ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Ο Ηλίας Ηλιόπουλος στο thebest.gr για το πώς εμπνεύστηκε την πρωτότυπη παράσταση "Στα Χρόνια της Πανδημίας"

Κοινοποίηση
Tweet

Ο συμπολίτης δημιουργός που έχει κάνει και σπουδές θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχε την ιδέα διαβάζοντας Οιδίποδα, Ιλιάδα και Ιονέσκο - Η παράσταση θα παιχθεί 1η, 2 & 3/6 στο Δημ. Θέατρο

Mία παράσταση με κωμικά στοιχεία που στόχο έχει να δείξει το παράλογο του πράγματος όπως ήταν η πανδημία που όλοι πρόσφατα βιώσαμε, είναι το έργο με τίτλο «Στα Χρόνια της Πανδημίας» που θα παρουσιαστεί με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τρεις βραδιές στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην πλ. Γεωργίου Α’.

Την ιδέα για την πρωτότυπη αυτή παράσταση είχε ο συμπολίτης Ηλίας Κων. Ηλιόπουλος, με σπουδές στα οικονομικά, ο οποίος έχει ασχοληθεί και με τον χώρο των Μέσων ενημέρωσης (ήταν πίσω από το επιτυχημένο μηνιαίο περιοδικό Fresh) και της διαφήμισης ενώ για όσους δεν το γνωρίζουν, πήρε και το πτυχίο του ως θεατρολόγος από το τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου μάλιστα αυτό το διάστημα κάνει και το μεταπτυχιακό του στο «αρχαίο δράμα και σύγχρονη πρόσληψη».

Οι σπουδές στον τομέα της θεατρολογίας μοιάζουν να ήρθαν ως φυσική συνέχεια μιας και ο Ηλίας Ηλιόπουλος είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε παραστάσεις της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας "Υποκριτές" ενώ τα 2-3 τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει και σκηνοθετήσει με τον σύλλογο ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε και το νέο τους στέκι στην Αλ. Υψηλάντου πλησίον της Τριών Ναυάρχων, την κωμωδία "Δυόμιση φόνοι κι ένα μπουλντόγκ" των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανσίου, την «Μήδεια» του Μποστ, το θέατρο δρόμου "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και το «Mistero Buffo» (Κωμικό Μυστήριο), τον προσωπικό μονόλογο του Νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο που παρουσιάστηκε πρόπερσι στην καρδιά της πανδημίας ως θεατρικό podcast.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Ηλιόπουλος μιλώντας στο thebest.gr, η όλη ιδέα που είναι πραγματικά ιδιαίτερα πρωτότυπη και μοναδική προς ώρας μιας και ούτε στην Αθήνα δεν έχουμε δει μία ανάλογη παράσταση που να έχει ως θέμα & να έχει εμπνευστεί από την περίεργη αυτή συνθήκη που όλοι περάσαμε, δημιουργήθηκε μέσα στην καραντίνα.

«Διάβασα εν μέσω της περιόδου της πανδημίας τον Οιδίποδα Τύραννο και θυμήθηκα πως στην αρχή της τραγωδίας του Σοφοκλή γίνεται λόγος για τον λιμό που μαστίζει τη Θήβα αναζητώντας τον υπαίτιο. Στη συνέχεια θυμήθηκα ότι στην Ιλιάδα του Ομήρου στο προοίμιο, στην ραψωδία Α’ ο θεός Απόλλων ρίχνει λιμό στον στρατό των Αχαιών.

Είδα λοιπόν τη διαχρονικότητα του φαινομένου και τους τρόπους που αντιμετώπιζαν την πανδημία ή τη συμφορά, συχνά ως θεόσταλτη κατάρα. Το έργο είναι σπονδυλωτό και εκτός από τα κομμάτια από την Ιλιάδα και τον Οιδίποδα Τύραννο, χρησιμοποίησα και μέρη από το έργο του Γαλλορουμάνου συγγραφέα Ιονέσκο που γράφτηκε το 1970 “Το Παιχνίδι της σφαγής” που πραγματικά νομίζεις πως κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο που παρότι θέατρο του παραλόγου, είναι άτοπο και άχρονο, εν τούτοις τα όσα εξιστορεί μοιάζουν εντελώς σημερινά.

Υπάρχει ένα διάγγελμα πολιτικού που προειδοποιεί πως έχει ξεσπάσει λιμός και δεν υπάρχει αντίδοτο και πως μπαίνουν όλοι σε καραντίνα, κλείνουν τα καφενεία και οι χώροι συνάθροισης, κ.α.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ηλιόπουλος προσθέτοντας πως κατέθεσε την ιδέα πριν περίπου ενάμιση χρόνο προς έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πως πριν από ένα μήνα και κάτι πήραν το πράσινο φως και ρίχτηκαν στη δουλειά για να ετοιμάσουν τη συγκεκριμένη παράσταση που στόχο έχει και να κάνει το θεατή να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί.

Στο ερώτημα πώς ο ίδιος ο Ηλίας Ηλιόπουλος που εκτός από την ιδέα, την δραματουργία & τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε και τα κοστούμια της παράστασης, θα το χαρακτήριζε ως έργο, μας είπε πως σίγουρα δεν είναι μπουλβάρ. Έχει κωμικά, σουρεαλιστικά στοιχεία καθότι το έργο του Ιονέσκο είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του θεάτρου του παραλόγου, ωστόσο συνολικά είναι μία ιλαροτραγωδία, δείχνει το παράλογο του πράγματος και το σημαντικό είναι πως το έργο αυτό έρχεται τη σωστή στιγμή, όχι μέσα στην πανδημία αλλά με μία απόσταση πλέον που δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να παρακολουθήσει τα δρώμενα πιο ψύχραιμα και πιθανόν λυτρωτικά.

Μάλιστα ο Ηλίας Ηλιόπουλος μας αποκάλυψε χωρίς φυσικά να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες πως και το τέλος είναι αισιόδοξο, ευχάριστο σε αντιδιαστολή με το ύφος και το φινάλε του έργου του Ιονέσκο όπου κυριαρχεί ο θάνατος.

Στο μεταξύ η παράσταση πέρα από το θέμα της πανδημίας στο τελευταίο κομμάτι της μοιάζει ταιριαστή και επίκαιρη και σε ότι έχει να κάνει με την εκλογική περίοδο που διανύουμε. Τρεις πολιτικοί στο τέλος πλέον της πανδημίας απευθύνονται στο λαό καλώντας τον να τους ψηφίσει για να μειώσουν τους φόρους, κ.α. «Είναι ένα επίκαιρο ταξίδι στο χρόνο και παρότι όλα αυτά γράφτηκαν το 1970 είναι τόσο σημερινά», ανέφερε.

Στην παράσταση παίζουν η Ιωάννα Στεφανάτου που τον περασμένο χειμώνα πρωταγωνίστησε στην «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο Λιθογραφείον σε σκηνοθεσία του Διονύση Βούλτσου, ο Νίκος Γαρόζης που είναι περφόρμερ και χορευτής, υπεύθυνος της ομάδας X Saltibagos, και ο Νίκος Καλαντζής που είναι απόφοιτος ΙΕΚ υποκριτικής.   

Την κίνηση έχει επιμεληθεί η Όλγα Σπυράκη και το μακιγιάζ η Ίνα Τσέλιου.

Χρέη βοηθού σκηνοθέτη είχε η Φωτεινή Οικονομοπούλου.

Επεξεργασία ήχου & video: Σάκης Μπάστας – NoiseBox

Οργάνωση Παραγωγής: Κλεονίκη Παπανικολάου

Δημιουργικό: Ελένη Μιχαλέτου.

Το πρωτότυπο αυτό θεατρικό δρώμενο «Στα χρόνια της Πανδημίας» σε σκηνοθεσία του Ηλία Ηλιόπουλου, θα παιχθεί στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων της Πάτρας την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στις 21.30 με γενική είσοδο 10 ευρώ ενώ στην παράσταση του Σαββάτου 3/6 επίσης στις 21.30 η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Όπως μας είπε ο Ηλίας Ηλιόπουλος υπάρχει η σκέψη κατόπιν και για μία μικρή περιοδεία όπως πχ να παιχθεί η παράσταση στη Λευκάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται σε αυτή τη ξεκαρδιστικά ιλαροτραγική παράσταση με στοιχεία Θεάτρου του Παραλόγου, όπου καθημερινά σχεδόν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παράλογο. Οργή και απόγνωση επικρατούν όταν ακόμα και η επιστήμη και η τέχνη σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η παράσταση «Στα χρόνια της Πανδημίας» μιλάει για το συμβολικό αλλά και τον πραγματικό θάνατο, μέσα από σουρεαλιστικές, κωμικοτραγικές καταστάσεις τόσο οικείες πλέον σε εμάς…

Παραγωγή: Mosaic.

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά.

Τηλ κρατήσεων: 6942879090.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Τηλ. 2610273613.

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά στο Ticketservices:

https://www.ticketservices.gr/event/sta-xronia-tis-pandimias-theatro-apollon-

patra/ και στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων.

Οι συντελεστές ευχαριστούν: Το θέατρο «Γραμμές Τέχνης» και τον Θεόδωρο Κανδηλιώτη για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου για τις πρόβες και για τη γενικότερη υποστήριξη.

Τον Σύλλογο ΑΣΤΟ – Επικοινωνούμε για την πολλαπλή αρωγή και βοήθεια & την εταιρία Pharma Med για τη παροχή του ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Κείμενο – συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture