ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Αλέξης Αλάτσης επιχειρεί come back στην Πάτρα μέσω του ΔΗΠΕΘΕ διεκδικώντας τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Κωνσταντίνος Αλέξης Αλάτσης είχε αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 μετά την αποχώρηση του Θάνου Μικρούτσικου

Μετά το Πάσχα αναμένεται να κληθούν οι 29 υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για συνέντευξη από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου, κι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάιο προκειμένου να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα με την πανδημία και να έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Στόχος του προέδρου του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρου Βάη και των μελών του συμβουλίου είναι να μπορέσουν να γίνουν δια ζώσης οι συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώ η προθεσμία όπως έγραψε και η εφημερίδα Τα Νέα, είναι έως την 1η Ιουλίου 2021 να έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την επόμενη περίοδο.

Στο μεταξύ ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση, είναι και ο Κωνσταντίνος Αλέξης Αλάτσης, ένα όνομα γνώριμο στους Πατρινούς μιας και είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006 μετά την αποχώρηση του αξέχαστου σημαντικού μουσικού δημιουργού Θάνου Μικρούτσικου.

Ο κ. Αλάτσης που διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη της Πάτρας, όπως δείχνουν τα πράγματα, επιθυμεί σχεδόν 15 χρόνια μετά την περίοδο της Πολιτιστικής, να επιστρέψει στην Πάτρα μέσα από μία νέα καλλιτεχνική θέση.

Να θυμίσουμε πως ο Αλέξης Αλάτσης έχει γεννηθεί στην Αθήνα και έχει σπουδάσει μουσικολογία, μουσική και θέατρο στο Παρίσι και στο Αμβούργο. Εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη σε όπερα, θέατρο και χοροθέατρο (με τους Derek Jarman, Achim Freyer κ.α.) και ως σκηνοθέτης από το 1989 στο εξωτερικό. Από το 1993 ως το 2001 εργάστηκε στο Διεθνές Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Kampnagel του Αμβούργου.

Είχε το πόστο του Διευθυντή Τομέα Πολιτισμού του «Αθήνα 2004», κατόπιν του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Πάτρα 2006" καθώς και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην Αθήνα. Το 2011 ήταν Σύμβουλος Δραματολογίου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Όπως είδαμε στο βιογραφικό του σε ανάρτηση του theatromania.gr, οι πιο πρόσφατες σκηνοθετικές του δουλειές (επιλεκτικά) είναι: «Γυναίκα Βόμβα» της Ivana Sajko (Haus der Sinne, Βερολίνο, Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας –Β’ Σκηνή, Αθήνα 2017), «Το τέλος του έρωτα» του Pascal Rambert (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου, Αθήνα 2015), «Περί Ζώων» της Ελφρίντε Γέλινεκ (Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, Αθήνα 2012), «Ένα Ονειρόδραμα»  του Στρίντμπεργκ (Directors Lab 2011, Lincoln Centre, New York), «Ο Θάνατος του Δαντόν» του Georg Büchner (Θέατρο BAT, 2011, Βερολίνο, Γερμανία), «Crave-Δίψα» της Sarah Kane στο Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, Αθήνα 2010.

Ο Κωνσταντίνος Αλέξης Αλάτσης έχει μεταφράσει & πολλούς σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς (Σάρα Κέιν, Χάρολντ Πίντερ, Κάρυλ Τσέρτσιλ, Μάρτιν Κρίμπ, Ελφρίντε Γέλινεκ, Πέτερ Χάντκε, Χάινερ Μίλλερ, Αλεξάντρα Μπαντέα, Σάαρα Τούρουνεν, Ιονέσκο, Μαργκερίτ Ντυράς κ.α.).

Η φωτ. είναι από το σάιτ theatromania.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture