ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η συγκλονιστική περιγραφή της Αθηνάς Κακούρη για το πώς ξημέρωσε η 28η Οκτωβρίου 1940 στην ανυποψίαστη Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

"Ο βόμβος των αεροπλάνων διέκοψε το μάθημα"...

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 ξημέρωσε στην Πάτρα σαν μια κανονική μέρα. Δύσκολο να το καταλάβει αυτό ένας νέος σήμερα, όταν η είδησή κυκλοφορεί αστραπιαία και παντού. Τότε όμως, ακόμη και το έκτακτο παράρτημα εφημερίδων χρειαζόταν ώρες για να τυπωθεί και να το διαλαλήσουν οι εφημεριδοπώλες, ραδιόφωνα είχαν ελάχιστοι άνθρωποι και δεν τα άνοιγαν, βέβαια, πρωί πρωί όταν ξεκινούσαν όλοι γρήγορα για τις δουλειές τους....

Έτσι, η αδελφή μου Αλεξάνδρα 14 ετών και εγώ 12 φθάσαμε κανονικά στο Αρσάκειο, και μπήκαμε στις τάξεις μας. Το μάθημα είχε αρχίσει όταν ακούστηκε βόμβος αεροπλάνων. Το αεροπλάνο ήταν πράγμα τόσο σπάνιο τότε, ώστε μονομιάς όλα τα κεφάλια στράφηκαν στα παράθυρα, ενώ μερικά παιδιά πετάχτηκαν όρθια να δουν καλύτερα.

Το επόμενο που ξέρω είναι ότι βρισκόμουν ολομόναχη σε μία τεράστια αυλή. Αυτό ήταν το ασυνείδητο αποτέλεσμα του βρόντου που είχα ακούσει…

Είχα διασχίσει την τάξη, είχα ανοίξει την πόρτα, είχα βγει έξω αστραπηδόν και δίχως να ξέρω τι κάνω. Ο πάταγος της πρώτης βόμβας με είχε τινάξει από το θρανίο μου στην αυλή, σαν χαλίκι που αποστρακίζεται».

Με αυτήν την συγκλονιστική περιγραφή θυμάται την 28η Οκτωβρίου, στην Πάτρα, η συγγραφέας Αθήνα Κακούρη. 

Είχα διασχίσει την τάξη, είχα ανοίξει την πόρτα, είχα βγει έξω αστραπηδόν και δίχως να ξέρω τι κάνω. Ο πάταγος της πρώτης βόμβας με είχε τινάξει από το θρανίο μου στην αυλή, σαν χαλίκι που αποστρακίζεται

Και συνεχίζει:

(…) Οι δασκάλες καθησύχαζαν τα παιδιά και τα συγκέντρωναν στη μεγάλη ημιυπόγεια αίθουσα. Η κίνηση ήταν πολύ σωστή γιατί οι πρισσότεροι θάνατοι εκείνη την ημέρα οφείλονταν σε θραύσματα από βόμβες και χτυπημένα κτίρια που βρήκαν τους ανθρώπους να τρέχουν στο δρόμο. (…)Περάσαμε τη νύχτα εκείνη και πολλά ακόμα μεσάνυχτα σε ένα χωριό, τον Άγιο Βασίλειο (…)Μεσοντυμένοι πέσαμε για ύπνο- οι νόνες μάλιστα με το καπέλο στο κεφάλι, προφανώς για να είναι αξιοπρεπείς, αν τυχόν μεσάνυχτα αναγκαζόταν να πεταχτούν στον δρόμο βομβαρδισμένες».

*Τα παραπάνω η Αθηνά Κακούρη τα περιγράφει στην εφημερίδα  "Τα Νέα" όπου προσωπικότητες της πνευματικής ζωής κλήθηκαν να περιγράψουν αναμνήσεις από την πρώτη ημέρα του πολέμου.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet
Σχόλια

Ειδήσεις

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρία σας στο website και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αναλυτικά.