ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νέα "βόμβα" Κατρούγκαλου: Ζητά ενοποίηση όλων των Ταμείων - Πως διαμορφώνονται τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Κοινοποίηση
Tweet

Με πρόβλεψη τη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία", ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προκρίνει την ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με πρόβλεψη τη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ «ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων», ενώ θα επιδιώξει να δοθεί «ακόμη μια ευκαιρία σε όσα επικουρικά ταμεία θελήσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, προφανώς μετά από πλήρη αναλογιστική μελέτη και κάλυψη της δαπάνης καταβολής των συντάξεων και των συνταξιούχων».

Αναφορικά δε με τον καθορισμό των εισφορών, με δεδομένο ότι σε άλλα ταμεία είναι υψηλές και σε άλλα χαμηλότερες, ο κ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά περίπλοκο θέμα» σημειώνοντας πως το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή είναι ότι «οι εισφορές μετά τις μεταρρυθμίσεις θα είναι ευθέως ανάλογες με το εισόδημα (όπως άλλωστε και οι συντάξεις) και θα καθορίζονται με κοινά κριτήρια για όλους».

Ειδικά για τους αγρότες, προσέθεσε, θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να «αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ' επάγγελμα αγροτών και να φράσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα».

Ο υπουργός Εργασίας σημειώνει, ακόμη, ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «θα χρησιμεύσει ως γενικό ισοδύναμο σε επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου» και επισημαίνει ότι για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση «έχει πρωταρχικά κοινωνικές, όχι δημοσιονομικές προτεραιότητες».

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Με τα νέα όρια ηλικίας, που είναι σε ισχύ από τις 19 Αυγούστου, η κοντινότερη ηλικία εξόδου στην σύνταξη διαμορφώνεται για το 2015 στο 56ο έτος και 6 μήνες, για όσους συμπληρώνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Από την άλλη, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία εξόδου (των 60, 58, 55, 52 ή και 50 ετών) πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν, χωρίς να έχουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Θα υπάρχει όμως αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αν υποβάλουν αίτηση μετά την 1/9/2015, ενώ σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, θα έχουν επιπλέον ποινή 10% στο ποσό, που θα πάρουν.

Τα όρια ηλικίας, που ισχύουν για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς ασφαλισμένους μέχρι το 1992, με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο έως το 2022 που η πλήρης σύνταξη θα δίνεται στο 67ο έτος ή στα 62 με 40 έτη εργασίας. Για την μειωμένη σύνταξη τα όρια αυξάνονται επίσης και σταματούν στο 62ο έτος.

Οι αλλαγές ισχύουν για όσους έκαναν έναρξη ασφάλισης έως την 31/12/1992 και συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο μέχρι την 31/12/2012, ενώ συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015.

Όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993, δεν μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τα 62 τους για μειωμένη σύνταξη και σε κάθε περίπτωση το όριο για πλήρη σύνταξη είναι το 67ο έτος της ηλικίας τους, εκτός και αν έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, οπότε παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62 τους.

Διαβάστε επίσης:

Νέο... φόρο στο Ασφαλιστικό ετοιμάζει ο Κατρούγκαλος

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις