Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πάτρα - Ερυθρός Σταυρός: Ξεκινά λειτουργία κέντρου διάγνωσης, πρόληψης κατάγματος

Πάτρα - Ερυθρός Σταυρός: Ξεκινά λειτουργ...

Από τη Δευτέρα 27/5/2019 το απόγευμα

Στo πλαίσιo της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών του Περιφερειακού Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και πάντα προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα του γηρασκόμενου  πληθυσμού, θα ξεκινήσει η λειτουργία κέντρου διάγνωσης και πρόληψης του οστεοπορωτικού κατάγματος και της γεροντικής σαρκοπενίας.

Στόχος είναι όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γυναικών και ανδρών άνω των 50 ετών σε θέματα πρόληψης του οστεοπορωτικού κατάγματος σε πρωτογενή και δευτερογενή βαθμό, η έναρξη αντιοστεοπορωτικής αγωγής, η ενημέρωση για τον σημαντικό ρόλο της ισορροπημένης διατροφής, της καθημερινής άσκησης και η υπόδειξη μεθόδων τροποποίησης επιβλαβών παραγόντων που συμμετέχουν στην παθογένεση της οστεοπόρωσης και της σαρκοπενίας, όπως το κάπνισμα, η συστηματική κατανάλωση οινοπνεύματος, η παχυσαρκία κ.α.

Η μεθοδολογία, που θα ακολουθηθεί θα συνάδει με το πρωτόκολλο διαχείρισης της οστεοπόρωσης όπως αυτό έχει δημοσιευθεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Η λήψη του ιστορικού, η φυσική εξέταση, η εκτίμηση των σωματομετρικών στοιχείων του εξεταζομένου, η εκτίμηση της 10ετούς πιθανότητας μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος και του κατάγματος του ισχίου με το Frax score σε συνδυασμό με την εκτίμηση της υπολογισμένης οστικής πυκνότητας, ο υπολογισμός της δύναμης δραγμού και της ταχύτητας βάδισης θα αποτελούν τα βασικά διαγνωστικά μέσα προσέγγισης των ατόμων υψηλού κινδύνου, ώστε να ακολουθήσει ,εφόσον χρειάζεται, ιατρική φροντίδα.

  • Η λειτουργία του κέντρου θα ξεκινήσει την Δευτέρα 27/5/2019 απόγευμα, 17.00-20.00.
  • Ο αριθμός των προς εξέταση ατόμων δεν θα υπερβαίνει τους 10 (δέκα) ανά ημέρα λειτουργίας του.
  • Η προσέλευση θα γίνεται βάσει προτεραιότητας, η οποία θα καθορίζεται με την σειρά των τηλεφωνικών ραντεβού στο 2610277386 καθημερινά μεταξύ 09.00-14.00.

Λαμβάνοντας υπόψη την μεταβολή των δημογραφικών δεδομένων του ελληνικού πληθυσμού με αύξηση του ποσοστού του γηρασκόμενου πληθυσμού που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπογεννητικότητα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης ιδιαίτερα των γυναικών, η γεροντική και μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση και σαρκοπενία αποτελούν σιωπηλούς προδιαθεσικούς παράγοντες αυξημένης πιθανότητας πτώσεων και καταγμάτων σε άτομα άνω των 50 ετών κυρίως των κάτω άκρων, κάτι που συνεπάγεται αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης του πάσχοντος ασθενούς με προφανή ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Αυτό θέλουμε να περιορίσουμε, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συντονιστής Ιατρός της διεπιστημονικής ομάδας έχει οριστεί το μέλος του ΕΕΣ κ. Σάββας Ι. Γιακουμάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραύματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being