ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κουτσούμπας: Οπορτουνιστική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση
Tweet

Ο γ.γ. του ΚΚΕ μίλησε στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Έκκληση στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα «να μην πέσει σε «παγίδες» που στήνονται, μεταξύ άλλων κι από «αριστερές», δηλαδή οπορτουνιστικές- σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως είναι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων την Πέμπτη.

«Θέσεις, όπως πχ η συγκρότηση "μετώπου του Νότου της Ευρώπης" ή ο δήθεν "εκδημοκρατισμός της ΕΕ", η "αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ" κ.ά., έρχονται να "θολώσουν τα νερά".

Να σπείρουν αυταπάτες πως ένα καλύτερο, πιο "ορθολογικό μείγμα" διαχείρισης, μπορεί δήθεν να διορθώσει την ΕΕ και να απαλλάξει τον καπιταλισμό από τη σημερινή του βαρβαρότητα», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και στη συμπλήρωση 100 ετών από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται και ότι αυτό το γεγονός συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων ΕΕ- Ρωσίας, αλλά και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οξύνεται η διαπάλη ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών, αστικών τάξεων για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και συνολικότερα για τον έλεγχο των διόδων μεταφοράς εμπορευμάτων.

Είναι πλέον ένας αδυσώπητος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που, όσο περνά ο χρόνος, δυναμώνει» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ εκτιμά πως πραγματική λύση για τον ουκρανικό λαό δεν συνιστά η πρόσδεση της Ουκρανίας, ούτε στο άρμα της σημερινής ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε στο άρμα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας».

«Η προσπάθεια να διχαστεί ο λαός της Ουκρανίας σε εθνοτική, γλωσσική βάση, και να οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο μακελειό, με ανυπολόγιστα τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του, για να επιλέξει τη μια ή την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση, είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ

Αναφορά στην ακροδεξιά

Για το φαινόμενο της ακροδεξιάς ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε:

«Το φασιστικό τέρας και τότε και τώρα είναι δημιούργημα του καπιταλιστικού συστήματος, γεννιέται στα σπλάχνα του, δεν είναι, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, κάτι έξω από αυτό.

Ο φασισμός είναι η ακραία φωνή του κεφαλαίου που αξιοποιείται ως η "αιχμή του δόρατος" της καπιταλιστικής εξουσίας ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Χρησιμοποιεί τις συνθήκες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας για να δυναμώσει, έχοντας στήριξη από το κεφάλαιο ή μερίδες του, καθώς και από τον κρατικό μηχανισμό.

Επιδιώκει να εφαρμόσει μια σκληρή μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, όπως στο παρελθόν έκαναν τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα των Χίτλερ και Μουσολίνι, για να καθυποτάξει το εργατικό/λαϊκό κίνημα.

Αυτό ήταν και είναι το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, και από εδώ προκύπτει το απροκάλυπτο αντικομμουνιστικό μίσος που διακρίνει όλες τις φασιστικές δυνάμεις διαχρονικά.

Η ενίσχυση των φασιστών στην Ουκρανία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνδέεται με τη διάψευση των ψεύτικων προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει η σοσιαλδημοκρατία, αλλά και τα φιλελεύθερα αστικά κόμματα, οι κάθε λογής αστικές κυβερνήσεις που υπόσχονταν φιλολαϊκές ρυθμίσεις και στην πράξη ακολουθούν σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική, υπηρετώντας τα μονοπώλια».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις