Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Καταλήψεις ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μετωπική Δημοτικής Αρχής - Αντιπολίτευσης με αφορμή τα δημοτικά τέλη της Πάτρας

Μετωπική Δημοτικής Αρχής - Αντιπολίτευση...

Όλο το χρονικό της αντιπαράθεσης

Άναψαν τα αίματα για τα καλά στο τοπικό πολιτικό αυτοδιοικητικό σκηνικό τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τα δημοτικά τέλη της Πάτρας.

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη στην οποία η σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση ζήτησε την μείωση κατά 10% των ανταποδοτικών δημοτικών τελών και την σφοδρή αντίδραση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη που χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους, ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Όχι μόνο στην αίθουσα της συνεδρίασης αλλά και την επόμενη ημέρα, με καταιγισμό ανακοινώσεων ένθεν κακείθεν, εξηγήσεων και πυρών προς κάθε κατεύθυνση.

Η τοποθέτηση Πελετίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε παρέμβασή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο θέμα συζήτησης των δημοτικών τελών,  ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, γίνεται ό,τι βλέπουμε να γίνεται όλο αυτό το διάστημα στις συνεδριάσεις, με την σύμπραξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες δυνάμεις δορυφόρους, όπως ακριβώς έγινε και στις εκλογές της ΠΕΔ.

Στο θέμα μας. Γιατί να υπάρχουν φόροι και τέλη; Εμείς τα θέλουμε; Όχι. Το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού φτάνει τα 52 δισ. και μερικά ακόμα εκατομμύρια. Το 93% συγκεντρώνεται από τον λαό και μόνο το 7% από τους επιχειρηματικούς ομίλους.  Τι αποφέρει σε μας ο κρατικός προϋπολογισμός; Τίποτα. Τι επιστρέφει στον Δήμο; Μείωση στην χρηματοδότηση του Δήμου,  κατά 62%. Εμείς λέμε μονίμως να μην υπάρχουν τέλη. Συμφωνούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Όχι.

Δεν υπάρχουν Ιανοί, υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν.

Τα έσοδα των 17,5 έως 22 εκατ. ευρώ υπάρχουν, όμως υπήρχαν περισσότερα έσοδα τα χρόνια με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Έγινε κάποια μείωση τελών; Όχι. Όταν εμείς ως αντιπολίτευση ζητούσαμε μείωση τελών δεν μιλούσε κανένας. Όσο είμαστε εμείς έχουμε μειώσει τα τέλη κατά 23%.

Πάμε στο θέμα του κτιρίου της Ξερόλακκας. Λέτε δεν πειράζει ας μην το πάρουμε. Εμείς παλεύουμε με δύο τράπεζες για να το πάρει ο Δήμος, να το οργανώσουμε και να το εξοπλίσουμε, να φύγουμε από την Ξερόλακκα. Για να το πάρουμε έχουμε δεσμεύσει χρήματα.

Εμείς δεν λέμε: δεν πειράζει, όταν έρθει η ώρα παίρνουμε ένα δάνειο. Δεν είμαστε αυτής της λογικής.

Ποιος νοιάστηκε να έρθει να μιλήσει με τον Δήμαρχο και να πει έχουμε αυτή την πρόταση. Κανείς. Απλά μαζεύονται σ’ ένα δωμάτιο και ψάχνουν να βρουν τρόπο πώς να τη φέρουν στην Δημοτική Αρχή.

Όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτή την πόλη. Εμείς καταθέτουμε την τεκμηριωμένη από την Οικονομική Υπηρεσία και τους εργαζομένους του Δήμου μας πρόταση, για να συνεχίσουμε την πολιτική μας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων».

 
 

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που στήριξαν την απορριφθείσα από τη δημοτική αρχή αντιπρόταση, για οριζόντια μείωση δημοτικών τελών εξήγησαν τη θέση τους

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι επικεφαλής των επτά παρατάξεων της αντιπολίτευσης έστειλαν ένα μήνυμα στη δημοτική αρχή.

"Αν ο Κώστας Πελετίδης έχει το 40% του λαού, εμείς μαζί μας έχουμε το 60% των Πατρινών" είπαν οι Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Νίκος Παπαδημάτος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Ρώρος, Πέτρος Ψωμάς, Νίκος Τζανάκος και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ αναφερόμενοι ο καθένας στα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χαρακτήρισαν "αντιδημοκρατική την συμπεριφορά της δημοτικής αρχής" που "με πρόσχημα τη γραφειοκρατική πτυχή ενός νόμου που έφερε πρόσφατα η νέα κυβέρνηση, κατέληξε να μη δεχθεί την πρόταση που έκανε η αντιπολίτευση για μείωση 10% των δημοτικών τελών". 

Οι επικεφαλής των παρατάξεων κατηγόρησαν για διπροσωπία,  λαϊκισμό,  αυθαίρετη συμπεριφορά,  αλαζονεία, πειθαρχική υπακοή στις εντολές του ΚΚΕ, τον δήμαρχο Πατρέων,  ενώ μεταξύ άλλων μίλησαν και για την άθλια λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ορισμένους τραμπουκισμούς (όπως τους χαρακτήρισαν) υποστηρικτών του Κώστα Πελετίδη και της παράταξής του που βρίσκονται στις συνεδριάσεις για να χειροκροτούν τη δημοτική αρχή και να βρίζουν τους υπόλοιπους. 

Πάνω σε αυτό μάλιστα, άφησαν ανοικτό παράθυρο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Μελά, σε περίπτωση που συνεχίσει να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις.

Όπως είπαν, προσπάθησαν πολλές φορές να έρθουν σε συνεννόηση με τα μέλη της δημοτικής αρχής, έτσι ώστε να παρουσιαστεί το δημοτικό συμβούλιο ως μία σύνθεση δυνάμεων της πόλης, όμως το μόνο που εισέπραξαν ήταν ύβρεις και κατηγορίες, ακόμα και στις αποφάσεις αυτές που ήταν ομόφωνες. 

Πάντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση για τα τέλη, έγινε φανερό ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι εύκολο να διαμορφώνει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η Αντιπολίτευση παρότι απαρτίζεται από 7 παρατάξεις, έχει βρει τρόπο συνεννόησης. Όπερ σημαίνει, ότι αναμένονται σκληρές μάχες μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων. Και πλέον είναι πολύ πιθανόν, η Δημοτική Αρχή να βρεθεί στη θέση να πρέπει να υλοποιήσει αποφάσεις που θα επιβάλλει η Αντιπολίτευση δια της πλειοψηφίας που συγκροτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδήσεις