ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός Τουρκία: Στους 3.549 οι νεκροί ανακοίνωσε ο Ερντογάν- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 περιοχές

Κοινοποίηση
Tweet

O αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε Τουρκία και Συρία ανέρχεται συνολικά πλέον σε 5.151.

Ένα 24ωρο μετά το χτύπημα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ο μακάβριος απολογισμός συνεχίζει να ανεβαίνει.

Μόνο στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (07.02.2023) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.549. 

Με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε Τουρκία και Συρία ανέρχεται συνολικά πλέον σε 5.151. Ο πρόεδρος της Τουρκίας – όπως μεταδίδει το Reuters – κήρυξε σε έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, σημειώνοντας ότι «Οι ειδικοί λένε “δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο” για αυτόν τον σεισμό». 

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters. O Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν γρήγορα», δήλωσε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ισοπεδώθηκε το Χατάι – Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τους δικούς τους ανθρώπους

H κατάσταση που περιέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας μόνο δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το προσωπικό έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης που εργάζονται στη σεισμογενή ζώνη ανέρχονται σε 53.317 άτομα. Παράλληλα, 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποστέλλονται στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας, όπου οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Για την φιλοξενία των πολιτών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, όπως είπε ο πρόεδρο της Τουρκίας, 54.000 σκηνές και 102.000 κλίνες έχουν ήδη σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές. Οι Αρχές σκοπεύουν επίσης να στείλουν τους σεισμόπληκτους σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ως προσωρινή λύση για τη διαμονή τους.

«Πολύτιμη η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας»


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντρογάν δήλωσε ακόμα ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία και ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με 18 αρχηγούς κρατών, σημειώνοντας ότι «η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη». 

«Έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 70 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας κάλεσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που μας τηλεφώνησαν και έστειλαν μηνύματα για να μεταφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

«Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη για εμάς με το ηθικό της αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας από όλη την περιοχή μας που στέκονται δίπλα στο έθνος μας με τις προσευχές τους» πρόσθεσε. 

Ο φονικότερος σεισμός από το 1999
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών -ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999- σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρα (06.02.2023), με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.

Μάχη με τον χρόνο για τους διασώστες
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο. Υπενθυμίζεται ότι διασώστες από όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να βοηθήσουν, ανάμεσα τους και Έλληνες. 

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη εικόνα και ατελείωτο χάος. Θα γίνουν προσπάθειες από εμάς και απ’ όλους τους συμμετέχοντες, είμαστε από τις πρώτες αποστολές που φτάσαμε στην Τουρκία» περιέγραψε ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΕΚΑΒ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (07.02.2023) στον ΣΚΑΪ. 

«Τα κτήρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο, δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό στη ζωή μου, πρωτοφανείς εικόνες, είναι μια βιβλική καταστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Δούκας, που βρίσκεται στην περιοχή Χατάι της Αντιόχειας μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή που έχει πάει να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στην Τουρκία.

πηγή newsit.gr Με πληροφορίες και από Reuters

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις