ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποιος είναι ο νούμερα ένα καταζητούμενος τζιχαντιστής τρομοκράτης- Το "βιογραφικό" του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Κοινοποίηση
Tweet

Η οικογένειά του δηλώνει σοκαρισμένη

Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν έαν ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, είναι μεταξύ των νεκρών της σημερινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί στο βόρειο Παρίσι. Οι αρχές συνέλαβαν συνολικά επτά άτομα, ενώ δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν, όταν ανατινάχτηκαν στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Μεταξύ των δύο καμικάζι ήταν και μια γυναίκα.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, μετά την επιχείρηση, που διήρκεσε επτά ώρες, δήλωσε πως είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να δοθεί η ταυτότητα των δύο υπόπτων τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν και αυτών που συνελήφθησαν, γιατί ακόμη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης. Η ταυτότητα του νεκρού άνδρα αναμένεται να διευκρινιστεί μετά την ανάλυση δείγματος DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια της παρισινής αστυνομίας.

Κατά την επιχείρηση οι δυνάμεις ασφαλείας προσήγαγαν συνολικά επτά άτομα. Πρόκειται για τρεις άνδρες, που βρίσκονταν στο διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης, μία γυναίκα και δύο άνδρες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Όλοι οι συλληφθέντες ανακρίνονται και αναμένεται να αποφασιστεί αν και ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Ποιος είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Γεννημένος το 1987 στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της αιματοχυσίας στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013 αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Γιος εμπόρου, που ήρθε στις Βρυξέλλες πριν από 40 χρόνια, ο Αμπαούντ, όπως σημειώνει το Euronews, φέρεται να φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στα νότια προάστια των Βρυξελλών, ενώ η οικογένειά του δηλώνει σοκαρισμένη.

Τόσο ο Αμπαούντ όσο και καταζητούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ φυλακίστηκαν στο Βέλγιο το 2010 για ένοπλη ληστεία.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Euronews, στις 15 Ιανουαρίου, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo, οι βελγικές αρχές εισβάλλουν σε ένα σπίτι στην περιοχή Βερβιέ σκοτώνοντας δύο τζιχαντιστές που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για συνεργούς του Αμπαούντ που σχεδίαζαν τη δολοφονία Βέλγων αστυνομικών.

Το τηλέφωνο του Αμπαούντ είχε εντοπιστεί τότε στην Ελλάδα από όπου επικοινωνούσε με τους συνεργούς του στις Βρυξέλλες. Ο Αμπαούντ κατάφερε να διαφύγει στη Συρία όπου εμφανίστηκε ένα μήνα μετά, στο προπαγανδιστικό περιοδίκό Dabiq μιλώντας για τα σχέδιά του να σκορπίσει τον τρόμο στη Δύση.

Φέρεται να είχε επαφές με τον γαλλο-αλγερινό τζιχαντιστή Μεχντί Νενμούς, που πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών το Μάιο του 2014 και είχε επίσης ζήσει στο Μόλενμπεκ.

Συνδέεται επίσης με την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην υπερταχεία Thalys στη Βόρεια Γαλλία, τον περασμένο Αύγουστο, όπου ένας ένοπλος εξουδετερώθηκε από επιβάτες του τρένου.

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις