Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαφάρι για τη φοιτητική στέγη στην Πάτρα – Οι δημοφιλείς περιοχές

Σαφάρι για τη φοιτητική στέγη στην Πάτρα...

Ξεκίνησε εδώ κι εβδομάδες η αναζήτηση στέγης για τους νέους φοιτητές της Πάτρας

Σαφάρι για την ανεύρεση φθηνής και αξιοπρεπούς φοιτητικής στέγης έχουν ξεκινήσει οι νέοι φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους γονείς τους.

Εδώ και εβδομάδες οι επισκέψεις στην Πάτρα πάνε κι… έρχονται με το αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο κέντρο της Πάτρας, από την οδό Γούναρη έως Καρόλου, ακολουθεί το τμήμα, από Καρόλου έως Αγίας Σοφίας, και τέλος, από Αγ. Σοφίας έως Αμερικής ενώ και τα Ψηλά Αλώνια τυγχάνουν ιδιαίτερης προτίμησης.

Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί φυσικά η τιμή του ενοικίου, όπως επίσης η γειτνίαση του διαμερίσματος με έναν κεντρικό οδικό άξονα που να εξυπηρετείται από άμεση συγκοινωνιακή σύνδεση με το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ.

Η περιοχή κατεξοχήν που θεωρείται κατεξοχήν φοιτητική είναι αυτή μεταξύ Αγίας Σοφίας και της Καρόλου. Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πατρών μένουν εκεί και λόγω της απόστασης αφενός μεταξύ του Πανεπιστημίου, αφετέρου με το κέντρο της πόλης τα μαγαζιά και την νυχτερινή διασκέδαση.

Πολλές είναι και οι αναβαθμίσεις-ανακαινίσεις αλλά ακόμη διαχωρισμοί ήδη υπαρχόντων διαμερισμάτων που βρίσκονται κοντά στον προαστιακό σιδηρόδρομο και σε περιοχές όπως Κοτρώνι, Μποζαΐτικα κ.α. ο οποίος είναι ένα μέσο μεγάλης εξυπηρέτησης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Τα διαμερίσματα που είναι προς ενοικίαση από την Γούναρη έως την Καρόλου, μισθώνονται μέσα σε λίγες μέρες, βρίσκοντας ενοικιαστές σε χρόνο αστραπή, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους είναι ήδη ενοικιασμένα από τις προηγούμενες χρονιές.

Μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας θα τη βρει κανείς στην τιμή των 200 με 250 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα της πολυκατοικίας ή του διαμερίσματος και με το αν είναι επιπλωμένη ή όχι.

Οι περισσότεροι ωστόσο φαίνεται πως αναζητούν δυάρια όπου οι τιμές στο κέντρο ξεκινούν από τα 260 με 280 ευρώ και μπορούν να φτάσουν αρκετά πιο ψηλά ανάλογα με την κατάσταση του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας ή με το αν είναι ή όχι, επιπλωμένο.

Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων σύμφωνα και με τους μεσίτες είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς γονείς και φοιτητές, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Οι ευκαιρίες συνεπώς βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου, όπως π.χ. το Ψαροφάι και το Μπεγουλάκι από τη μία πλευρά ή από την άλλη η Ανθούπολη, το Προάστειο και τα Μποζαίτικα. Σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης μπορεί να βρει κανείς διαμερίσματα περισσότερο καινούργια. Η μικρότερη ζήτηση όμως καθορίζει ευνοϊκότερους όρους για τον ενοικιαστή. Οι γκαρσονιέρες για παράδειγμα κυμαίνονται μεταξύ των 150 και 170 ευρώ, ενώ στα δυάρια ανεβαίνουν στα 200 με 220.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονη τάση συγκατοίκησης μεταξύ φοιτητών, με σκοπό τον επιμερισμό των κοινόχρηστων δαπανών σε διαμερίσματα μεγαλύτερα των 60 τ.μ.

Ο βασικός λόγος που οι πρωτοετείς φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση δε είναι άλλος από τη δυνατότητα να μοιράζονται τα έξοδα με στόχο να μην επιβαρύνουν τον διαρκώς μειούμενο οικογενειακό προϋπολογισμό. Η συγκατοίκηση φοιτητών παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε επαρχιακές πόλεις που δεν διαθέτουν πολλά ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές που να βρίσκονται πλησίον της σχολής, καθώς και σε μεγαλύτερες πόλεις που τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την εκάστοτε σχολή είναι περιζήτητα και μισθώνονται γρήγορα και σε υψηλότερες τιμές.

Τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα αναπτύσσεται ενδιαφέρον και για μία νέα μορφή φοιτητικής στέγασης, τους νεανικούς ξενώνες, κάτι που στο εξωτερικό έχει μεγάλη πέραση.

Πρόκειται συνήθως για καινούργια διαμερίσματα που έχουν και το αντίστοιχο υψηλό μίσθωμα, μέσα στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται όλα όσα θα πλήρωνε ένας φοιτητής, σε ένα συμβατικό διαμέρισμα, από το ρεύμα της ΔΕΗ και τον ΟΤΕ μέχρι το διαδίκτυο, την θέρμανση και τα κοινόχρηστα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις