ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται το Σάββατο 30/3 το βιβλίο "Τα Εγγόνια του Ομήρου" της Χριστίνας Πετροπούλου

Κοινοποίηση
Tweet

Στη Διδάχειο Σάλα Πολιτισμού - Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Πατρών στις 19.30

Το Σάββατο 30-3-2024 στις 19.30 στη Διδάχειο Σάλα Πολιτισμού στην οδό Τεμπονέρα (πρώην Βύρωνος) 13 στην Πάτρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Χριστίνα Πετροπούλου, “Τα Εγγόνια του Ομήρου”, Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Πατρών και οι εκδόσεις Επίκεντρο, της Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2023.

Θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Χιόνα Οικονομάκη και Παναγιώτης Χαλούλος.

Θα παραστεί και θα αναφερθεί στο βιβλίο της και η ίδια η συγγραφέας Χριστίνα Πετροπούλου, δρ. κοινωνικής ανθρωπολογίας και ΕΔΙΠ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κ. Πετροπούλου θα απαντήσει και ερωτήσεις που θα της θέσει το κοινό.

Επειδή ακόμα και σήμερα πολλοί ίσως να έχουν μια θολή εντύπωση ή να διακατέχονται ακόμα από ρομαντική διάθεση όσον αφορά στους ελληνόφωνους κατοίκους του ιταλικού νότου, έρχεται ένα σημαντικό βιβλίο να τοποθετήσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να διευκρινίσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα ελληνόφωνα χωριά της νότιας Ιταλίας, αν και πόσο Έλληνες αισθάνονται οι κάτοικοι, πόσο ελληνικό είναι το γλωσσικό ιδίωμα greko ή griko και πόσο μιλιέται σήμερα, σε τι ποσοστό περιλαμβάνει ελληνικές λέξεις και ιταλικές και πόσο κατανοητό είναι από τον κάτοικο της Ελλάδας ή τον κάτοχο της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.

Η έρευνα και η μελέτη της ζωής και της κοινωνίας από τη Χριστίνα Πετροπούλου στην περιοχή της Καλαβρίας ανατρέπει τις εθνοκεντρικές αντιλήψεις, που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για «ελληνική εθνική ταυτότητα» των ελληνόφωνων κατοίκων της περιοχής της Κάτω Ιταλίας. Αναμφισβήτητη βεβαίως η έντονη επίδραση της ελληνικής παράδοσης, όπως πιστοποιεί η έρευνα, «σε όλη τη νότια Ιταλία, όπως αποδεικνύεται από τα μνημεία, τα τοπωνύμια, τα ανθρωπωνύμια… και βεβαίως από το τοπικό ελληνικό ιδίωμα…»

*Η Χριστίνα Πετροπούλου είναι φιλόλογος, πρώην Σχολική Σύμβουλος, Κοινωνική ανθρωπολόγος, με μετάταξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, όπου & διδάσκει τους φοιτητές σχετικά με την Καλαβρία και τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture