SPOTLIGHT

/

Μία αναδρομή σε όλες τις Ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision: Από τη Μαρινέλλα έως το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Η χώρα μας πρωτοπήρε μέρος στον θρυλικό διαγωνισμό τραγουδιού το 1974 και ενώ η Γιουροβίζιον διεξαγόταν ήδη από το 1956 - Κερδίσαμε το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και πήραμε και 3η θέση με τον Σάκη Ρουβά & την Καλομοίρα

Στον απόηχο του α’ ημιτελικού, της 68ης Γιουροβίζιον που είδαμε το βράδυ της Τρίτης 7-5-2024 και εν αναμονή του Β’ Ημιτελικού την Πέμπτη 9-5 όπου συμμετέχει και η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι», στην 3η σειρά εμφάνισης με την ελπίδα να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11-5, θα επιχειρήσουμε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και δη στις ελληνικές συμμετοχές.

Εξάλλου φέτος η χώρα μας συμπληρώνει 50 χρόνια από τότε που πρωτοπήρε μέρος στον πολυσυζητημένο αλλά τόσο λαμπερό, ξέφρενο και κεφάτο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Η πρώτη λοιπόν εμφάνιση της Ελλάδας για να γνωρίσουν οι νεότεροι είχε γίνει με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, την σπουδαία Μαρινέλλα, η οποία στο Μπράιτον της Αγγλίας στις 6 Απριλίου 1974, τραγούδησε το κομμάτι σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα, «Λίγο Κρασί, λίγο Θάλασσα και τ' Αγόρι μου». Την Μαρινέλλα είχε συνοδεύσει και μπουζούκι επί σκηνής και η συμμετοχή μας δεν είχε περάσει απαρατήρητη αν και κατέληξε μόλις στην 11η θέση μεταξύ 17 χωρών που είχαν πάρει μέρος. Φυσικά όπως όλοι θυμόμαστε, το τρόπαιο της Γιουροβίζιον τότε, το ’74, πριν από 50 χρόνια είχαν κατακτήσει οι θρυλικοί Abba για την Σουηδία με το «Waterloo».

Την αμέσως επόμενη χρονιά δεν πήγαμε ενώ πρωτοπήγε η Τουρκία, με την οποία οι πολιτικές σχέσεις μετά την εισβολή στην Κύπρο ήταν κάκιστες. Το ’76 στη Χάγη την Ελλάδα εκπροσωπεί η σημαντική ερμηνεύτρια μας Μαρίζα Κωχ με το τραγούδι – μοιρολόι "Παναγιά Μου, Παναγιά Μου" εκφράζοντας μία γνήσια μουσική διαμαρτυρία για το θέμα της Κύπρου. Εισπράττει την «χλεύη» των Τούρκων (έως και ότι μπορεί να υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής που θα την σημάδευε, είχε τότε ακουστεί) ωστόσο η συμμετοχή αυτή που ήταν ανάθεση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης & συγκεκριμένα του Τρίτου Προγράμματος από τον Μάνο Χατζιδάκι στην Μαρίζα Κωχ πέτυχε τον σκοπό της και ας πήγε στο τέλος μόλις στην 13η θέση.

Ακολουθεί η για χρόνια καλύτερη συμμετοχή της χώρας μας που ήταν το περίφημο «Μάθημα σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους Σέβης Τηλιακού με την Μπέσυ Αργυράκη, τον Πασχάλη και τους αξέχαστους Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη που κέρδισαν την 5η θέση. Την σκυτάλη το 1978 πήρε η Τάνια Τσανακλίδου με τον «Τσάρλι Τσάπλιν» (η Γιουροβίζιον εκείνης της χρονιάς είχε φιλοξενηθεί στη Γαλλία) και ήρθε 8η όπως και η πολύ δυναμική συμμετοχή της Ελπίδας με το «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ» το 1979. Η Άννα Βίσση σε μία χρονιά με πολύ παρασκήνιο στον εθνικό τελικό πήγε το 1980 με το «Ωτο στοπ» αλλά πήραμε μόλις την 13η θέση ενώ το 1981 ο Γιάννης Δημητράς με στυλ που θύμιζε Γιάννη Πάριο τα πήγε σαφώς καλύτερα με την μπαλάντα «Φεγγάρι καλοκαιρινό» μπαίνοντας στην 10άδα και συγκεκριμένα στην 8η θέση.

Τη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα απείχε τουλάχιστον 3 χρονιές, το ’82, το ’84 και το ’86. Μία από αυτές τις χρονιές συνέπιπτε η βραδιά του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον με την Ανάσταση και έτσι η χώρα μας δεν πήγε (πρέπει να ήταν το ’86). Ωστόσο το '86 είχε πάρει μέρος η Κύπρος με το χορευτικό κομμάτι "Τώρα ζω" και ερμηνεύτρια την Ελπίδα και πήρε την τελευταία θέση. Αντίθετα όταν αυτό ξανασυνέβη το 1994, η Ελλάδα και η ΕΡΤ εν τέλει πήραν μέρος με τον Κώστα Μπίγαλη και το «Τρεχαντήρι» που αν και χαριτωμένο», «μπατάρισε» όπως είχαν γράψει δημοσιεύματα της εποχής αφού πλασαρίστηκε απλώς 14ο.

Οι Bang (Βασίλης Δερτιλής και Θάνος Καλλίρης) αφήνουν θαυμάσιες εντυπώσεις με το «Stop» σε μία χρονιά το 1987 που σαρώνει για την Ιρλανδία ο θρύλος Τζόνι Λόγκαν με το «Hold me now» ενώ την Κύπρο εκπροσωπεί η Αλέξια με το «Άσπρο μαύρο». Αποτέλεσμα η Ελλάδα επιστρέφει στην 10άδα (έρχεται 10η) ενώ η Αλέξια πάει ακόμη ψηλότερα στην 7η θέση.

Το 1988 μία ακόμη συμμετοχή που δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό, ήταν ο «Κλόουν» που είχε ερμηνεύσει πάντως άψογα η Αφροδίτη Φρυδά και ήρθε 17η (το ’88 είχε νικήσει η Σελίν Ντιόν) ενώ το 1989 η Μαριάννα Ευστρατίου με την γλυκιά φωνή και ωραία εμφάνιση της πετυχαίνει να γοητεύσει τους Ελβετούς διοργανωτές και σημαντικό μέρος των επιτροπών των χωρών και να πάρει την αξιοπρεπή 9η θέση με το «Δικό σου αστέρι».

Να μην παραλείψουμε πως το 1983 την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει στο Μόναχο η Κρίστη Στασινοπούλου με το ωραίο κομμάτι "Μου Λες" σε μουσική του Αντώνη Πλέσσα και στίχους Σοφίας Φίλντιση ενώ την Ορχήστρα είχε διευθύνει επί σκηνής ο Μίμης Πλέσσας. Ήρθαμε μόλις 14οι ενώ το ’85 ο Τάκης Μπινιάρης είχε τραγουδήσει «Μοιάζουμε» και πήρε την 16η θέση με 15 πόντους.

Η δεκαετία του ’90 με την εξαίρεση της χρονιάς ’91, ’92 και ’93 που η Ελλάδα έκανε γκελ στον διαγωνισμό και συζητήθηκε θετικά, δεν ήταν καλή για τη χώρα μας ενώ και ο ίδιος ο διαγωνισμός έμοιαζε να κουράζει και να χρειάζεται ανανέωση που επήλθε την επόμενη δεκαετία.

Το 1990 λοιπόν ο Χρήστος Κάλοου είχε ερμηνεύσει την μπαλάντα «Χωρίς σκοπό», το ’91 στη Ρώμη η Σοφία Βόσσου με τον Ανδρέα Μικρούτσικο πλάι της στην κιθάρα, τραγούδησε την περίφημη «Άνοιξη» (ίσως την πιο αδικημένη συμμετοχή μας στα 50 χρόνια της χώρας μας στην Eurovision) και το αποτέλεσμα ήταν μόλις η 13η θέση. Το ’92 στο Μάλμε της Σουηδίας, την πόλη που διεξάγεται ο φετινός διαγωνισμός, η ερμηνεύτρια Κλεοπάτρα φορώντας και μία καρφίτσα με τον ήλιο της Βεργίνας και τραγουδώντας «Όλου του κόσμου την ελπίδα» παίρνει την 5η θέση και πολλοί μίλησαν ότι ήταν μία άτυπη συγγνώμη για την αδικία της «Άνοιξης». Το δε ’93 η Καίτη Γαρμπή τραγουδά «Ελλάδα χώρα του φωτός» και πιάνει την 9η θέση ενώ στις μνήμες των Eurofan και γενικότερα μένει η τυρκουάζ τουαλέτα, ολίγον αποκαλυπτική που φορούσε και ήταν δημιουργία Σήλιας Κριθαριώτη.

Το ’95 η Ελίνα Κωνσταντοπούλου με το «Ποια προσευχή» του Νίκου Τερζή αρέσει και πλησιάζει στην 10άδα (ήρθε 12η με 68 βαθμούς), η Μαριάννα Ευστρατίου επέστρεψε στο διαγωνισμό το ’96 με το κομμάτι «Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα» που ήταν σύνθεση του Κ. Μπίγαλη και πήρε την 15η θέση ενώ το ’97 η Μαριάννα Ζορμπά με ένα συμπαθητικό σε έθνικ ρυθμούς κομμάτι, το «Χόρεψε» του Μανώλη Μανουσέλη κατετάγη 12η.

Το 1998 η καταγόμενη από την Πάτρα, Διονυσία Καρόκη είχε ερμηνεύσει με το συγκρότημα "Θάλασσα" το ωραίο κομμάτι «Μια Κρυφή ευαισθησία» αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν φτωχό βαθμολογικά και πήραμε την 20η θέση μεταξύ 25 συμμετοχών.

Η Ελλάδα θα ξαναγυρίσει στο διαγωνισμό το 2001 και εκεί σαν να πατήθηκε ξανά το μαγικό κουμπί και το ενδιαφέρον του κόσμου άρχισε και πάλι να είναι πολύ μεγάλο για τη Γιουροβίζιον. Οι Antique (Έλενα Παπαρίζου και Νίκος Παναγιωτίδης) τραγούδησαν στην Κοπεγχάγη το «Die for you» και μπορεί να ήρθαν 3οι ωστόσο κατάφεραν το κομμάτι τους να θεωρηθεί το πιο αγαπημένο και δημοφιλές εκείνης της Γιουροβίζιον.

Ακολουθούν Μιχάλης Ρακιντζής και «S.A.G.A.P.O» (17ος) το 2002, η Μαντώ με το «Νever let you go» το 2003 (επίσης 17η), ήταν η χρονιά που κέρδισε η Τουρκάλα Σερτάμπ, ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it» στην Κωνσταντινούπολη το 2004 που έκλεψε τις εντυπώσεις και ήρθε 3ος ενώ τη νίκη πήρε η Ρουσλάνα από την Ουκρανία με το "Wild dances", και το 2005 που στο Κίεβο η Έλενα Παραρίζου και το «Μy number one» πέτυχε αυτό που η χώρα μας είχε διακαή πόθο, να κερδίσει επιτέλους την Γιουροβίζιον και να φέρει το διαγωνισμό στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα το Μάιο του 2006 όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε η Άννα Βίσση με το «Everything» του Νίκου Καρβέλα και πήραμε την 9η θέση ενώ την πρωτιά είχαν πάρει τα «τέρατα» Λόρντι από την Φινλανδία.

Το 2007 πήγε Γιουροβίζιον ο Σαρμπέλ με το «Γεια σου Μαρία» και ήρθε 7ος, το 2008 ξαναπλησιάσαμε στη νίκη με την απίθανη Καλομοίρα που ήρθε 3η με το «My secret combination» ενώ το 2009 ο Σάκης Ρουβάς ξαναδοκίμασε τις δυνάμεις του στη Γιουροβίζιον με το πολυσυζητημένο «This is our night» και ήρθε 7ος, ήταν έτσι και αλλιώς η χρονιά του Νορβηγού Αλεξάντερ Ρίμπακ και του «Fairytale» που κέρδισε το διαγωνισμό και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων.

Το 2010 και με την οικονομική κρίση να ξεκινά στην Ελλάδα, η χώρα μας ως δια μαγείας συνεχίζει την καλή πορεία στο διαγωνισμό και να μπαίνει 10άδα. Εκείνη τη χρονιά ο Γιώργος Αλκαίος τραγουδά «Όπα» και οι Ευρωπαίοι τον ανταμείβουν με την 8η θέση (τον είδαμε σε συγκεντρωτικό βίντεο στη διάρκεια του φετινού α’ ημιτελικού). Το 2011 ο Κυπριακής καταγωγής Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike εντυπωσιάζουν με το «Watch My Dance» του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου σε στίχους Ελεάνας Βραχάλη και η Ελλάδα παίρνει την 7η θέση ενώ το 2013 πάλι στο Μάλμε της Σουηδίας, οι Koza Mostra μαζί με τον αείμνηστο ρεμπέτη Αγάθωνα με το «Alcohol is free» πάνε και άλλο ψηλότερα στην 6η θέση. Το 2012 είχε προηγηθεί η συμμετοχή της Ελευθερίας Ελευθερίου και του χορευτικού «Aphrodisiac» που αδικήθηκε και ήρθε 17ο ενώ την ίδια χρονιά την Κύπρο είχε εκπροσωπήσει η Ήβη Αδάμου.

Το 2014 ήταν η σειρά του «Rise up» των Freaky Fortune feat. RiskyKidd που αν και άρεσε ήρθε 20ο και το 2015 η μπαλάντα "One Last Breath" που ερμήνευσε η Μαρία Έλενα Κυριάκου πέρασε από τον ημιτελικό στον τελικό και ήρθε 19η με 23 βαθμούς.

Είναι μία άχαρη περίοδος που μάλιστα συζητιόταν η Ελλάδα να απέχει λόγω της κρίσης από τη Γιουροβίζιον. Τελικά επικράτησε η άποψη ας πηγαίνουμε να δίνουμε το παρών και ας μην είναι το αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό. Το 2016 η χώρα μας αποκλείστηκε και δεν μπήκε τελικό με το κομμάτι "Utopian Land" που έγραψε ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης και ερμήνευσε το συγκρότημα Argo.

Το 2017 πήγε η Demy με το «This is Love», σε μουσική σύνθεση-παραγωγή Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους Romy Papadea & John Ballard, και η Ελλάδα πέρασε μεν στον τελικό αλλά στο τέλος κατέκτησε την 19η θέση με συνολικά 77 πόντους από επιτροπές και κοινό.

Το 2018 που η Ελένη Φουρέιρα με την Κύπρο και το «Fuego» λίγο έλλειψε να νικήσει (ήρθε 2η) και την είδαμε να ανοίγει εντυπωσιακά τον φετινό α' ημιτελικό στο Μάλμε, η Ελλάδα έκανε μία αξιοπρεπή εμφάνιση με την Γιάννα Τερζή και το «Όνειρο μου» αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον μεγάλο τελικό, το δε 2019 η Κατερίνα Ντούσκα με το τραγούδι "Better Love", γραμμένο από την ίδια, τον Leon of Athens και τον Ντέιβιντ Σνέντον, πέρασαν τελικό στο Τελ Αβίβ αλλά πήραν την 21η θέση.

Το 2020 όπως όλοι θυμόμαστε η Γιουροβίζιον ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του covid-19, ωστόσο η νεαρή εκπρόσωπος μας, η χαριτωμένη Ελληνο-ολλανδή Στεφανία Λυμπερακάκη παρέμεινε ως εκπρόσωπος μας το 2021 με άλλο τραγούδι, το «Last dance», στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας & το αποτέλεσμα του τελικού ήταν σχεδόν ιδανικό: 10η θέση με 170 βαθμούς. Η Ελλάδα είχε να δει 10άδα από το 2013!

Το 2022 η Ελληνο-νορνηγίδα Αμάντα Γεωργιάδη Τένφιορντ και το όμορφο, ατμοσφαιρικό τραγούδι της "Die Together" κατέκτησαν την όγδοη (8η) θέση με 215 βαθμούς, ωστόσο πέρυσι το 2023, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας ο 16χρονος Βίκτωρ Βερνίκος Γιούργκενσεν που επελέγη να μας εκπροσωπήσει με το τραγούδι "What They Say", το οποίο είχε γράψει ο ίδιος δεν πήγε καθόλου καλά & το ατυχές αποτέλεσμα ήταν να μην περάσουμε στον τελικό και γενικά να θεωρείται όπως έχει γραφτεί, το χειρότερο αποτέλεσμα – επίδοση μας στον Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

Αυτά λοιπόν είπαμε να θυμηθούμε με την ευχή το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι με ρίζες και από το Σουδάν από την πλευρά του αείμνηστου πατέρα της, να τα πάει όσο καλύτερα και πιο ψηλά γίνεται!

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight