Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Η Ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Patras IQ 2017

Η Ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήμ...

Ειδικεύεται στην τεχνολογία ζυμώσεων και τη βιοτεχνολογική αξιοποίηση αγροτο-βιομηχανικών απορριμμάτων

Η Ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ειδικεύεται στην τεχνολογία ζυμώσεων (τρόφιμα και βιοκαύσιμα), τη βιοτεχνολογική αξιοποίηση αγροτο-βιομηχανικών απορριμμάτων προς προϊόντα προστιθέμενης αξίας, και το σχεδιασμό διεργασιών σε βιομηχανική κλίμακα.

Μεταξύ των επιτευγμάτων της Ομάδας είναι η απομόνωση μικροοργανισμών ανθεκτικών σε ακραίες συνθήκες, η ανάπτυξη προωθητών της αλκοολικής ζύμωσης και στερεών φορέων κατάλληλων για ακινητοποίηση κυττάρων, η παραγωγή νέων καλλιεργειών έναρξης και νέων τροφίμων με προβιοτικές και άλλες λειτουργικές ιδιότητες, η ανάπτυξη τεχνολογίας της φυσικής μικτής καλλιέργειας κεφίρ και η αξιοποίηση του ρυπογόνου τυρογάλακτος, η εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών αντιδραστήρων (100-100.000 L), κ.α.

Η Ομάδα έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών σε θέματα της βιοτεχνολογίας τροφίμων. Από το 1997 έως το 2012 η Ομάδα διεύθυνε το Διακρατικό, Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Βιοτεχνολογία Τροφίμων» (MSc Food Biotechnology) σε συνεργασία με το Παν/μιο Ιωαννίνων και το Βρετανικό Παν/μιο του Ulster (Β. Ιρλανδία), οδηγώντας σε εξαιρετική επιστημονική συνεργασία, με κοινές δημοσιεύσεις, παροχή υποτροφιών, και προώθηση της επαγγελματικής εξέλιξης των Ελλήνων αποφοίτων. Η Ομάδα έχει επίσης αναπτύξει έντονη διεθνή συνεργασία για κοινή έρευνα, υποβολή ερευνητικών προτάσεων για χρηματοδότηση, διοργάνωση συνεδρίων, επίβλεψη μεταπτυχιακών διατριβών, κλπ. Ανάμεσα στα συνεργαζόμενα ιδρύματα του εξωτερικού είναι: University of Ulster (UK), National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (India), Imperial College London (UK), University of Hannover (Germany), University of Modena and Reggio Emilia (Italy), University Blaise-Pascal (France), University of Mersin (Turkey), University of Manchester (UK), University of Reading (UK), κ.α.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η καινοτομία αφορά την παραγωγή οίνου στο ψυγείο του καταναλωτή καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Επιτυγχάνεται μέσω κυκλοφορίας στο Super market: (1) συσκευασίας που περιέχει σκόνη ακινητοποιημένων κυττάρων σακχαρομυκήτων σε Nano-tubular cellulose από πριονίδι ξύλου ή/και (2) συσκευασίας που περιέχει την παραπάνω σκόνη σε μίγμα με ξηρανθέν γλεύκος σταφυλιού. Το περιεχόμενο της συσκευασίας (1) διαλύεται σε γλεύκος ενώ της (2) σε νερό βρύσης και ζυμώνονται στο ψυγείο του καταναλωτή. Η μέθοδος στηρίζεται στην στερεοποίηση του ιξώδους γλεύκους κατά την ξήρανσή του και στη δυνατότητα ζύμωσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται μόνον με την Nano-tubular cellulose. Η πρωτοτυπία της καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα είναι προφανής.

ΨΥΧΡΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ

Η καινοτομία αφορά μία λεπτομερή έρευνα για την ανάπτυξη μίας τεχνικής για ψυχρή παστερίωση υγρών τροφίμων και νερού Nano-tubular cellulose (TC) σε πακτωμένη στήλη. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υάλινος βιοαντιδραστήρας στον οποίο εισήχθηκε το φίλτρο της σωληνωτής κυτταρίνης και το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την ψυχρή παστερίωση υγρών τροφίμων. Τον βιοαντιδραστήρα με την πακτωμένη στήλη σωληνωτής κυτταρίνης διαπερνούσε επιμολυσμένο υγρό τρόφιμο.

Κατά την διάρκεια των πειραμάτων μελετήθηκαν οι διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος παστερίωσης όπως το μήκος του φίλτρου, η θερμοκρασία, ο ρυθμός ροής καθώς και το μικροβιακό είδος και το ποσοστό επιμόλυνσης του προϊόντος. Η μικροβιακή απομάκρυνση παρέμενε σταθερή (97-100%) για μεγάλη χρονική περίοδο με την βοήθεια αναγεννήσεων που πραγματοποιούνταν με εκπλύσεις του φίλτρου με θερμό νερό. Το χαμηλό κόστος και η αφθονία της σωληνωτής κυτταρίνης μπορούν να δώσουν μια εναλλακτική λύση στις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες για μικροβιακή σταθεροποίηση των υγρών τροφίμων πρίν την εμφιάλωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr