CULTURE

/

Τα ρεκόρ των Όσκαρ: 6 μόλις μαύροι σκηνοθέτες έχουν προταθεί κι ένα θρίλερ έχει κερδίσει

Κοινοποίηση
Tweet

Η ηθοποιός που έχασε 6 φορές το Όσκαρ β΄γυναικείου & η νεότερη νικήτρια εν έτει 1973

Πλησιάζει η 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ και διαβάζοντας το Οσκαρικό τεύχος του Αμερικανικού περιοδικού Entertainment Weekly εντοπίσαμε διάφορα ωραία ρεκόρ όλα αυτά τα χρόνια που απονέμονται τα πολυθρύλητα χρυσά αγαλματίδια και είπαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Ανάμεσα λοιπόν στα ρεκόρ των πιο σημαντικών βραβείων στον χώρο του κινηματογράφου παγκοσμίως, είναι ότι μόνο 2 σίκουελ έχουν κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ο «Νονός 2» του Φράνσις Φορντ Κόπολα στην απονομή του 1975 και ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών, η επιστροφή του βασιλιά» του Πίτερ Τζάκσον το 2004.

Έντεκα φιλμ κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας χωρίς να έχουν λάβει κάποια υποψηφιότητα στις κατηγορίες των ερμηνειών των ηθοποιών. Μερικά παραδείγματα είναι τα «Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι» το ’52, η «Gigi» το ’59 και το «Braveheart» του Μελ Γκίμπσον το ’96.

Μόνο 13 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες έχουν προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας με πρώτη το «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» της Randa Haines το 1986. Δυστυχώς 9 από αυτές δεν προτάθηκαν και για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας όπως για π.χ. «Ο Πρίγκιπας της παλίρροιας» της Μπάρμπρα Στρέιζαντ το 1991.

Από τότε που το Όσκαρ καλύτερης ταινίας απονέμεται στους παραγωγούς μίας ταινίας, υπάρχει ένα μεγάλο Χολυγουντιανό όνομα που έχει καταφέρει να έχει 10 υποψηφιότητες, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το 1992 η «Σιωπή των αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι έγινε η 1η ταινία τρόμου που κέρδισε το τοπ βραβείο των Όσκαρ, της καλύτερης ταινίας της χρονιάς. Το 1ο φιλμ τρόμου που είχε πάντως προταθεί στην κατηγορία αυτή ήταν ο «Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν το 1974 αλλά είχε χάσει τότε από το θρυλικό «Κεντρί» του Τζορτζ Ρόι Χιλ.

Μόλις 6 μαύροι σκηνοθέτες έχουν προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού. Ο 1ος ήταν το 1992 ο Τζον Σίνγκλετον για το «Boys N Hood». Πέρασαν 18 σχεδόν χρόνια έως ότου ο Λι Ντάνιελς (Precious) γίνει ο 2ος ενώ φέτος ο 61χρονος Σπάικ Λι είναι υποψήφιος με το αντιρατσιστικό φιλμ «BlacKkKlansman». Ο Σπάικ Λι έχει κι ένα τιμητικό lifetime achievement Όσκαρ το 2016.

Δώδεκα (12) φορές ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας ο William Wyler του «Roman Holiday» και του «Ben Hur» των 11 Όσκαρ. Κέρδισε 3 φορές.

Τρεις δημιουργοί πέτυχαν σερί νίκες ως καλύτεροι σκηνοθέτες, οι John Ford, Tζόζεφ Μάνκιεβιτς και ο Μεξικανός Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου για το «Birdman ή (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)» το 2015 και για το «Η Επιστροφή - The Revenant» με τον Λεονάρντο Νι Κάπριο το 2016.

Δύο ηθοποιοί που έγιναν σκηνοθέτες, κέρδισαν με τα ντεμπούτο φιλμ τους το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με το «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» το 1981 και ο Κέβιν Κόστνερ με το «Χορεύοντας με τους λύκους» το 1991.

Με τον 61χρονο Πολωνό Πάβελ Παβλικόφσκι του «Ψυχρός πόλεμος» φέτος έχουμε για 2η φορά στην ιστορία των Όσκαρ, 2 μη Αγγλόφωνους σκηνοθέτες να προτείνονται την ίδια χρονιά για το συγκεκριμένο βραβείο. Ο άλλος είναι ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα». Η 1η φορά ήταν το 1977.

Μία φορά μοιράστηκε το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου το 1969 στην Κάθριν Χέπμπορν για το «Τhe Lion in winter» και στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ για το «Funny girl».

Δύο γυναίκες ηθοποιοί έχουν 5 σερί υποψηφιότητες για το Όσκαρ α’ γυναικείου, οι Μπέτι Ντέιβις (1939-1943) και Greer Garson (1942-1946).

Τέσσερις ηθοποιοί κέρδισαν 2 Όσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου, πριν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια, οι Luise Rainer, Bette Davis, Τζόντι Φόστερ και η Χίλαρι Σουόνκ (Βoys don’t cry, Miilion dollar baby).

Mε 4 Όσκαρ η Κάθριν Χέπμπορν είναι η πρωταθλήτρια στον α’ γυναικείο ρόλο στα Όσκαρ (έλαβε 12 υποψηφιότητες στην καριέρα της).

Οι Judy Holiday, Σίρλει Μπουθ, Αν Μπάνκροφτ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ πήραν Όσκαρ για ρόλους που αρχικά υποδύθηκαν στο θέατρο.

Δύο ηθοποιοί, η Σίσι Σπέισεκ ως Λορέτα Λιν στην «Κόρη του ανθρακωρύχου» και η Ριζ Γουίδερσπουν ως Τζουν Κάρτερ στο «Walk the line» πήραν Όσκαρ για ρόλους τραγουδιστριών της κάντρι.

Ο Fredric March & o James Mason προτάθηκαν ως Norman Main στα «A Star is born» το 1938 και το 1955 αντίστοιχα. Φέτος για τον ίδιο ρόλο είναι υποψήφιος στον α΄ανδρικό ο Μπράντλει Κούπερ. Από τις προηγούμενες ταινίες του «Ένα Αστέρι γεννιέται» είχαν προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αυτή του ’38 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουέλμαν και του 1977 όπου έπαιζαν η Μπάρμπρα Στρέιζαντ με τον Κρις Κριστόφερσον.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έχει 3 Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για τα φιλμ «Το αριστερό μου πόδι», «Θα χυθεί αίμα» και «Λίνκολν» το 2013. Έχει προταθεί 6 φορές.

Οι Σπένσερ Τρέισι και Λόρενς Ολίβιε έχουν 9 υποψηφιότητες ο καθένας για Όσκαρ α’ ανδρικού. Ο Τρέισι κέρδισε 2 φορές τα έτη 1937 & 1938 και ο Ολίβιε μία φορά το ’48 για τον "Άμλετ".

Στην απονομή του 1936 η ταινία «Ανταρσία στο Μπάουντι» είχε 3 υποψηφιότητες καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσαρλς Λώτον και Franchot Tone, κανείς τους δεν κέρδισε. Από την επόμενη χρονιά, 1937 καθιερώθηκε η κατηγορία του β΄ανδρικού ρόλου & του β’ γυναικείου.

Μόνο 2 ηθοποιοί έχουν τιμηθεί με 2 Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, οι Σέλει Γουίντερς το 1960 και το 1966 και Ντάιαν Γουίστ το 1987 και το 1995.

Αρνητικό ρεκόρ για την Thelma Ritter καθώς έλαβε 6 υποψηφιότητες β’ ρόλου και καμία νίκη!

Φέτος η Γκλεν Κλόουζ προτάθηκε για 7η φορά στα Όσκαρ (είναι υποψήφια στον α’ γυναικείο ρόλο για το «The Wife») ενώ η Έμι Άνταμς έλαβε την 6η συνολικά υποψηφιότητα της καριέρας της, για το «Vice, ο Δεύτερος στην ιεραρχία» στην κατηγορία του β’ γυναικείου.

Είκοσι τρεις (23) μαύρες ηθοποιοί έχουν προταθεί στον β’ γυναικείο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια και έχουν κερδίσει οι 7, η 1η ήταν η Χάτι Μακ Ντάνιελ για το «Όσα παίρνει ο άνεμος» το 1939 και πιο πρόσφατα η Βαιόλα Ντέιβις το 2017 για το «Fences».

Η ηθοποιός με τον πιο σύντομο σε χρονική διάρκεια ρόλο που κέρδισε το Όσκαρ β’ γυναικείου ήταν η Beatrice Straight για το «Δίκτυο» το 1977.

Δέκα ετών είναι η νεότερη υποψήφια και νικήτρια του Όσκαρ β’ γυναικείου, το 1973, η Τατούμ Ο’ Νιλ για το «Paper Moon» όπου έπαιζε μία πιτσιρίκα απατεώνισσα μαζί με τον πατέρα της, ηθοποιό Ράιαν Ο’ Νιλ.

Τρεις (3) κέρδισαν το Όσκαρ β’ ανδρικού με το ντεμπούτο τους σε ταινία, οι Χάροντ Ράσελ, Τίμοθι Χάτον (Συνηθισμένοι άνθρωποι) και o Haing S Ngor από την Καμπότζη (Τhe Killing fields του Ρόλαντ Τζόφε).

Πέντε μαύροι έχουν κερδίσει το Όσκαρ β’ ανδρικού με πρώτο τον Λούις Γκόσετ Τζούνιορ για το «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» του Τέιλορ Χάκφορντ το 1983. Έχουν προταθεί συνολικά 15.

Τα μόνα αδέλφια που προτάθηκαν για β’ ανδρικό, ήταν ο αξέχαστος Ρίβερ Φοίνιξ το 1989 για το «Running on empty» και ο Χοακίν Φοίνιξ για τον «Μονομάχο» το 2001.

Ο Σαμ Έλιοτ στα 74 του χρόνια, με μία καριέρα σχεδόν 50 χρόνων, προτείνεται για 1η φορά για Όσκαρ, στην κατηγορία του β΄ανδρικού για το «Ένα Αστέρι γεννιέται».

Ο Τζέισον Ρόμπαρντς παραμένει ο μόνος με σερί νίκες στην κατηγορία του β’ ανδρικού (Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου το 1977 και Τζούλια το 1978).

Τέλος Όσκαρ μετά θάνατον στην κατηγορία του β’ ανδρικού δόθηκε στον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ για το «Τhe Dark Knight» όπου έκανε τον Τζόκερ.

Όσο για τον πιο μικρό υποψήφιο στον β΄ανδρικό είναι ο Justin Henry στα 8 του χρόνια στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον το 1980.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Άντονι Χόπκινς στη "Σιωπή των αμνών".

Ο Άντονι Χόπκινς στη "Σιωπή των αμνών".

H Thelma Ritter.

H Thelma Ritter.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture