Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

5G: μοχλός ανάπτυξης ή μαζικό πείραμα με επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία;

5G: μοχλός ανάπτυξης ή μαζικό πείραμα  μ...

Ανοικτή επιστολή επιτροπής πολιτών της Πάτρας

Με ανοικτή τους επιστολή προς τους πολίτες, τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις μέλη της Επιτροπής Πολιτών Πάτρας για την προστασία της υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία απαντούν με τον δικό τους τρόπο στο ερώτημα: 5G: μοχλός ανάπτυξης ή μαζικό πείραμα  με επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία;

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής: "Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα πια. Ένα χρόνο τώρα, με την αναγγελία της έλευσης του 5G στην πόλη μας και πάνω από μια δεκαετία κινητοποιήσεων πολιτών για τα κεραιοσυστήματα των 3 αδελφών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, όσοι εκφράζουν έστω και έναν προβληματισμό για τις πιθανές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στην υγεία κατηγορούνται από τους αναπτυξιολάγνους διαφόρων -και επιστημονικών- αποχρώσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως εχθροί της ανάπτυξης, ηλεκτροφοβικοί, εν τέλει ...ψεκασμένοι.

Το 5G αποτελεί πράγματι μια εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας που προσδίδει, με τις ταχύτητες που υπόσχεται, νέες δυνατότητες εφαρμογών: επέκταση και επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου έναντι του φυσικού,on time καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας με τους έξυπνους μετρητές και αποτύπωση των καταναλωτικών και άλλων συνηθειών μέσω της σύνδεσης με τις ηλεκτρικές συσκευές του κάθε σπιτιού. Ταυτόχρονα αποτελεί προανάκρουσμα της εμφάνισης του homo connecticus, ενός άλλου ανθρώπου, όπως εύστοχα τιτλοφόρησε την ομιλία του ο ψυχίατρος Γιάννης Στρατούλιας στη σχετική ημερίδα της Επιτροπής Πολιτών Πάτρας για την προστασία της υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που έγινε στην πόλη μας στις 2 Φεβρουαρίου 2019*.

Εάν εφαρμοστεί στην Πάτρα το σχεδιαζόμενο δίκτυο 5G, θα προωθηθεί η εισαγωγή ηλεκτρονικού και άλλου υλικού για τις 50.000 κεραίες (σε μελλοντική πλήρη ανάπτυξη του 5G) που θα χρειαστεί να στηθούν ανά 30 μέτρα στην πόλη μας προκειμένου να είναι λειτουργικό το σύστημα, με παράλληλη λειτουργία των 126 ήδη εγκατεστημένων κεραιοσυστημάτων και των αγνώστου αριθμού κεραιών χαμηλής όχλησης που ήδη λειτουργούν. Θα κλείσουν πολλά εμπορικά και άλλα καταστήματα, μιας και δε θα χρειάζονται εργαζόμενοι, άντε ίσως να παραμείνουν οι delivery boys για τις παραδόσεις. Θα μειωθούν οι θέσεις ελεγκτών κατανάλωσης, θα αυξηθούν ίσως οι στατιστικολόγοι που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα της κατανάλωσης.

Με βάση εκτιμήσεων των θιασωτών του πιλοτικού 5G στην Πάτρα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για 200 ειδικούς επιστήμονες που τώρα υποαπασχολούνται. Δε μπαίνουν βέβαια στο ισοζύγιο όσες θέσεις εργασίας θα εξαϋλωθούν προκειμένου να ...αναπτυχθεί η πόλη. Παράλληλα δε, θα μπουν και στους λογαριασμούς ερευνητών του Τεχνολογικού Πάρκου ή του Παν/μίου κάποια χρήματα -πολλά ή λίγα, ερευνάται- από τις αναθέσεις έργου των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που θα φέρουν την ιδιοκτησία της εφαρμογής, μιας και αυτές επενδύουν ανά πόλη.

Όλα αυτά, παρά το ότι υπάρχουν...γαργαλιστικές λεπτομέρειες για να αποκαλυφθούν, δε σηματοδοτούν ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη. Κι αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την έκθεση του πληθυσμού της Πάτρας σε μια συνεχή και χωρίς όρια έκθεση σε ΗΜΑ υπερυψηλών συχνοτήτων που ενέχεται στην ανάπτυξη νοσογόνων καταστάσεων: καρκινογενέσεις, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Τα όρια “ασφαλούς έκθεσης” που επικαλούνται οι εταιρίες και η Πολιτεία καθιερώθηκαν πριν από 20 χρόνια και αφορούν τις θερμικές και ΟΧΙ τις βιολογικές επιπτώσεις της ΗΜΑ. Οι τελευταίες, επισυμβαίνουν από τη φύση της ίδιας της ΗΜΑ και δεν έχουν σχέση με τις άλλες ακτινοβολίες που αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνες (ιοντίζουσες).

Ερευνητές από σημαντικά ερευνητικά κέντρα, εγχώρια και του εξωτερικού, μελέτες κρατικών οργανισμών, πανεπιστήμια, έρευνες που δεν έχουν σχέση με χρηματοδοτήσεις από εταιρίες που κερδοσκοπούν με την ανάπτυξη της ΗΜΑ, έχουν εδώ και πάνω από 25 χρόνια αποδείξει το επιβλαβές του πράγματος, σε σημείο μάλιστα που και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να έχει κατατάξει την ΗΜΑ στους πιθανά καρκινογόνους παράγοντες, επίπεδο 2Β στη σχετική κατάταξη από το 2011.

Η μόνιμη ψηφιακή σύνδεση και η συνεχής -24/7- αλληλεπίδραση συσκευών/μηχανών και ανθρώπων μέσω του 5G και του ηλεκτρονικού νέφους που προϋποθέτει, θα δημιουργήσει το Internet of Things/IoT (Διαδίκτυο των πραγμάτων) που μας διαφημίζεται ως απαύγασμα εξελικτικό της ανθρώπινης διάνοιας. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ για τις κοινωνικές προεκτάσεις στον τρόπο ζωής μας; Προλάβαμε να σκεφτούμε ότι αν οι δραστηριότητες της ζωής

μας γίνουν ψηφιακά δεδομένα και μέρος υπερευφυών αλγορίθμων που θα επεξεργάζονται μηχανές, αυτό θα οδηγήσει στον κοινωνικό έλεγχο;

Αν κάτι τέτοιο μας φαντάζει επιστημονική φαντασία, πληροφορούμε ότι το μοντέλο του κοινωνικού ελέγχου εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα όπου έχει αναπτυχθεί το "σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης". Παρεμπιπτόντως η Κίνα πρωτοστατεί στην κούρσα ανάπτυξης δικτύων 5G παγκοσμίως και αντιπαρατίθεται με τις ΗΠΑ και σε αυτό το επίπεδο.

Οι εταιρίες κουκουλώνουν με διάφορα καμουφλάζ τις κεραίες που “φυτεύουν” στις γειτονιές, παρά και ενάντια στον υπάρχοντα νόμο που απαιτεί τη διακριτή τους σήμανση. Η Πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια στις αιτιάσεις επιστημόνων που διαβουλεύτηκαν μαζί της για τη νέα νομοθεσία των κεραιοσυστημάτων τον Απρίλιο του 2017 στη Βουλή.

Η πιλοτική εφαρμογή του 5G προχωρά σε Τρίκαλα, Ζωγράφου και Καλαμάτα και στη σχετική σύμβαση που έχουν φέρει για υπογραφή στο Δήμο Πατρέων μιλούν για αντισταθμιστικά οφέλη. Αυτά τα παρέχουν σε συμβαλλόμενους όταν υπάρχει πιθανή ζημιά, απ’ ότι είναι γνωστό από τις εμπορικές συμβάσεις. Οι μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ιδιώτες βγάζουν τα κεραιοσυστήματα εντός ορίων αλλά, όπως είπαμε, το παιχνίδι παίζεται στις βιολογικές επιπτώσεις κι όχι τις θερμικές που αφορούν αυτά τα όρια.

Η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από τοξικά καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς της. Στη νομοθεσία υπάρχει η Αρχή της Προφύλαξης που βάζει όρια στη χρήση τεχνολογιών που δεν έχει αποδειχθεί το αβλαβές της χρήσης τους, πόσο μάλλον στην αχαρτογράφητη συχνότητα του 5G που προϋποθέτει συνεχή και ακούσια έκθεση του όλου πληθυσμού σε μη συμβατές με τη φυσιολογία συχνότητες ΗΜΑ.

Οι πολίτες που αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη δεν είναι αδαείς. Έχουν διαβάσει, έχουν ασχοληθεί και το κυριότερο δεν έχουν σχέση με συμφέροντα εταιριών. Και έχουν δίκιο. Και η καθυστέρηση κύρωσης της σύμβασης της ένταξης των κατοίκων της Πάτρας σε ένα μαζικό πείραμα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής (που δεν έχει πειστεί ακόμη γι αυτό το δίκιο), μας δίνει χρόνο για διαβούλευση, γνώση και δράση.

Ας λάβουμε υπ΄ όψιν τις πρόσφατες αποφάσεις των τοπικών αρχών των ευρωπαϊκών πόλεων που αρνούνται την ανάπτυξη δικτύων 5G έως ότου αποδειχθεί η «αθωότητα» τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση των δήμων Γενεύης και  Vaud στην Ελβετία, των Βρυξελλών στο Βέλγιο, την πρωτεύουσα της ΕΕ, των δημοτικών διαμερισμάτων της Ρώμης και της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι αντιδράσεις εγείρονται με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως. Όλοι αυτοί είναι ανεγκέφαλοι...;

Η τοποθέτηση φορέων και κρατικών υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας καθώς και δημοτικών παρατάξεων, τώρα, πριν τις εκλογές, θα βοηθήσει σε αυτό το διάλογο. Αναμένουμε με αγωνία τις επίσημες θέσεις τους.

***

Βασίλης Αναστασόπουλος Επιχειρηματίας, Τάσος Γιακουμής Γενικός Γιατρός, Τέτη Δραγώνα Αρχιτέκτονας, Ανδρέας Ηλιάδης Εντατικολόγος Παιδίατρος, Ιωάννα Λαμπροπούλου Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Νίκη Λέφα Εκπαιδευτικός, Θάνος Μαστραντωνάκης Πολιτικός Μηχανικός, Γιάννης Μόσχος Αρχαιολόγος, Ρένα Σκαρλάτου Οικοκυρά, Κώστας Στεφανόπουλος Φυσικός

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις