ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα εγκαίνια της έκθεσης με σπουδαστικές αφίσες & σχέδια για τον Παλαμά

Κοινοποίηση
Tweet

Από το τμήμα γραφιστικής του ΔΙΕΚ Πάτρας

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 11/6/2019, στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, στην οδό Κορίνθου τα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Γραφιστικής του ΔΙΕΚ Πάτρας με θέμα «Κωστής Παλαμάς – 160 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή» που περιλαμβάνει σχέδια και αφίσες των σπουδαστών και αποτελεί μία εικαστική ενότητα αφιερωμένη στον ποιητή. Αφορμή για το έργο αυτό αποτέλεσε η κήρυξη από τον Δήμαρχο Πατρέων του έτους 2019 ως έτος αφιερωμένο στον Κωστή Παλαμά.

Στο τμήμα Γραφιστικής του ΔΙΕΚ Πάτρας οι σπουδαστές παιδεύονται και εκπαιδεύονται στην τέχνη της οπτικής επικοινωνίας αναπτύσσοντας δεξιότητες τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στην ψηφιακή τεχνολογία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Μαθαίνουν να συνθέτουν –γραμμές, σχήματα, χρώματα– και να αποδομούν –μορφές, φόρμες. Μαθαίνουν να πειραματίζονται μέσω τεχνών και τεχνικών προκειμένου να επιτύχουν τη μεταβίβαση ενός οπτικού μηνύματος από έναν πομπό σε πολλαπλούς δέκτες.

Πίσω από κάθε εμπορικό προϊόν βρίσκεται ένας γραφίστας που σχεδίασε το λογότυπο και τη συσκευασία του. Πίσω από κάθε αφίσα, βιβλίο, εταιρική κάρτα, προσκλητήριο γάμου, εισιτήριο, κουπόνι, διαφημιστική καταχώρηση, φυλλάδιο, ιστοσελίδα και πληθώρα άλλων προϊόντων βρίσκεται ένας γραφίστας που μελέτησε τον σχεδιασμό τους. Οι γραφίστες δεν είναι καλλιτέχνες που θα προβάλουν τη δουλειά τους μέσα από ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις σε πινακοθήκες και αίθουσες τέχνης. Οι γραφίστες είναι σχεδιαστές κατόπιν παραγγελίας γι΄ αυτό και δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν αυτόνομα τα έργα τους.

Οι άνθρωποι της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς άνοιξαν την οικία του ποιητή και υποδέχθηκαν φιλόξενα τους μελλοντικούς γραφίστες επιτρέποντάς τους «να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ένα άλμα προς τον κόσμο», διευκολύνοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και επικοινωνίας του έργου που παράγεται στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Πάτρας με την τοπική κοινωνία.

Στα εγκαίνια απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Πάτρας κ.  Νικόλαος Κατσώνης και ο Υποδιευθυντής A’ κ. Γεώργιος Γιωτόπουλος, ενώ ο υπεύθυνος της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, κ. Νικόλαος Μπακρώζης τίμησε τη συμμετοχή των σπουδαστών-δημιουργών προσφέροντάς τους δύο εκδόσεις της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μία εκ των οποίων αποτελεί τον Α΄ Τόμο από τα Άπαντα του ποιητή. Ευχαριστίες στους συντελεστές απηύθυνε η συντονίστρια της έκθεσης, εκπαιδευτικός του τμήματος Γραφιστικής, κ. Όλγα Απέργη.

Στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν και οι σπουδάστριες του Τμήματος Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου & Κινηματογράφου του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Άντυ Γάτσου και κ. Χριστίνα Παπανικόλα απαγγέλλοντας ποιήματα και αποσπάσματα ποιημάτων του Κωστή Παλαμά.

Το σπίτι του ποιητή παίρνει ζωή μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουν νέοι, δημιουργικοί άνθρωποι που με ποικίλους τρόπους προσπαθούν να «συνομιλήσουν» με το έργο του Κωστή Παλαμά και να το διαδώσουν.

Όσοι θελήσουν να επισκεφτούν την έκθεση, εκτός από τα έργα των Γραφιστών, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, το οποίο αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο και αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη των Πατρών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-13:00 και Πέμπτη – Παρασκευή ανοικτά και το απόγευμα 18:00-21:00.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture