Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Η οικονομική αφαίμαξη του «Καλλικράτη»

ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Η οικονομική αφαίμα...

Η εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας στο 19ο forum ανάπτυξης

Νέα μείωση στους οικονομικούς πόρους των Δήμων αναμένεται από τη νέα χρονιά. Όπως είπε ο της Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης-Money Show Πάτρας, από τον νέο χρόνο σταματά η καταβολή των παρακρατηθέντων στους Δήμους, μειώνοντας κι άλλο τους ήδη μειωμένους  πόρους.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν  η  «Αποτελεσματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιος διάλογος για τη μεταρρύθμιση»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει το μακρύ χέρι της στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να την ελέγξει, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε τραγικό. «Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», είπε. Για τον Καλλικράτη σημείωσε ότι υπάρχει εμμονή στην αλλαγή του και εκτίμησε ότι παρά τα λάθη του είναι στο σύνολό του ένα σπουδαίο επίτευγμα, το οποίο δέχεται τροποποιήσεις.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που πάνε πίσω την τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξε την έλλειψη πόρων και τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας, που πλήττουν την αποτελεσματικότητα της.

O Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής υπογράμμισε τη σημαντική και θετική συμβολή στην αιρετή αυτοδιοίκηση των σχεδίων «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης». «Ο «Καλλικράτης» έχει παραλείψεις, αλλά πρέπει να κριθεί σε ένα ικανό χρονικό διάστημα η αποτελεσματικότητά του. Και επίσης, αν αφαιρείς χρήματα από τους Δήμους πώς θα κάνεις την αξιολόγηση; Θα είναι λάθος να αλλάξει ο πυρήνας και η φιλοσοφία του Καλλικράτη».

Τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη χρημάτων και προσωπικού. Αν δεν αλλάξει αυτό θα παραμείνει  το ζητούμενο, συνόψισε κλείνοντας ο κ. Καρπής.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κατερίνα Καραπαναγιώτη  έθιξε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της γραφειοκρατίας και των αργών ρυθμών της κεντρικής διοίκησης, γεγονός που επιφέρει επιπτώσεις στην παραγωγή έργου των Δήμων. Κλείνοντας είπε ότι «οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονταν ούτε έφεραν ούτε μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν μπορούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις να αναιρέσουν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες οι οποίες οξύνονται ακόμα περισσότερο, ούτε πολύ περισσότερο να αναιρέσουν τον νόμο του καπιταλισμού, της συγκέντρωσης δηλαδή του πλούτου σε λιγότερα χέρια σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού».

Η Ουρανία Μπίρμπα  δημοτική σύμβουλος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να αποκατασταθεί από τον νέο νόμο είναι η έννοια του αυτοδιοίκητου που έχει τρωθεί, επεσήμανε ότι οι Δήμοι την εποχή της κρίσης στήριξαν την κοινωνία ώστε να μην καταρρεύσει και τάχθηκε υπέρ την απλής αναλογικής και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι χρειάζεται να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μην αλληλοεμπλέκονται, εις βάρος της αποτελεσματικότητας .Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόνοια, η διαχείριση των απορριμμάτων και η μεταφορά των  μαθητών χρειάζεται να περάσει στον πρώτο βαθμό. Επίσης είπε ότι χρειάζονται οι Δήμοι να έχουν αναπτυξιακά σχέδια  και σημείωσε ότι οι «θεσμοί μας είναι παράλληλοι και χρειάζεται οι θεσμοί της Τ.Α να γίνουν κύτταρα συμμετοχικά, ενώ πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα  νέο όραμα για το τι Τ.Α. θέλουμε, να τη στηρίξουμε θεσμικά και να έχει αυτοτέλεια και φορολογικές δυνατότητες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr