Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ζωντανός 6 μέρες αφού τον θεώρησαν νεκρό; Νέα θεωρία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τα αίτια θανάτου

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ζωντανός 6 μέρες αφού τον θεώρησαν νεκρό; Νέα θεωρία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τα αίτια θανάτου

Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών μετά από 12 μέρες εξοντωτικών πόνων.

Σύμφωνα με ιστορικές περιγραφές το σώμα του δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες κάτι που για τους αρχαίους Έλληνες επιβεβαίωνε αυτό που όλοι σκέφτονταν για το νεαρό βασιλιά της Μακεδονίας αλλά κι αυτό που μάλλον πίστευε και ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ότι δεν ήταν συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά θεός.

Οι ιστορικοί δεν συμφώνησαν ποτέ στο σύνολό τους για την αιτία θανάτου του, αναπτύσσοντας κατά καιρούς διάφορες θεωρίες. Από την Ελονοσία και τον τυφοειδή πυρετό μέχρι τη δηλητηρίαση από αλκοόλ και τη δολοφονία του από τους αντιπάλους του.

Η νέα θεωρία που αλλάζει τα όσα ξέρουμε για το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Με μια νέα, ανατρεπτική θεωρία, μία ιστορικός που είναι και κλινική γιατρός έρχεται να αλλάξει όσα ξέρουμε για το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η δρ Katherine Hall, ανώτερη λέκτορας στην Σχολή Ιατρικής Dunedin στο πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Ancient History Bulletin  υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να υπέφερε από μια νευρολογική διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), το οποίο εν τέλει προκάλεσε και τον θάνατό του. Υποστηρίζει, επίσης, ότι τα άτομα στο περιβάλλον του μπορεί να μην είχαν παρατηρήσει οποιαδήποτε άμεσα σημεία αποσύνθεσης στο σώμα του για έναν απλό λόγο: επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ακόμη νεκρός!

Όπως αναφέρει η ίδια, οι περισσότερες άλλες θεωρίες σχετικά με το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος επικεντρώνονται στον υψηλό πυρετό και στον πόνο στην κοιλιακή χώρα, τα οποία βίωσε τις μέρες πριν πεθάνει. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανέπτυξε μια “προοδευτική, συμμετρική και αύξουσα παράλυση” κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Και παρόλο που ήταν πολύ άρρωστος, παρέμεινε πνευματικά διαυγής μέχρι και ακριβώς πριν πεθάνει.

Η δρ. Hall ισχυρίζεται ότι το σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος, μπορεί να εξηγήσει αυτόν τον συνδυασμό συμπτωμάτων καλύτερα από κάθε άλλη θεωρία, που έχει γραφτεί για τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου. Πιστεύει ότι μπορεί να ανέπτυξε την εν λόγω διαταραχή από μια λοίμωξη με καμπυλοβακτήριο (Campylobacter pylori), ένα βακτήριο που ήταν πολύ σύνηθες εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με την δρ. Hall, ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανώς ανέπτυξε μια παραλλαγή του συνδρόμου Guillain-Barré, η οποία προκαλεί παράλυση χωρίς ο ασθενής να έχει σύγχυση, ή απώλεια των αισθήσεων.

“Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία”

Αν και το να βγει μια νέα θεωρία σχετικά με το τι ακριβώς σκότωσε τον Μ. Αλέξανδρο δεν είναι κάτι πρωτότυπο, η δρ. Hall δίνει και μια διαφορετική διάσταση, λέγοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να μην είχε πεθάνει ακόμη, την στιγμή που νόμιζαν όσοι ήταν κοντά του.

Υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη παράλυση που υπέστη ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και το γεγονός ότι εξαιτίας της το σώμα του χρειαζόταν λιγότερο οξυγόνο καθώς ο οργανισμός του όδευε προς τον θάνατο, θα σήμαινε ότι η αναπνοή του ήταν λιγότερο ορατή. Επειδή στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία, ή την απουσία της αναπνοής, αντί για τον σφυγμό, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η δρ. Hall πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.

“Σκοπός μου ήταν να διεγείρω μια νέα συζήτηση και ενδεχομένως να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου ήταν έξι ημέρες αργότερα από ό,τι είχε γίνει ανακοινωθεί αρχικά” δήλωσε η δρ. Hall σε μια ανακοίνωσή της στο πανεπιστήμιο του Otago. “Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία”, ανέφερε.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το www.history.com

Ειδήσεις