Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους οι χρηματιστές!

Δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους οι χρηματιστές!

Διαμαρτύρονται για την εφορμογή του νόμου που υπάρχει από το 2007

Την αντίθεσή του στην προτεινόμενη διάταξη για εφαρμογή του φόρου υπεραξίας επί μετοχών, από την άνοιξη του 2013 εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), εν όψει της συζήτησης και ψήφισης στη βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο φόρος υπεραξίας, παρόλο που είχε ψηφισθεί από το 2007, ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην ελληνική κεφαλαιαγορά, λόγω των πολλών και ποικίλων τεχνικών προβλημάτων που δημιουργούσε η διαδικασία υπολογισμού και είσπραξής του.

Έτσι, εξακολουθούσε να υφίσταται μέχρι και σήμερα ο φόρος συναλλαγών, ο οποίος πλέον έχει υιοθετεί ως φιλοσοφία και δρομολογηθεί η εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επιλεχθείσα όμως χρονική στιγμή για την επιβολή του νέου φόρου, δεν συνάδει ούτε και θα συμβάλλει, στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός θετικού και ελκυστικού κλίματος για την οικονομία μας και τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος για εισροή ξένων κεφαλαίων, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, η εφαρμογή ενός επιπρόσθετου φόρου, θα λειτουργήσει αντίστροφα στην προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος για την εγχώρια οικονομία και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη υφεσιακή εικόνα της αγοράς.

Ο φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ και όπου εφαρμόζεται, συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

Α) Ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους, λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές από πώληση μετοχών και

Β) Υπάρχει αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, έτσι ώστε πρακτικά να εξαιρούνται από αυτόν οι μικροεπενδυτές.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλλουν τον συγκεκριμένο φόρο.

Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλλουν τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας.

Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1.000.000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά