Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι γίνεται με τις επόμενες 100 ημέρες;

Τι γίνεται με τις επόμενες 100 ημέρες;
Πολίτης Στάθης

του Στάθη Θ. Πολίτη

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ώθηση που της έδωσε η καθαρή ετυμηγορία των πολιτών στις εκλογές του Ιουλίου, ξεκίνησε ορμητικά την υλοποίηση του σχεδίου της για την ανάταξη της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που του έδινε το γεγονός πως αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.

Οι περιώνυμες 100 πρώτες ημέρες όμως πέρασαν και ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί παρά να διαβλέπει πως από την προεκλογική ατζέντα, λίγα είναι τα καίρια ζητήματα που πραγματικά έχουν προχωρήσει. Διότι, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις στα Εξάρχεια και οι ανακοινώσεις διαφόρων σχεδίων επί χάρτου, σε καμία περίπτωση δε δύναται να ληφθούν ως το ορμητικό έργο μίας κυβέρνησης που υποτίθεται πως ήρθε για να αλλάξει τις τύχες της χώρας.

Η μεσαία τάξη συνεχίζει να παρακολουθεί ανακοινώσεις μέτρων που δεν είναι ικανά να άρουν τα δυσβάσταχτα βάρη που κλήθηκε να σηκώσει στα χρόνια της κρίσης και τα οποία την ισοπέδωσαν. Οι τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες δεν έχουν μειωθεί καθόλου από το σημείο στο οποίο τα παρέλαβε η κυβέρνηση. Το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι προ των πυλών, φαντάζει τουλάχιστον αδύναμο και δειλό, σε σχέση με όσα προεκλογικά ευαγγελιζόταν η ΝΔ. Στο δε μεταναστευτικό αλλά και στα ζητήματα των συνταξιούχων, αποδείχθηκε πως μόνο σωστή προετοιμασία δεν είχε γίνει για την αντιμετώπιση τέτοιων φλεγόντων ζητημάτων.

Παράλληλα, παρατηρούνται καταστάσεις οι οποίες μαρτυρούν πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακριβώς τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο που θα ήθελε. Οι χειρισμοί και η κατάληξη του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού υπήρξαν τουλάχιστον ατυχής, με τον υπερυπουργό κ. Γεραπετρίτη να απογοητεύει οικτρά με την περίφημη δήλωσή του σχετικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Άλλες δε παρεμβάσεις Υπουργών όπως στην περίπτωση του πολύκροτου Τζόκεργκεϊτ, δίνουν τροφή στους κάθε λογής πολιτικολογούντες να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά της προβλήματα.

Ξεκάθαρα, παράταση της όποιας περιόδου χάριτος δεν υφίσταται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους μετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα, πως η ανακούφιση των πολιτών και η επάνοδος της χώρας στην κανονικότητα –οικονομική και κοινωνική- είναι ζητήματα που δεν χωρούν καθυστερήσεις, προσωπικές ατζέντες και πολιτικάντικους χειρισμούς.

Πρέπει άμεσα να ταρακουνήσει την κυβέρνησή του και να προχωρήσει με άμεσα και θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση του πλάνου του. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται επιτακτικά στοχοπροσήλωση και αδιάκοπη προσπάθεια επιβολής της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που μπορεί να βγάλει το κάρο της χώρας από τον βούρκο.

Και κάτι τελευταίο.

Χωρίς να σπάσεις αβγά, ομελέτα δε γίνεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις