ΣΙΝΕΜΑ

/

Καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης του 2019 ο Γιώργος Λάνθιμος –ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Η ταινία του "Η Ευνοούμενη" σάρωσε στα φετινά βραβεία Ευρωπαικού Κινηματογράφου κερδίζοντας 8

Σε θρίαμβο για τον διεθνή μας σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «Η Ευνοούμενη - The Favourite» που όπως θυμόμαστε προτάθηκε για 10 Όσκαρ και κέρδισε τελικά αυτό του α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν,  εξελίχθηκαν τα φετινά 32α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Ο ίδιος όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς, ενώ «Η Ευνοούμενη» ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Ταινία» και «Ευρωπαϊκή Κωμωδία» της χρονιάς.

Η πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμαν για τον ρόλο της Βασίλισσας Άννας στην ταινία, ανακηρύχθηκε και «Ευρωπαία Ηθοποιός» για το 2019.

Η ταινία του Λάνθιμου απέσπασε συνολικά 8 βραβεία. Κέρδισε & τα βραβεία καλύτερου Μοντάζ με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Φωτογραφίας με τον Ρόμπι Ράιαν, Μακιγιάζ για την δουλειά της Νάντια Στέισι και Κοστουμιών με την υπογραφή της Σάντι Πάουελ.

Η Ολίβια Κόλμαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της και χαιρέτισε την απονομή μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Για λογαριασμό του Γιώργου Λάνθιμου, το βραβείο σκηνοθεσίας παρέλαβε ο παραγωγός της ταινίας Εντ Γκίνι. «Ο Γιώργος θα χαρεί πολύ για αυτό το βραβείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά το θρίαμβο του Λάνθιμου το περασμένο Σάββατο στα ευρωπαϊκά Όσκαρ, τον συνεχάρη αναφέροντας τα εξής:  

«Η σαρωτική νίκη της Ευνοούμενης του Γιώργου Λάνθιμου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ολοκληρώνει τη θριαμβευτική πορεία της ταινίας του Έλληνα δημιουργού.   Από την πρεμιέρα της στην Μόστρα της Βενετίας, μέχρι και τα Όσκαρ, η «Ευνοούμενη» πρωταγωνίστησε σε κάθε απονομή ενώσεων κριτικών, επαγγελματιών του κινηματογράφου, ακόμη και στην έδρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του πλανήτη, το Χόλιγουντ. Με τη διάκριση της ταινίας με οκτώ βραβεία, χθες το βράδυ στο Βερολίνο, στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενή» του επιστρέφουν στην Ευρώπη με παγκόσμια αναγνώριση.

Το έργο του Λάνθιμου, ενός δημιουργού με απολύτως προσωπικό και διακριτό κινηματογραφικό ιδίωμα, που επιβλήθηκε με την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητά του, σε μια περίοδο που αναζητείται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική τέχνη, τιμά την πατρίδα του, την Ελλάδα. Ο ίδιος μοιράζεται πλέον το ταλέντο του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση της χώρας μας, η οποία οφείλει να στηρίξει τις επόμενες δουλειές του. Αυτή είναι η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχαίρω θερμά τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του και εύχομαι ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον».

Το Βραβείο του «Ευρωπαίου Ηθοποιού» 2019 κέρδισε ο Αντόνιο Μπαντέρας για την ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Πόνος και Δόξα - Pain and Glory» ενώ το Βραβείο του Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» («Cold War») του Πάβελ Παβλικόφσκι. Καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το βρετανοαμερικανικό «For Sama», με θέμα μια γυναίκα στον πόλεμο της Συρίας.

Το Βραβείο για την Συνολική Προσφορά στον Κινηματογράφο απονεμήθηκε στον Γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος το παρέλαβε από τον επίσης Γερμανό συνάδελφό του, τον θρυλικό Βιμ Βέντερς. Ο τελευταίος του τραγούδησε μάλιστα ζωντανά από την σκηνή, «Nothing compares to you». «Μπορούμε να χαιρόμαστε που δεν υπάρχει "ευρωπαϊκός κινηματογράφος", με μόνο ένα στιλ. Χαίρομαι που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατέστησε εφικτό μικρές χώρες να δημιουργήσουν υπέροχες ταινίες», δήλωσε ο Βέρνερ Χέρτσογκ και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης στην ιστορία».

Η Γαλλίδα σταρ Ζιλιέτ Μπινός έλαβε το τιμητικό Βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο και, παραλαμβάνοντάς το, αναφέρθηκε στον νέο τον ρόλο της Τέχνης στον σημερινό ταραγμένο κόσμο: «Τέχνη είναι να βρίσκεις το νέο, να το μοιράζεσαι, να βρίσκεις έναν καινούργιο κόσμο», είπε συγκινημένη. Απευθυνόμενη δε στις νέες ηθοποιούς, συμβούλευσε: «Να διαλέγετε τις ταινίες σας, να είστε υπεύθυνες για ότι επιλέγετε, διότι κάνουμε την διαφορά». Η βραβευμένη με Όσκαρ γαλλίδα ηθοποιός ευχαρίστησε ακόμη την αδελφή της και τις νταντάδες που πρόσεχαν τα παιδιά της ενώ εκείνη εργαζόταν.

*Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θεωρούνται τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία στην Ευρώπη και αποφασίζονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, κατά το πρότυπο των Όσκαρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture