Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Bαθιά συγκίνηση στο ύστατο χαίρε στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κυρό Νικόλαο

Bαθιά συγκίνηση στο ύστατο χαίρε στον Μη...

Στην νεκρώσιμο ακολουθία στη Λαμία παρέστη και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης η Φθιώτιδα αποχαιρέτησε τον χαρισματικό ιεράρχη της, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο που εκοιμήθη το περασμένο Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Με βαθιά θλίψη κλήρος και λαός είπαν το ύστατο χαίρε στον ποιμενάρχη που διακόνησε για 23 χρόνια, από το 1996 με θέρμη και αγάπη τον τόπο της Φθιώτιδας (Λαμίας) αφήνοντας παρακαταθήκη ένα τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η Εξόδιος Ακολουθία εψάλη στις 11 το πρωί της Τρίτης 30 Ιουλίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία και της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανάμεσα στους αρχιερείς που παρέστησαν ήταν και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας, με χειροκροτήματα από τους συγκινημένους πιστούς και στρατιωτικές τιμές εξήλθε για τελευταία φορά από τον ιερό μητροπολιτικό ναό της Λαμίας η σορός του εκλιπόντος Μητροπολίτου ενώ ακολούθησε πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία χιλιάδων πιστών υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής.

Επίσης πένθιμα ηχούσαν οι καμπάνες με τον κόσμο να φωνάζει "άξιος".

Καταγόμενος από την Τήνο ο κυρός Νικόλαος αγάπησε την περιοχή της Φθιώτιδας και όλοι είχαν να πουν για την πραότητα και την πνευματικότητα του.

Το σκήνωμα του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου 2019.

Μέσα και έξω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πλήθος πιστών ήταν συγκεντρωμένο για να δει για τελευταία φορά τον άξιο ποιμενάρχη του.

Το κενό που αφήνει η εκδημία του στην μεγάλη Μητρόπολη της Φθιώτιδας είναι ήδη αισθητό, όπως εκφράστηκε στους επικήδειους λόγους που ακλούθησαν.

Εκπρόσωποι της εκκλησίας, της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης μίλησαν για την λαμπρή προσωπικότητα που φώτισε και καθοδήγησε τον τόπο στον δρόμο της αληθινής πίστης, που άφησε κληρονομιά πολυσήμαντο έργο και ανεξίτηλο αποτύπωμα στην θρησκευτική ιστορία του τόπου. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επικήδειο λόγο ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης. Παρών εκ μέρους της κυβερνήσεως ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών στη νέα Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάγεται και εκλέγεται στη Φθιώτιδα.

"Η καρδιά του μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου σταμάτησε αιφνιδίως να χτυπά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 27η του μηνός Ιουλίου, μία μόλις ημέρα μετά την συμπλήρωση 46 ετών από τότε που εισήλθε στην αγία Ιεροσύνη. Αυτός ο αιφνιδιασμός υπενθυμίζει σε όλους μας τον προτρεπτικό Κυριακό Λόγο «γρηγορείτε ουν οτι ουκ οίδατε την ημέραν ουδέ την ώραν εν η ο Υιός του ανθρώπου έρχεται», τον οποίο λόγο ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος είχε πιστεύσει και διαρκώς αγωνιζόταν να ευρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Τοποτηρητής της Ι.Μ. Φθιώτιδος, σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου.

 

"Το αιφνίδιο υπήρξε για όλους μας κεραυνός εν αιθρία. Ο Μακαριστός Νικόλαος ήταν ένας Ποιμένας χαρισματικός, που πρώτα και κύρια αγάπησε την αγιότητα. Η αγιότητα είναι καρπός της θυσίας. Ο Σεπτός Ιεράρχης επί 23 ολόκληρα χρόνια δεν μίλησε για την θυσία, έγινε ο ίδιος θυσία. Ανέδειξε τον θεσμό της Εκκλησίας, που είναι κοινωνία αγάπης και ενότητος, ήταν άνθρωπος ενότητος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας κλήρος και λαός με πομπή συνόδευσαν το σκήνωμα του Μακαριστού Νικολάου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του κοντά στην αγαπημένη του μητέρα, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες σε βαθύ γήρας, σε ηλικία 102 ετών.

Με πληροφορίες επίσης από το lamiareport & το romfea.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις