Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μιχ. Βασιλάκης: «Συντονισμένη δράση κράτους-παρακράτους η δολοφονία Τεμπονέρα»- Συγκίνηση στις εκδηλώσεις- ΦΩΤΟ

Μιχ. Βασιλάκης: «Συντονισμένη δράση κράτ...

Παρουσία πλήθους κόσμου

Σε κλίμα συγκίνησης, με την παρουσία αρκετού κόσμους, φίλων, συντρόφων του και φυσικά των μελών της οικογένειάς τους πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Πάτρα οι εκδηλώσεις τιμής προς τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε πριν 27 χρόνια από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα. Το σύνθημα «Τεμπονέρα ζεις, με Πέτρουλα-Λαμπράκη, μας οδηγείς», δονούσε πυκνά-συχνά τον αέρα, πολλά ήταν τα πανό των συλλογικοτήτων που παραβρέθηκαν ενώ και πολλοί φορείς της περιοχής κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στην μνήμη του.

Για τον φίλο και σύντροφό του στο ΕΑΜ μίλησε, εμφανώς συγκινημένος, ο γραμματέας του ΕΑΜ, Μιχάλης Βασιλάκης, ο οποίος απέδωσε τη δολοφονία του στην συντονισμένη δράση του κράτους και του παρακράτους την περίοδο εκείνη. «Η τριετία 89-91 αποτελεί ίσως τον πιο πυκνό πολιτικό χρόνο σε ολόκληρη την μεταπολιτευτική και ίσως μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας.

Τα γεγονότα στις 9 Γενάρη του ’91 στην πόρτα αυτού του σχολείου με την εκτέλεση του Νίκου, με την θυσία του Νίκου, είναι ένα ιστορικό απρόβλεπτο όμως δεν είναι καθόλου τυχαία αυτά τα γεγονότα. Το κεντρικό ζήτημα όμως που μένει και που απαντιέται με διάφορους τρόπους είναι πώς η διαλυτική κρίση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος του ’89 μετασχηματίζεται σε πολιτική δυναμική που επιβάλει την απόλυτη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας για να οδηγηθούμε σε μια 20ετία στην ντροπιαστική επιτροπή, στην χρεοκοπία και στην κοινωνική διάλυση», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλάκης.

 

 

Παράλληλα ο γραμματέας του ΕΑΜ συνέδεσε εκείνη την εποχή και τη δολοφονία Τεμπονέρα με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την κρίση, τα μνημόνια, την επιτροπεία κ.α.. «Σε όλα αυτά τα ζητήματα απαντά η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα γι’ αυτό το σύνθημα «Νίκο Τεμπονέρα, ζεις με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγείς», μας καλύπτει απόλυτα σαν πολιτική ερμηνεία, για να βγούμε με τους αγώνες του λαού από το τούνελ αυτής της διεθνούς επιτροπεία. Να ξαναστηθεί στα πόδια της η χώρα και ο λαός, να αποκτήσει επιτέλους ολοκληρωμένη εθνική ταυτότητα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε», σημείωσε.

 

 

Για τον δολοφονημένο καθηγητή μίλησε επίσης, εκ μέρους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ο Δημήτρης Μαργιόλης, ο οποίος ανέφερε ότι τα γεγονότα εκείνα είναι σα χθες: «Οι αγώνες δεν τελείωσαν ποτέ. Η μνήμη ξαναγυρίζει στον σκληρό Γενάρη του ’91 και στην αποδιάρθρωση της Παιδείας που επιχείρησε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη… το χέρι του παρακράτους έκοψε το χέρι της ζωής σου. Για τη δική μας γενιά ο Τεμπονέρας δεν έφυγε ποτε», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος τα Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Χρ. Σιάχος, επισήμανε ότι ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ένα σύμβολο. «Στέκεται εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δεν συμβιβάζεται, δεν επικαλείται το εφικτό… τότε ο κρατικός αυταρχικός μηχανισμός άναψε το πράσινο φως στην παρακρατική βία».

Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, εξέφρασε την βαθειά του συγκίνηση που παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις τιμής για τον αδικοχαμένο καθηγητή και συμπλήρωσε: «Συμβολίζει τους αγώνες που δόθηκαν τότε, η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι».

 

 

Στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα κατέθεσαν: η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος της Πάτρας, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, η Β’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής-Οικονομικούς, ο Σύλλογος Πέτρινα Χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας,, το τοπικό ΠΑΣΟΚ, η δημοτική παράταξη ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», η ΠΑΣΠ ΑΕΙ και το ΕΑΜ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατάθεση του στεφάνου από την νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν μεμονωμένα "γιουχαΐσματα", τα οποία ήταν πιο έντονα την ώρα της κατάθεσης από το τοπικό ΠΑΣΟΚ στιγμή κατά την οποία ακούστηκαν και φωνές όπως: "Ντροπή σας", "Ντροπή για τους νεκρούς", κ.α..

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις