Μαύρα τα βλέπει ο κ. Προβόπουλος
Κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, λόγω των αρνητικών αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους, επεσήμανε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κάνοντας λόγο για «ισορροπία του τρόμου» στην ελληνική οικονομία.
O κ. Προβόπουλος βάσισε μάλιστα την εκτίμησή του στις τελευταίες αξιολογήσεις των οίκων Fitch και Moody's, προβλέποντας ότι η επόμενη αξιολόγηση θα είναι «μάλλον προς το χειρότερο παρά προς το καλύτερο».
Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική του 2009, ο κ. Προβόπουλος προέβη σε γενική εκτίμηση των οικονομικών μεγεθών και της πορείας της οικονομίας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων, βρισκόμαστε σήμερα σε μια φάση, κατά την οποία, δυστυχώς, οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική (negative outlook)», ανέφερε.
«Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Φοβάμαι, όμως, ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε ''ισορροπία τρόμου'', αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Αν αυτό συμβεί, όμως, θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος και εξήγησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να παίρνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Με γνώμονα την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ο βασικός άξονας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πρέπει να στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων και την επιτάχυνση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr