ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δύο έκτακτα χειρουργεία εν μέσω επέμβασης λήψης οργάνων από δότη στο νοσοκομείο του Ρίου

Πομώνης Γιάννης
giannispomonis@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Η καλή οργάνωση και ο συντονισμός, με συντελεστή δυσκολίας τον κορωνοϊό

Αυτά που γίνονται πίσω από αεροστεγώς ασφαλισμένες πόρτες στα χειρουργεία του νοσοκομείου του Ρίου, στην Πάτρα, λίγοι τα μαθαίνουν. Ο αγώνας που δίνεται κάθε φορά για να μην ανακοινωθεί η ώρα θανάτου, σε πολίτες που οδηγούνται εκεί, είτε προγραμματισμένα είτε έκτακτα χειρουργεία, είναι τεράστιος.

Σε πρωτόγνωρες και "αντίξοες" συνθήκες, στην σκιά του κορωνοϊού, έπρεπε να ανταπεξέλθει και τα κατάφερε το χειρουργικό team, οι αναισθησιολόγοι και όλοι όσοι ακόμα ενεπλάκησαν σε μια ακόμα χειρουργική επέμβαση υψηλών απαιτήσεων, στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής. Οταν με επικεφαλής τον διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας Ιωάννη Μαρούλη και μεταμοσχευτική ομάδα από το Ωνάσειο υπο τον καρδιοχειρουργό Σωκράτη Φραγκούλη, έγινε επέμβαση λήψης οργάνων από το σώμα εγκεφαλικά νεκρού 56χρονου, η γυναίκα του οποίου με μεγαλείο ψυχής δώρισε τα όργανά του.

Εκείνο το οποίο όμως εντυπωσιάζει και δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές, χρειάστηκε να επέμβουν σε δύο έκτακτα περιστατικά τα οποία προέκυψαν εκείνες ακριβώς τις ώρες της επέμβασης λήψης μοσχευμάτων. Μάλιστα το ένα από τα 2 περιστατικά, αφορούσε σε άνδρα που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο, ενώ ταυτόχρονα ήταν ύποπτος και για κορωνοϊό. Ο συντελεστής δυσκολίας ήταν μεγάλος, ωστόσο είχαν γίνει προσωμοιώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων. Η επέμβαση στον άνδρα έγινε με ειδικά ιατρικά σκάφανδρα, ώστε όλοι να είναι ασφαλείς.

Ένα τρίτο περιστατικό συστρωφής όρχεως ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη βάρδια της περασμένης Παρασκευής. Συμβάν που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς κινδυνεύει ο ασθενής. Και σε αυτή την περίπτωση το νοσοκομείο του Ρίου μπόρεσε να ανταπεξέλθει, αποτέλεσμα της καλής οργάνωσης και του καταμερισμού προσωπικού δεδομένων των υπαρχουσων υποδομών.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις