Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Αντικαρκινική Πάτρας: "Όπλισε την ψυχή σου πρώτα κι ύστερα το σώμα σου απέναντι στη νόσο"

Αντικαρκινική Πάτρας: "Όπλισε την ψ...

Εκδήλωση με θέμα « Μισό ψυχή -Μισό κορμί»

«Όπλισε την ψυχή σου πρώτα κι ύστερα το σώμα σου απέναντι στη νόσο “  ήταν το  ηχηρό μήνυμα  της ημερίδας του Παραρτήματος Πάτρας της Αντικαρκινικής εταιρείας, « Μισό ψυχή -Μισό κορμί», την περασμένη Τέταρτη στον Αστέρα, παρουσία  του ΔΣ της Εταιρείας, επιστημόνων, τοπικών αρχών, φοιτητών  και πλήθους κόσμου .

-  O κ. Γρήγορης Οικονόμου, PhD Ψυχολόγος, ΠΓΝ Πατρών, τόνισε πως η  λεκτικοποίηση του ψυχικού πόνου μετά το τραύμα του καρκίνου, μειώνει την ευαλωτότητα του ασθενούς, ανακουφίζει, συμβάλλει στην προσαρμογή, ενώ ενεργοποιεί τις ψυχικές και σωματικές εφεδρείες του.

-Η κυρία Ιουλία Κουκουρίκου , Νοσηλεύτρια ΤΕ, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του  νοσηλευτή που περνά πολύ χρόνο με τον ασθενή, επομένως η παρουσία του, ο λόγος και το άγγιγμα του, βελτιώνουν την ψυχική του καταπόνηση και συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

-Η κυρία Παναγιώτα Γούλα, Ψυχίατρος -Ψυχοθεραπεύτρια , Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών , ανέφερε ότι οι φροντιστές των ογκολογικών ασθενών, λόγω της πολυεπίπεδης, σύνθετης και κοπιαστικής φροντίδας που παρέχουν, εμφανίζουν συχνά εντονότερες ψυχικές αντιδράσεις και από αυτές των ασθενών. Απαιτείται, επομένως, ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική μέριμνα για την αντιμετώπιση των ψυχοπιεστικών γεγονότων που βιώνουν με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και προετοιμασία για τη συχνή αναπόφευκτη απώλεια.

-Η κυρία Άννα Βήχα ,PhD-Msc , Προϊσταμένη Ογκολογικού Τμήματος ΠΓΝΠ, μετά από χρόνια εμπειρίας  πλάι σε ασθενείς και με αφορμή το  βιβλίο της  «Κορμί Μισό, Ψυχή Μισώ», μίλησε από καρδιάς, τονίζοντας  ότι, όσο κάτω κι αν  είμαστε πεσμένοι, το φεγγάρι είναι πάντα εκεί και μας περιμένει . «Είναι στο χέρι μας να μην μείνουμε κάτω αλλά να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε  τα συναισθήματα μας και τότε τίποτα δεν θα είναι μισό κορμί-ψυχή-ζωή αλλά θα είναι ολόκληρα όπως μας αξίζουν», είπε.

-Ο συντονιστής κ. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών  είπε ότι  η ψυχολογική  και η συναισθηματική κατάσταση  του ανθρώπου που πάσχει   είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες, όχι μόνο για την εξέλιξη  αλλά ίσως και για την θεραπεία του καρκίνου.

-Τέλος, η πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας, Νατάσα Ράγιου με το σύνθημα «Μην αφήσεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει» , επεσήμανε ότι  η, κυρίαρχη πλέον, άποψη των ειδικών που  συνδέει τον καρκίνο και με ψυχολογικά αίτια, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Είναι σημαντικό να νοιώσει ο  ασθενής ότι δεν  είναι  ο μόνος, ούτε μόνος. Είναι καθήκον μας  η ενημέρωση. Και χρέος μας η ζωή»,  τόνισε.

 

*Συγκλονιστικές ήταν οι τοποθετήσεις δυο γυναικών που βίωσαν την ασθένεια και βγήκαν νικήτριες : Της γιατρού  Μαριάννας Σταματιάδου και της  εκπαιδευτικού Πάκυς Καραλή από το Άλμα Ζωής ,  οι οποίες, εξιστορώντας τις προσωπικές τους ιστορίες , έστειλαν το μήνυμα ότι τον καρκίνο μπορούμε να τον νικήσουμε, αν ορθώσουμε  απέναντι του το ψυχικό μας σθένος.

*Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης  ήταν η τούρτα  γενεθλίων - έκπληξη  στο ιδρυτικό  (και επίτιμο πλέον)μέλος της Αντικαρκινικής Πάτρας ,  κυρία  Βάσω Μεντζελοπούλου, η οποία  εκείνη την ημέρα  έκλεινε τα 93 της χρόνια. Συγκινητική και η εξομολόγηση της για την δική της περιπέτεια με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε κοιτάζοντάς τον στα μάτια  με απαράμιλλο θάρρος και τον νίκησε .

Μεταξύ των παραβρισκόμενων: οι πρόεδροι τον Συλλόγων «Φλόγα» Τασία Παπαιωάννου, «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, « Άλμα  Ζωής» Λιολιώ Κολυπέρα, « Ένωση Γυναικών Πάτρας» Άννα Μαρία Ρογδάκη, «Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας» Γεωργία Μοσχονά, ο Στράτος Αναστασιάδης και η Χριστίνα Γιούρτη  από την  «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας», η Σοφία Πουλή του Ομίλου  Inner Wheel  Πατρών Βορρά Ρίου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας Τάκης  Παπαδόπουλος,  ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Περιφέρειας Δ. Ελλάδας Νίκος Σταθακόπουλος , ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη, γιατρός και τ. Βουλευτής  Νίκος Παπαδημάτος , η Σοφία Χριστοπούλου από την Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης,  οι γιατροί και μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αντικαρκινικής Πάτρας Δημήτρης Παπαδόπουλος , Παναγιώτης Τερζάκης, Κώστας Νικολακόπουλος και πολλοί άλλοι.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being