Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Π. Σκαγιόπουλος: Ο αλτρουιστής Πατρινός που αγκάλιασε τα ορφανά

Π. Σκαγιόπουλος: Ο αλτρουιστής Πατρινός που αγκάλιασε τα ορφανά

ΔΕΙΤΕ την ιστορία του

Το «Εθνικό Σκαγιοπούλειο Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Πατρών» ιδρύθηκε το 1926 από τον Παναγιώτη Σκαγιόπουλο με σκοπό την ανατροφή, περίθαλψη, στοιχειώδη εκπαίδευση και την άσκηση στη γεωργία των ορφανών παιδιών του πολέμου.

Στις 21 Νοεμβρίου του 1938, ο Σκαγιόπουλος γράφει τη διαθήκη του, με την οποία κληροδοτεί όλη του την περιουσία στο Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο Πατρών.

Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1864. Ηταν σταφιδέμπορος με μεγάλη περιουσία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, πράξη που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στην Πάτρα.

Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος

Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος

Ο Σκαγιόπουλος εργάστηκε από νεαρή ηλικία ως ιδιωτικός υπάλληλος, αλλά η έμφυτη κλίση του στο εμπόριο τον ανέδειξε γρήγορα σε έναν από τους πιο επιτυχημένους σταφιδέμπορους της εποχής του.

Παρά τον πλούτο που απέκτησε, δεν παρασύρθηκε από το πνεύμα του ευδαιμονισμού. Αντίθετα, διέθεσε «εν ζωή» το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και υλοποίησε ό,τι ο αλτρουισμός τού υπαγόρευε, ιδρύοντας το Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο, τη λειτουργία και πορεία του οποίου παρακολουθούσε στενά μέχρι το θάνατο του.

Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος σε νεαρή ηλικία

Ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος σε νεαρή ηλικία

Με ιδρυτική πράξη που κυρώθηκε με το Διάταγμα της 24-9-1926 συνέστησε το ίδρυμα Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο. Με δικές του δαπάνες είχε αγοράσει νωρίτερα μια έκταση μέσα στην Πάτρα στην θέση «Χαλκόματα» ή «Γυρί» όπου ανεγέρθησαν οι απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Ο Π. Σκαγιόπουλος ανταποκρινόμενος σε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη της χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή, που δημιούργησαν οι συνεχείς πολεμικές περιπέτειες, έθεσε ως σκοπό του ιδρύματος την ανατροφή, περίθαλψη, στοιχειώδη εκπαίδευση και την άσκηση στη γεωργία των ορφανών παιδιών του πολέμου, διαθέτοντας «εν ζωή» το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Το 1926 έκτισε το Σκαγιοπούλειο ορφανοτροφείο. Όταν πέθανε, το 1942, τάφηκε στον περίβολο του ναού του ιδρύματος.

Το Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο περιλαμβάνει κτήμα 33 στρ. μέσα στο οποίο είναι κτισμένα τα κτήρια καθώς και ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό αρχιτεκτονικό μνημείο για την πόλη της Πάτρας. Αποτελείται από δύο τομείς.

Το κεντρικό κτήριο είναι διώροφο και περιλαμβάνει γραφεία, θαλάμους-υπνωτήρια, χώρους υγιεινής, βιβλιοθήκη. Το δευτερεύον κτήριο είναι ισόγειο και περιλαμβάνει μαγειρεία, εστιατόριο, πλυντήρια-σιδερωτήρια καθώς και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Τα δύο κτήρια συνδέονται μεταξύ τους με ανοιχτή στοά σκεπασμένη με ξυλόδετη κεραμοσκεπή στέγη. Τα κτήρια και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις τους κατασκευάστηκαν το 1926 από Γάλλους αρχιτέκτονες.

Μετά την αποπεράτωση των κτηριακών έργων το 1928 ο Σκαγιόπουλος παραχώρησε το ακίνητο στο κράτος για την εγκατάσταση αγροτικού ορφανοτροφείου που είχε στο μεταξύ συσταθεί. Η παραχώρηση αυτή ορίστηκε αρχικά για δέκα χρόνια και ανανεώνεται από τότε μέχρι σήμερα με σχετικά διατάγματα.

Μέχρι το θανατό του ο Π. Σκαγιόπουλος παρακολουθούσε στενά τη λειτουργία και πορεία του αγροτικού ορφανοτροφείου και το ενδιαφέρον του υπήρξε παράγοντας ομαλής λειτουργίας, συνεχούς ανάπτυξης και προόδου του ιδρύματος. Πέθανε στις 13-1-1942 σε ηλικία 78 ετών. Με τη δημοσίευση της διαθήκης του ο διαθέτης εγκαθιστά κληρονόμο της περιουσίας του το Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο.

 

 

 

*Στοιχεία από τη Διπλωματική Εργασία του Σάββα Στ. Δήμου Α.Μ. 21099 με θέμα: «Κρατικές πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση και κοινωνική ενσωμάτωση ορφανών παιδιών στην Ελλάδα (1925-1973). Η περίπτωση των Εθνικών Αγροτικών Ορφανοτροφείων και Οικοτροφείων»// skagiopouleiostudy.blogspot.gr

Ειδήσεις