; Oι ρυθμοί γρήγοροι, το περιβάλλον πολλές φορές πιεστικό, αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι «αντίστασης».

Το αντίβαρο ο καθένας το ορίζει διαφορετικά και επιλέγει αναλόγως , το μόνο σίγουρο είναι τελευταία παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες τάσεις για μια καλή και ποιοτική ζωή.

Γυμναστική με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο, εναλλακτικές μέθοδοι για ταχύτητα και αποτέλεσμα, yoga, pilates, εκδρομές και περίπατοι στη φύση, life coaching, αυτογνωσία, βελτίωση διατροφής η οποία φτάνει ως τη μετατροπή μας σε vegeterian ή vegan, αποκτούν όλο και περισσότερους ακόλουθους.

Είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης προβλημάτων, η υιοθέτηση πρακτικών που ενισχύουν το wellness κερδίζει διαρκώς έδαφος. Άλλωστε, η εξέλιξη της επιστήμης και η διάδοση της πληροφορίας, για το τι οφελεί και τι όχι την σωματική και ψυχική υγεία, επιτρέπουν την ενημέρωση του κοινού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει και έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή μια και πλέον ειδικοί για την ψυχολογία, τη διατροφή και την άσκηση, είναι έτοιμοι να μας κατευθύνουν.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πλεονεκτήματα μιας ισορροπημένης διατροφής είναι γνωστά και όλοι γνωρίζουν ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Σε αυτή περιλαμβάνεται η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα μεγάλη στροφή έχει παρατηρηθεί στην κατανάλωση superfoods.

Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές θεωρούνται τα τρόφιμα με πολυάριθμες βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και άλλα μικροθρεπτικά συστατι-κά και τα οποία βοηθούν στη θωράκιση του αμυντικού μας συστήματος και την καταπολέμηση ασθενειών.

Και δεν είναι μόνο τα gojiberries, μια και πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν αυτά τα συστατικά, όπως είναι η σταφίδα , το αβοκάντο, τα σπαράγγια, οι φράουλες, τα αμύγδαλα, τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι, τα καρότα και πολλά άλλα.

VEGAN

Είναι μια τάση στη διατροφή που αποκτά όλο και περισσότερους ακόλουθους καθώς θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται κατανάλωση κρέατος, ψαριού και γενικά οποιουδήποτε τροφίμου ζωϊκής προέλευσης, ούτε επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα , αβγά και μέλι. Η πηγή προέλευσης κάθε τροφής είναι φυτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, ο βιγκανισμός μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό και το περιβάλλον, ενώ τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι 8,1 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν ετησίως σε όλο τον πλανήτη, αν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετήσουν μια τέτοια διατροφή.

Η vegan διατροφή ωστόσο χρειάζεται να ακολουθηθεί με σωστό τρόπο. Τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τις ζωικές τροφές, μπορούμε να τα βρούμε και σε τροφές φυτικής προέλευσης ενώ η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών εγγυάται βελτίωση της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Η προσοχή χρειάζεται να επιδειχθεί στην έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ευτυχώς το ταμπού της λήψης βοήθειας από ψυχολόγο, στο δρόμο προς την αυτογνωσία και την επίλυση των δυσκολιών μας ή των καταστάσεων που μας αγχώνουν η φοβίζουν, έχει υποχωρήσει. Ολοένα περισσότεροι άνδρες και γυναίκες , μικρών και μεγαλύτερων ηλικιών διαλέγουν τον δικό τους σύμβουλο για ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες. Οι μέθοδοι και οι «σχολές» που υπάρχουν πολλές. Συστημική, γνωσιακή, υπαρξιακή, ψυχοδυναμική, σωματική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ζεύγους, προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση.

Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να δυσκολευόμαστε να λάβουμε την απόφαση να επισκεφθούμε ένα ειδικό και να του μιλήσουμε για μας , καθώς και να του εμπιστευθούμε πολύ προσωπικά «πράγματα» όμως είναι αποδεδειγμένο ότι έχει βοηθήσει πολύ και πολλούς. Ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης αλλάζει, οι φοβίες και τα «αγκάθια» υποχωρούν, αλλά και όταν επανακάμπτουν η αναγνώριση και η διαχείρισή τους είναι διαφορετική και πιο αποτελεσματική. ‘Άλλωστε, η αναγνώριση και η αποδοχή είναι κομβικής σημασίας ζητήματα σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο το κομμάτι των προσδοκιών με τις οποίες εισέρχεται ο ψυχοθεραπευόμενος σε αυτό τον χρειάζεται να προσεχτεί ιδιαίτερα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή.

ΜΑΣΑΖ & ΧΑΜΑΜ

Το στρες, τα δυσάρεστα και έντονα συναισθήματα, η πολύωρη εργασία, η κακή στάση του σώματος στο γραφείο ή στην οδήγηση αποτυπώνονται στο σώμα μας. Όλο αυτό μπορεί να το πιέσει ακόμα και να του προκαλέσει πόνους. Τι καλύτερο από ένα μασάζ που θα μας χαλαρώσει και θα μας ανακουφίσει. Και όχι δεν είναι πολυτέλεια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ανάγκη.

Υπάρχουν πολλά είδη. Το θεραπευτικό,που ενισχύει το ανοσοποιητικό, το χαλαρωτικό, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του άγχους, το ταϊλανδέζικο για βαθιά χαλάρωση, το αρωματοθεραπευτικό, για αναζωογόνηση δέρματος, μείωση ρυτίδων και λάμψη.

Επίσης έχουν ανακτήσει δυναμική τα χαμάμ! Με καταγωγή από ανατολή και άρωμα από αυτή ζουν τη δική τους αναβίωση. Πρόκειται για ένα ατμόλουτρο που σε αναζωογονεί τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.

Το χαμάμ είναι η Ανατολική έκδοση του ατμόλουτρου και η υγρή έκδοση της σάουνας. Τα χαμάμ ήταν μέρη συναντήσεων, εξαγνισμού και αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Στις μέρες μας εξακολουθούν να προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης στην Ελλάδα, ένα από τα αρχαιότερα σε λειτουργία χαμάμ βρίσκεται στην Πάτρα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το μυστικό βρίσκεται στην κίνηση , στην πειθαρχία και στο ξεπέρασμα των εκάστοτε αντοχών μας και του ίδιου μας του εαυτού μας. Ομαδικά προγράμματα για μυική ενδυνάμωση για απώλεια λίπους, βάρη, αεροβίωση, pilates, yoga και πολλές άλλες επιλογές για μια καθημερινότητα ποιοτική, για περισσότερη αντοχή, ευεξία, για ένα καλλίγραμμο σώμα.

Τα οφέλη της είναι γνωστά αλλά και οι μέθοδοί της πολλές και όλο και διευρύνονται. Είτε περπατάς λίγα λεπτά καθημερινά, είτε κάνεις jogging στο πάρκο της γειτονιάς σου, είτε πας σε ένα γυμναστήριο, ενισχύεις την καλή λειτουργία της καρδιάς σου, ανεβάζεις τις ενδορφίνες και την καλή σου διάθεση, αποβάλλεις τοξίνες και ένταση, μεταμορφώνεις το σώμα σου.

Η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση και σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας μπορείς να βρεις και να επιλέξεις τον δικό σου τρόπο και χώρο, που θα ταιριάζει στο δικό σου WellBeing.

Ειδικά στον τομέα της εκγύμνασης υπάρχουν πολλές επιλογές που αφορούν ποικίλες μεθόδους, είτε με personal training ή σε μικρά group.

Kάναμε μια διερευνητική «βόλτα» σε τέσσερις χώρους εκγύμνασης στην Πάτρα και μάθαμε για τα οφέλη του κάθε τρόπου γυμναστικής.

ROYAL FITNESS PILATES by Vassiliki

To ROYAL FITNESS PILATES byVassiliki, είναι ένας ευχάριστος, φωτεινός και φιλόξενος χώρος στο κέντρο της Πάτρας, που φέτος διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας του. Όπως εξηγεί η υπεύθυνη προγραμμάτων, Βασιλική Τσιντώνη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, MSc πρόληψη-παρέμβαση-αποκατάσταση, απευθύνεται σε κάθε έναν, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη, σωματικά και ψυχολογικά από την γυμναστική. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών φυσικής αγωγής, ο ασκούμενος θα δει άμεσα την διαφορά, όχι μόνο στο σώμα του, αλλά και στη διάθεσή του, καθώς το “Royal Fitness Pilates” δεν είναι ένας απρόσωπος χώρος, αλλά κάθε ένας αντιμετωπίζεται ως μοναδικός. Κάθε ασκούμενος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε pilatesreformer, pilatesmat, ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης, minigroup, personal, prenatal και postnatal, καθώς και προγράμματα αποκατάστασης από τραυματισμούς. Στόχος μας μέσα από την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την ευεξία που προσφέρει η γυμναστική είναι να μειωθεί το στρες, να αλλάξει η διάθεσή μας προς το καλύτερο, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα, να τονωθεί η αυτοπεποίθηση και να αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις.

Info: Μαιζώνος 122 & Λ. Δημ. Γούναρη, Πάτρα, Τ. 2610 320004, royalfitnesspilates.gr,
FB - ROYAL-Fitness-Pilates-by-Vassiliki

 

20SMARTFIT

H μέθοδος Miha bodytec αποτελεί γυμναστική με άλλο τρόπο και η Θάλεια Ντίνου, ιδιοκτήτρια του 20Smartfit, μιλά για τα οφέλη της μεθόδου.

«Miha bodytec είναι η γυμναστική με άλλο τρόπο. Είναι γρήγορο, ασφαλές και αποτελεσματικό. Γρήγορο γιατί προπονείσαι μόλις 20 λεπτά την εβδομάδα και αντιλαμβάνεσαι τη δυναμική του από την πρώτη προπόνηση! Στατιστικά, σε 10 προπονήσεις μειώνεται το ποσοστό λίπους-πόντων και αυξάνεται ημυϊκή μάζα των ασκούμενων, βελτιώνεται η διάθεση, η δύναμη και η αντοχή.

Ασφαλές, γιατί μελετάται από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας σταθερά εδώ και 15 έτη. Το ερέθισμα που δέχεται ο ασκούμενος είναι φυσικοθεραπευτικός παλμός που βελτιώνει μυοσκελετικούς πόνους, με έρευνες που αφορούν ιδίως την περιοχή της μέσης, της πλάτης και του αυχένα. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και η προπόνηση γίνεται με επίβλεψη προσωπικού γυμναστή καθ' όλη τη διάρκεια (personal training).

Αποτελεσματικό, γιατί το ερέθισμα πηγαίνει πολύ βαθιά στους μυς και ενεργοποιεί ταυτόχρονα όλο το σώμα (650 μυικές ομάδες). Αυτός είναι ο λόγος που μέσα σε 20 λεπτά έχουμε το αποτέλεσμα 3-4 ωρών συμβατικής γυμναστικής!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

• Αρχάριους και αθλητές

• Πολυάσχολους εργαζόμενους και μητέρες

• Όσους για λόγους υγείας δεν μπορούν να γυμναστούν

με το συμβατικό τρόπο

• Όσους αγαπούν την καινοτομία!

Το miha bodytec, η προπόνηση με ηλεκτρομυική διέγερση, γνωρίζει ότι δεν έχεις χρόνο για χάσιμο!».

Info: Κολοκοτρώνη 52, Πάτρα, Τ. 2610 270865, 20smartfit.gr, FB - 20Smartfit

 

TADASANA by Eftyxia

Στον χώρο Tadasana by Eftyxia, η Ευτυχία Χριστοδουλοπούλου μας «μυεί» στη yoga και στην aerial yοga και απευθύνεται κατ΄επιλογή μόνο σε γυναίκες και παιδιά, ενώ κάνει aerial yoga και σε έγκυες (personal). «Η yοga ως λέξη σημαίνει ένωση νου, ψυχής και σώματος.

Έχω κρατήσει ατόφια τη φιλοσοφία αυτού του συστήματος άσκησης. Πιο βαθιά η yoga ως διαδικασία είναι μια «θεραπεία», ένας δρόμος που σε φέρνει στη χαμένη σου επαφή με το σώμα σου, με το μέσα σου , απελευθερώνει τις αναταράξεις του νου και σε φέρνει πιο κοντά σου, γιατί μέσα από την καθημερινότητα, το τρέξιμο, τις υποχρεώσεις, χάνουμε αυτή τη σύνδεση. Ως σύστημα ασκήσεων αγαπά πολύ το ανθρώπινο σώμα γιατί στηρίζεται στη σωστή στάση του σώματος, στην ορθοσωμία μας, βοηθά πολύ σε μυοσκελετικά προβλήματα, από τα πιο απλά καθημερινά και μια κακή θέση του σώματος στο γραφείο και μια κακή στήριξη που έχουμε υιοθετήσει για χρόνια, μέχρι και στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου ο οποίος ζει με ένα μυοσκελετικό-αυτοάνοσο. Βέβαια σε περιπτώσεις γυναικών με χρόνια μυοσκελετικά αυτοάνοσα προβλήματα λόγω της ιδιαιτερότητας του προβλήματος, οι συνεδρίες είναι προσωπικές. Στη yoga αλλάζω την αναπνοή μου, αλλάζω τη ζωή μου. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι καλύτερα το άγχος μου, τις ανησυχίες μου, το στρες, μαθαίνω να θέτω το σώμα μου πιο καλά, στο περπάτημά μου, στον τρόπο με τον οποίο οδηγώ. Μαθαίνω τον εαυτό μου σε μια άλλη βάση. Το κύριο αίτημα των ανθρώπων που έρχονται εδώ, των ενηλίκων, είναι να νιώσουν το σώμα τους να διατείνεται, να ελαφρώσουν, να ηρεμήσουν. Είναι μια ώρα που επιλέγουν να είναι με τον εαυτό τους, αφήνοντας πίσω ό,τι κουβαλούν. Αυτό που τους λέω είναι πως εδώ έρχεστε για να βρείτε τον εαυτό σας, ο,τιδήποτε άλλο θέλετε να βρείτε, μπορείτε να το γκουγκλάρετε.

Στα μικρά μου yogi που είναι ηλικίας από 3 ετών και πάνω δουλεύουμε με μεγάλη προσοχή την ορθοσωμία και τη στάση του σώματος καθώς και την μυική ενδυνάμωση με στόχο το αίσθημα της απελευθέρωσης και της αιώρησης που είναι και πιο παιχνιδιάρικο. Εγώ κατεβαίνω στην ηλικία τους και γίνομαι παιδί μαζί τους.

Και δεν είναι μόνο αυτοί μαθητές, είμαι κι εγώ. Το σημαντικότερο για μένα είναι οι άνθρωποι που χτυπούν την πόρτα μου και μπαίνουν εδώ να φεύγουν από εδώ ασφαλείς. Για μένα είναι το νούμερο ένα. Αν φεύγουν και χαρούμενοι έχω κερδίσει κάτι».

Info: Πανεπιστημίου 192, Πάτρα, Τ. 6947 935732, tadasana-by-eftyxia.business.site,
FB - Tadasana-by-Eftyxia

 

STUDIO 6

Το STUDIO SIX, άνοιξε το 2012, με τον Πάνο Βουλουξή να εισάγει κάτι νέο και πρωτοποριακό. Τα small group personal training. Πρόκειται για μικρές ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων κάνεις την ατομική σου προπόνηση, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις προσωπικές προπονήσεις.

«Με το small group personal training, κάνεις ατομική προσπάθεια (personal), συνυπάρχοντας στον χώρο με άλλους (2-8 άτομα). Ο καθένας ωστόσο κάνει κάτι διαφορετικό. Κάποιος κάνει βάρη, άλλος pilates, άλλος surfest training. Υπάρχει δηλαδή ‘’value for money’’.

Kάνεις personal, σε τιμή συμβατικού γυμναστηρίου. Δεν θέλουμε να είμαστε άλλος ένας χώρος personal», μας εξηγεί ο Πάνος Βουλουξής.

Και προσθέτει: «Εδώ και 8 χρόνια, θέλουμε να διαφέρουμε από όλους. Το scifit και το surfest δεν υπάρχουν αλλού, όπως και η γυμναστική με τα φωτάκια. Επίσης, συνδυάζουμε τη λειτουργική προπόνηση (functional training) με το pilates και τα άλλα είδη εκγύμνασης.

Γυμναζόμαστε με επίβλεψη και ασφάλεια. Στόχος μας δεν είναι μόνο η προπόνηση, αλλά ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής. Πολλοί προσπαθούν, λίγοι γνωρίζουν, πολλοί λίγοι συνεχίζουν».

Info: Ερμού 23, Πάτρα (4ος και 5ος όροφος), T. 2613 012688, 6974 928988, www.studio6.gr,
FB - StudioSix.GroupPersonalTraining

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being