ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ημερίδα για τη «Μαυροδάφνη: Εξελίξεις και αναγκαίες προσαρμογές»

Κοινοποίηση
Tweet

Από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια

Επιστημονική ημερίδα για την ποικιλία Μαυροδάφνη με τίτλο «Μαυροδάφνη: Εξελίξεις και αναγκαίες προσαρμογές» διοργανώνει το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια στην Πάτρα τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, ώρα 10:00-15:00.

 Η ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο οινοποιείο της Achaia Clauss συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού Ευρωπαϊκού Έργου Interreg Europe SMEOrigin (www.interregeurope.eu/smeorigin).

Η Μαυροδάφνη είναι μια από τις κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που είναι φυτεμένες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας εδώ και αιώνες. Πρόκειται για μια ερυθρά ποικιλία με τεράστιο δυναμικό, που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση και οινοποιείται προς παραγωγή των ερυθρών γλυκών οίνων με Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών και Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας.

Οι τάσεις και οι εξελίξεις στον κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιαστούν από τα οινοποιεία της περιοχής, εκδοχές ξηρών κρασιών από την ποικιλία Μαυροδάφνη τα οποία κέρδισαν παγκοσμίως τις εντυπώσεις, τόσο των opinion leaders του χώρου όσο και των καταναλωτών.

Παρ’ όλ’ αυτά το ισχύον νομικό πλαίσιο δημιουργεί εμπόδια που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και την προώθηση των εν λόγω κρασιών. Για το σκοπό αυτό, αλλά και με τη φιλοδοξία να γίνει μια ευρεία συζήτηση για τη Μαυροδάφνη που αφορά μια μεγάλη ομάδα επαγγελμάτων (καλλιεργητές, οινοποιούς, οινολόγους, εμπόρους, επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης), το Δίκτυο Οινοξένεια πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας, η οποία θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:

- Παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων που αφορούν γενικά την ποικιλία στους τομείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας, Γενετικής κ.ά.

- Παρουσίαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των δυνατοτήτων προσαρμογής του ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος νομικός χώρος για την αναγραφή της ποικιλίας της Μαυροδάφνης στην περιγραφή περισσότερων τύπων οίνου

 

Λίγα λόγια για το Δίκτυο

Το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια είναι μια κοινότητα που αποτελείται από τα οινοποιεία της Αιγιάλειας, μονάδες μεταποίησης, σημαντικούς επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την αποδοχή και εκπλήρωση των Κριτηρίων Ποιότητας που έχει θεσμοθετήσει. Με πρωταγωνιστή το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα της περιοχής και αξιοποιώντας τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και τους πόρους της, το Δίκτυο στοχεύει στην αναβάθμισή της, μέσα από φιλόδοξα αλλά απαραί­τητα βήματα σε ετήσια βάση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις