Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Στερεοτυπάκια Κορωνοϊός Εύα Καϊλή Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην αντεπίθεση ο Τσελέντης για τον «επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο» - Έβγαλε χάρτες από το ΒΑΝ

Στην αντεπίθεση ο Τσελέντης για τον «επι...

Τι απαντά η Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι σεισμολόγοι της Ελλάδας, μετά το σεισμό στην Πρέβεζα. Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ωστόσο, οι συνάδελφοί του στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, δεν πείστηκαν και αποφάσισαν πως δεν υπάρχουν νέα στοιχειά που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο.

Έτσι, σήμερα ο κ. Τσελέντης τους απάντησε δείχνοντας έναν χάρτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι η περιοχή είναι συγκεκριμένη (βρίσκεται μέσα σε κύκλο στον χάρτη) και ο χρόνος της σεισμικής δραστηριότητας προσδιορίζεται μέσα σε ένα διάστημα δύο έως τριών μηνών, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο χάρτη τον έχει στείλει στον πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Μακρόπουλο.

Μιλώντας για τα σήματα ανέφερε ότι: «η ομάδα ΒΑΝ έχει δύο σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα στον Πύργο και την Πάτρα. Οι δύο αυτοί σταθμοί κατέγραψαν δύο ηλεκτρικά σήματα στις αρχές Γενάρη. Αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Κορνέλ στην Αμερική. Έστειλα αυτή την εκτίμηση στην επιτροπή γιατί είδα μια περιοχή πολύ διεγερμένη. Έστειλα τα σήματα στον Μακρόπουλο και με το συνεργάτη μου Μάκη Χουλιάρα κάναμε μια προχωρημένη ανάλυση όλων των σεισμών της Δυτ. Ελλάδας και εκεί είδαμε κάποιες επιπλέον ανωμαλίες ανεξάρτητες από τα σήματα που δείχνουν πως πάμε για μια επιταχυνόμενη σεισμικότητα τους επόμενους μήνες. Φαίνεται πως έχουμε μια δευτερογενή μετατόπιση και μια διέγερση άνω ρηγμάτων. Έστειλα αμέσως δεύτερη επιστολή στον Μακρόπουλο με επιστημονική ενημέρωση για να επιστήσω την προσοχή για να ληφθούν κάποια μέτρα μακροπρόθεσμα ίσως, όπως έλεγχος σχολείων ή δημοσίων κτιρίων και να συγκλιθεί η επιτροπή και να αποφασίσει».

Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για διαρροές από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ που προκάλεσαν πανικό, όταν κάποιοι άλλοι βγήκαν και μίλησαν για εκδήλωση σεισμού μέσα σε 48 ώρες.

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης έδειξε το χάρτη που έστειλε στην επιτροπή για επιστημονική ενημέρωση που περιλαμβάνει τους πέντε νομούς που αρχικά ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου Ξενοκράτης την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

“Στη Ζάκυνθο έχει μια μεγάλη διέγερση που θα διαρκέσει καιρό, αλλά το συγκεκριμένο ρήγμα το ξεχνάμε. Είναι όμως πιθανό επειδή η περιοχή βρύθει ρηγμάτων να έχουμε κάποια μετατόπιση” είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επανέλαβε το χρονικό διάστημα πιθανότητας εκδήλωσης φαινομένου μέσα σε δύο - τρεις μήνες, όμως σχολίασε πως δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα τόσο καιρό, σημειώνοντας πως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να λάβει μέτρα.

«Πιστεύω ότι στην περιοχή αυτή πρέπει να προσέξουμε και για τον τουρισμό. Το 2008 είχαμε αντίστοιχη ενημέρωση για το σεισμό της Ανδραβίδας, αλλά με πλήρη μυστικότητα δεν κατάλαβε κανένας τίποτα. Τώρα τους ξέφυγε»είπε ο κ. Τσελέντης.

 

Μαίνεται ο «πόλεμος» των σεισμολόγων- Νέα επίθεση του Ευθύμη Λέκκα στον Άκη Τσελέντη

 

Απαντώντας, μέσω του newsit.gr ο πρόεδρος ο Πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος, τονίζει ότι ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κύριο Τσελέντη, δεν έχει καμία σχέση με το χάρτη που εστάλη στην επιτροπή και υπάρχει στην έρευνα της ομάδας ΒΑΝ.

“Στη μελέτη του ΒΑΝ υπάρχει ένας χάρτης με έναν κύκλο, με ακτίνα από την Πάτρα 225 χιλιομέτρων. Φτάνει ακόμα και στην Αθήνα, φτάνει πάνω από τα Γιάννενα,  πιάνει όλη την Πελοπόννησο. Καλύπτει σχεδόν τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι άλλος ο χάρτης που εμφάνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και μου είχε έστειλε κάποια στιγμή, ο κύριος Τσελέντης από αυτόν που έστειλε στην επιτροπή. Δεν υπάρχει στην εργασία της ομάδας ΒΑΝ αυτός ο χάρτης, πού τον βρήκε;”, διερωτάται ο πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Παράλληλα, ο Κώστας Μακρόπουλος, κάνει έκκληση, “να πέσουν οι τόνοι, διότι πρέπει να σκεφτούμε, τόσο την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, στον τουρισμό”.

Και συνεχίζει: “O κύριος Τσελέντης  μου έστειλε ένα μήνυμα που έγραφε  “αγαπητέ Κώστα, στέλνω σε σένα και στα μέλη της Επιτροπής, την παρακάτω δημοσίευση του κυρίου Βαρώτσου”. Αμέσως μετά, λοιπόν, εγώ την κοινοποίησα στα υπόλοιπα δεκαεννιά μέλη της επιτροπής, σε όλα τα μέλη, ζητώντας την επιστημονική άποψή τους και, παράλληλα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κύριο Λέκκα, έστειλα ένα εμπιστευτικό έγγραφο, προς την Αρχή που έπρεπε να το στείλω, από το νόμο. Τους επισύναψα τη μελέτη και εξέφραζα, και εγώ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τη γνώμη μας, εισηγούμενοι κάποια μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Το στείλαμε στο υπουργείο που έπρεπε, στην Αρχή που έπρεπε. Σε ποιον θα την έστελνα, αν όχι εκεί που έπρεπε να πάρουν μέτρα; Σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτων αναγκών”.

Ο Κώστας Μακρόπουλος λέει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ομάδα ΒΑΝ για να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση. “Όταν πήρα την εργασία της ομάδας ΒΑΝ προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Τους έστειλα δύο επιστολές. Δεν μου απάντησαν, τονίζοντάς τους και την κοινωνική διάσταση που υπάρχει. Επειδή η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν σαφής, τους ζητούσα να γίνουν σαφέστεροι. Και ακόμα περιμένω. Και σήμερα, που μιλάμε”.

Τέλος, ο  Κώστας Μακρόπουλος αναφέρει ότι οι μελέτες που στέλνει η ομάδα ΒΑΝ αφορούν σεισμούς ίσους ή μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ και προσθέτει: «Από το ΄81 που ξεκίνησε η ομάδα ΒΑΝ, ήμουν από τους πρώτους, που ήμουν δίπλα τους. Λόγω του σεισμού των Αλκυονίδων, στην περιοχή της Κορινθίας, εμείς με τους φορητούς σεισμογράφους και οι τρεις της ομάδας, τότε, πρωτοεφάρμοζαν και τεστάριζαν τη μέθοδό τους. Άρα, από το 1981 τους ξέρω. Τη θεωρώ μια αξιόλογη επιστημονική ομάδα. Τελεία και παύλα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις