ΥΓΕΙΑ

/

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Επικίνδυνες χημικές ουσίες στα προϊόντα μαλλιών

Κοινοποίηση
Tweet

Επηρεάζουν πνεύμονες, ήπαρ και νευρικό σύστημα

Δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες απελευθερώνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα προϊόντα μαλλιών όπως τα τζελ και σπρέι καθώς και η χρήση τεχνικών styling με θερμότητα, όπως το ίσιωμα και το ψαλίδι για τις μπούκλες. 

Τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), όπως τα σιλοξάνια, που απελευθερώνουν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται μελέτησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι εν λόγω ουσίες μπορούν, δυνητικάμ να επηρεάσουν σημαντικά και την ποιότητα του αέρα.

Η επικεφαλής της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Purdue, Νουσράτ Γιούνγκ, τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά ανησυχητικά ευρήματα». ««Δεν περιμέναμε να δούμε τόσο σημαντικές εκπομπές πτητικών χημικών μιγμάτων από προϊόντα περιποίησης μαλλιών κατά τη διάρκεια τυπικών ρουτίνων περιποίησης μαλλιών που πολλοί άνθρωποι εκτελούν καθημερινά», υπογράμμισε.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών και πραγματοποιήθηκαν 46 πειράματα σε ελεγχόμενο περιβάλλον που έμοιαζε με σπίτι. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν την ρουτίνα περιποίησης μαλλιών τους, χρησιμοποιώντας διάφορα προϊόντα και εργαλεία styling. Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων του αέρα με ένα προηγμένο φασματόμετρο μάζας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε πείραμα. Επιπλέον, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας των εργαλείων styling και των εκπομπών VOC αλλά και των τρόπο που τα αποτελέσματα επηρεάζονταν, από τις συνθήκες εξαερισμού και την επιφάνεια των μαλλιών. Τα πειράματα έδειξαν ότι, συνολικά, όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία των εργαλείων styling και όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια των μαλλιών, τόσο αυξάνονταν οι εκπομπές VOC.

«Προβλήματα στην αναπνευστική οδό, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα»
 Η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology τόνισε ότι, «η χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών οδήγησε σε γρήγορες αλλαγές στη χημική σύνθεση του αέρα εσωτερικού χώρου». Το δεκαμεθυλοκυκλοπεντασιλοξάνιο (D5) συνέβαλε περισσότερο στις εκπομπές, σύμφωνα με τα ευρήματα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές συστατικό προϊόντων styling μαλλιών καθώς έχει τη δυνατότητα να μην επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρεί λεία την υφή του.

Σύμφωνα με τη Γιούνγκ, «το σιλοξάνιο D5 έχει βρεθεί ότι προβλήματα στην αναπνευστική οδό, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα των πειραματόζωων. Η χρήση της χημικής ουσίας σε καλλυντικά προϊόντα έχει ήδη περιοριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας αυτού». Η ίδια συνιστά «να μη χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα» καθώς, όπως τονίζει, θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και στον πλανήτη, και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being