Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Επίσκοπος Χρύσανθος για το νέο Μητροπολίτη Αιγιαλείας: "Είναι ένας φιλόστοργος, ταπεινός & πράος κληρικός"

Ο Επίσκοπος Χρύσανθος για το νέο Μητροπο...

Ο 53χρονος κ. Ιερώνυμος εξελέγη στη 2η ψηφοφορία με 74 ψήφους - Ήταν υποψήφιος και ο Πατρινός αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος

Μεγάλη η μέρα της 11ης Οκτωβρίου 2019 για την γειτονική, ιστορική Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων καθώς στην τέταρτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκλέχθηκε νέος Μητροπολίτης, ο 53χρονος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Νικόλαος) Κάρμας, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 19 Μαΐου 1966 στο Αίγιο και είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και γνωρίζει την αγγλική και την σερβική γλώσσα.

Ο κ. Ιερώνυμος διαδέχεται στον Μητροπολιτικό θρόνο έναν αρχιερέα που ομολογουμένως άφησε εποχή, τον επί 41 χρόνια σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο Λενή, ο οποίος και παραιτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2019.

Η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξελίχθηκε ως εξής:

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι‘ εκλογής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων δι’ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας, ψήφους 76

2) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Πουλής, ψήφους 14

3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ψήφους 7 (ο κ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος είναι ο προιστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών).

Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας, με 74 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Πουλής έλαβε 3 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και οι νέοι εψηφισμένοι Επίσκοποι Ωρεών κ. Φιλόθεος και Ρωγών κ. Φιλόθεος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριοτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών (ανάμεσα τους και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος), Κληρικών και πιστών.

Η χειροτονία του Εφηψισμένου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμου θα τελεστεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Μιλώντας στο thebest.gr για τον νέο Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ανέφερε τα εξής:

«Πρόκειται περί ενός σεμνού και εκλεκτού κληρικού, τον οποίο και γνωρίζω από τον καιρό που ήταν ακόμα προσωπικός διάκονος του κ.κ. Αμβροσίου. Διετέλεσε ηγούμενος της ιστορικής ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, η οποία μάλιστα ανακαινίστηκε εκ βάθρων επί ημερών του και με τις ευλογίες του προκατόχου του πλέον και γέροντος του, κ.κ. Αμβροσίου. Ο κ. Ιερώνυμος διακρίνεται για την ευγένεια, την απλότητα και την καλοσύνη του. Θεωρώ πως διαθέτει τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας Ιεράρχης, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, να είναι δηλαδή φιλόστοργος, ταπεινός, πράος και άκακος. Διαδέχεται τον κ.κ. Αμβρόσιο, έναν ιεράρχη που άφησε τεράστιο έργο τόσο πνευματικό όσο και κοινωνικό στα ιδρύματα της Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων όπως το Καλιμανοπούλειο στα Καλάβρυτα και τον «Άγιο Χαράλαμπο» στο Αίγιο. Ακόμα ο κ.κ. Αμβρόσιος δημιούργησε παιδικούς σταθμούς, είχε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, κ.α.».

*Ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος κατάγεται από το Αίγιο.

Εκάρη μοναχός την 12η Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου και χειροτονήθηκε υπό του σεβασμιοτάτου πρώην Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Διάκονος την 22α Ιουλίου 2002 και Πρεσβύτερος την 19η Φεβρουαρίου 2005.

Το 2003 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Διετέλεσε Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από το 2001 έως το 2010, Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος από το 2016 έως τις 13-3-2019 και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος από τις 13 Μαρτίου 2019 έως και σήμερα.

Επίσης ο κ. Ιερώνυμος από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Εθελοντής Παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

* Η χειροτονία του Εψηφισμένου νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου θα γίνει την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, του εψηφισμένου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και τέλος η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 πάντα στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η βασική φωτ. είναι από το σάιτ protionline.gr & η κάτω φωτ. από το romfea.gr

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις