Στόχος να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου
Τη συνδρομή των ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών, ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) προκειμένου να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ του Φορέα ζητά από τους πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή και εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, όπως το κυνήγι και η κίνηση των τροχοφόρων στους αμμόλοφους, να επικοινωνούν με τα γραφεία του Φορέα ή να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι το Δασαρχείο, η Θηροφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ
Ο Φορέας κάνει επίσης γνωστό στο ευρύ κοινό ότι λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων για το σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία (Νόμος 3937/2011).
Οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Η μεγάλη ετερογένεια υγροτοπικών (λιμνοθάλασσες, έλος, εποχιακά πλημμυρισμένες εκτάσεις, αλυκές, κ.α.) και χερσαίων οικοσυστημάτων (δάσος, ασβεστολιθικοί λόφοι, αμμόλοφοι, κ.α.) που παρουσιάζονται στο Εθνικό Πάρκο, δημιουργεί ένα μοναδικό συνδυασμό στην Ελλάδα, ικανό να φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία ειδών πουλιών με διαφορετικές απαιτήσεις (υδρόβια, δασόβια, μεταναστευτικά).
Η ποικιλία των διαφορετικών ειδών πουλιών που παρατηρούνται στην περιοχή καθώς και το πλήθος αυτών, είναι που καθιστά την περιοχή τόσο σημαντική για την προστασία της με ένα εύρος νομοθετημάτων, σε Εθνικό (Εθνικό Πάρκο, Καταφύγιο Άγριας Ζωής), Ευρωπαϊκό (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ, Natura 2000) και Διεθνές επίπεδο (Σύμβαση Ramsar).
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Για την προστασία και διατήρηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του Εθνικού Πάρκου, παρακαλούνται οι πολίτες να συνδράμουν και αυτοί ενεργά. Όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, να επικοινωνούν με μια από τις παρακάτω υπηρεσίες:
Φορέας Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651)
Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708)
Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231)
Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2)
Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333)
Όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας, προβαίνοντας σε συλλήψεις, κατασχέσεις κ.λπ., κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι φύλακες-επόπτες του Φορέα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr