ΥΓΕΙΑ

/

Η πατρινή Βασιλική Γούλα μιλάει στο thebest για τον διαβήτη στην εποχή του κορωνοϊού

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Η 14η Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Βασιλική Γούλα,  Πρόεδρος του Συλλόγου, για τον διαβήτη στην Πάτρα, «Ζωή Γλυκιά» μίλησε στο thebest.gr για τον διαβήτη στην εποχή του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει: «Η χώρα μας, η Ευρώπη, ολόκληρος ο πλανήτης έχουν εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη  και χωρίς ακόμη ορατό τέλος δοκιμασία, στη δημόσια υγεία των λαών και των δομών που την υποστηρίζουν. Χιλιάδες άνθρωποι ακόμα και στα πιο προηγμένα κράτη, οδηγούνται καθημερινά στην καραντίνα, στις ελάχιστες για την περίσταση δομές υγείας -και αρκετοί από αυτούς στο θάνατο. Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το παγκόσμιο γεγονός ,τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ,ανησυχούν και είναι λογικό».

Όπως εξηγεί, «τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτου τύπου, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι 3-4 φορές πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ειδικά τώρα στην εποχή του covid-19.

Εν μέσω της πανδημίας του covid-19 ,όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ,αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και στην πρώτη γραμμή (εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ), και παρόλο των ενεργειών που έχουν γίνει και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Σωματείων  Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλων φορέων ,δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίζει να υφίσταται.

Μέσα στην περίοδο αυτή δόθηκε και το δικαίωμα της άυλης συνταγογράφησης. Βοήθησε αρκετά έτσι ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός έξω από ιατρεία. Δυστυχώς, όμως, η δυνατότητα αυτή αναφορικά με την έκδοση συνταγών αναλώσιμου ή ιατροτεχνολογικού υλικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαρφιστήρες, αναλώσιμα αντλίας) αφορά μόνο τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ ή από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.

Όλο αυτό το διάστημα ο σύλλογός μας ήταν παρών σε όποιον χρειάστηκε κάποια βοήθεια. Οι ανάγκες επικοινωνίας με τα μέλη αλλά και με νέους πάσχοντες είδαμε ότι ήταν μεγάλη ,αν  κρίνουμε από την προσέλευση του κόσμου κατά τη διάρκεια μη καραντίνας.

Οι οδηγίες που έχουμε ως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εν μέρει δεν διαφέρουν και με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε  και για οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη.

Κρατάμε σε καλά επίπεδα το σάκχαρό μας.

Κάνουμε υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Έχουμε σε άμεση πρόσβαση το τηλέφωνο του θεράποντος ιατρού μας.

Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας και τηρούμε τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Πλένουμε καλά τα χέρια μας και ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Εάν κάποιος θεωρεί ότι έχει τα συμπτώματα του covid-19 επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του και ακολουθεί τις οδηγίες.

Άλλωστε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, πειθαρχούν πιο εύκολα στις οδηγίες καθώς καθημερινά ζουν με την πειθαρχία του Διαβήτη  τους.

Σ' αυτή την κατάσταση λοιπόν, όλοι μεμονωμένα ή συλλογικά, οφείλουμε να συμβάλουμε και να προσαρμοστούμε. Αυτή είναι η μόνη (ίσως) δράση που μπορεί να βοηθήσει όλους μας στην ταλαιπωρία που  βιώνουμε αυτή την εποχή  του κορονοϊού.

Και  σε αυτό το σημείο θα ήθελα πολύ να τους ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν με την οικονομική στήριξή τους για την υλοποίηση των δράσεων.

---Σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ,θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε γωνιά του κόσμου ,καθώς είναι αυτοί που έρχονται πρώτοι σε άμεση επαφή με τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ,τα φροντίζουν ,τα καθησυχάζουν ,τα εκπαιδεύουν.

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ !

ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΑΣ  ΑΝΟΙΧΤΑ!

Η ΠΡΟΛΗΨΗ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ !»

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being