ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H επόμενη μέρα των τηλεοπτικών αδειών: Ποια είναι τα σενάρια- Αγωνία για τους εργαζόμενους

Κοινοποίηση
Tweet

Ποιο θα είναι το μέλλον των καναλιών που δεν πήραν άδεια

Για το εργασιακό μέλλον τους αγωνιούν από χθες οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν αδειοδοτήθηκαν.Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες που κατοχύρωσαν άδεια, κάνουν τα σχέδιά τους.

Απίθανο θα πρέπει λογικά να θεωρείται και το ενδεχόμενο οι 4 νέοι καναλάρχες να μην καταβάλλουν τις δόσεις και έτσι η τηλεοπτική άδεια να μεταπηδήσει στον επόμενο επιλαχών, που στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει το τηλεοπτικό τοπίο που θα δημιουργηθεί είναι οι λεγόμενες περιφερειακές άδειες, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση, καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη διαδικασία. Αρχικά η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό πως αυτές θα δοθούν μέσω του ΕΣΡ όποτε κι αν αυτό συγκροτηθεί τελικά από τη Βουλή. Ωστόσο, μετά τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ένα ιλιγγιώδες ποσό που ουδείς περίμενε, η κυβέρνηση βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλα χρήματα στα κρατικά ταμεία και έτσι ο κ. Παππάς δήλωσε πως για τις περιφερειακές άδειες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δημοπράτησης.

Άγνωστο ακόμα περιμένει το τοπίο για τις λεγόμενες θεματικές τηλεοπτικές άδειες, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα "κομμένα" κανάλια που σε 88 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν. Για αυτές τις άδειες το τοπίο είναι θολό με τα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδουν το ένα το άλλο.

Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι πως στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παρασκηνιακές ενέργειες μεταξύ των νέων καναλαρχών και εκείνων που δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να εξετάσουν σενάρια εξαγοράς ή και συγχωνεύσεων. Κυρίως οι νέοι καναλάρχες Μαρινάκης και Καλογρίτσας δεν αποκλείεται να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα κανάλι που έχει κοπεί, προκειμένου να μην ξεκινούν από την αρχή.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς είναι αμφίβολο εάν ο νέος επιχειρηματίας θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και το ανθρώπινο δυναμικό των τηλεοπτικών σταθμών που θα κλείσουν με ότι συνεπάγεται αυτό για τις αποδοχές τους και τα εργασιακά τους δικαίωματα.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με όσα κανάλια δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια δηλαδή Star και Alpha ή κόπηκαν από τη διαδικασία, όπως Mega και Epsilon. Εάν αυτά τα κανάλια δεν δουν μαύρες στις οθόνες τους με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους υπάρχει και η εναλλακτική για να μετατραπούν σε συνδρομητικά κανάλια ή σε web κανάλια. Ωστόσο, στην περίπτωση των συνδρομητικών καναλιών, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να επιβιώσουν δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ενώ και στην περίπτωση του web tv ουδείς μπορεί να είναι αισιόδοξος, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα δεν θα έχει πιθανότατα επιτυχία.

Τι θα συμβεί με τα 246 εκατομμύρια ευρώ;

Μεγάλο πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση το πού θα διαθέσει το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ που συγκέντρωσε από τις τηλεοπτικές άδειες, με τον πρωθυπουργό να βιάζεται να δεσμευτεί πώς θα κατευθυνθούν σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, μιας και κάτι τέτοιο προϋποθέτει την έγκριση του κουαρτέτου.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση δεν είχε πείσει ποτέ τους δανειστές πως μπορεί να συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό από τις τηλεοπτικές άδειες και τώρα παρά το γεγονός πως διαψεύστηκαν δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να διαθέσει αυτό το ποσό στην κοινωνική πολιτική εάν δεν έχουν σιγουρεύσει πως εκπληρώνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα κρατικά ταμεία το 2016, καθώς οι νικητές του διαγωνισμού έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το ποσό σε τρεις ισόποσες δόσεις ακόμα και δύο χρόνια μετά την ανακήρυξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα έσοδα δεν είναι απόλυτα καθαρά, καθώς τα δύο νέα κανάλια Μαρινάκη και Καλογρίτσα δεν λειτουργούν και ουδείς ξέρει πότε θα αρχίσουν να εκπέμπουν πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα, τέσσερα υπάρχοντα κανάλια θα ρίξουν μαύρο, που σημαίνει αυτομάτως χαμένους φόρους και έσοδα για το Δημόσιο.

Το μήνυμα Κοντομηνά στους εργαζόμενους του Alpha


Ξέσπασε ο Δήμος Βερύκιος για το κλείσιμο του Alpha – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα για αυτούς που πήραν αλλά και για εκείνους που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια

Τηλεοπτικό σήμα: Αν δεν το κόψει η Digea θα το κάνει η πολιτεία, είπε ο Σπίρτζης

Χωρίς τηλεοπτική άδεια οι λιγότερο ...ενοχλητικοί στην κυβέρνηση- Με άδεια ο ...ορκισμένος αντίπαλος

Αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων σε ALPHA, STAR, MEGA και EPSILON

 

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις