ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η εμπειρία της Αναπηρίας, «Από το βίωμα στη Δημιουργία και το Όραμα»

Κοινοποίηση
Tweet

του Αντώνη Χαροκόπου

Ο ορισμός ή καλύτερα η περιγραφή του φαινόμενου της αναπηρίας συχνά προκαλεί σύγχυση από τη διαφορετική χρήση ορολογιών. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η αναπηρία:

· Είναι μια κατάσταση που είτε υπάρχει εκ γενετής, είτε είναι επίκτητη

· Είναι μια λειτουργική βλάβη, που δυσκολεύει ουσιαστικά τη ζωή του   αναπήρου

· Είναι συνέπεια βλάβης, των λειτουργιών ή της ανάπτυξης, ή τραυματικών επιδράσεων των συστημάτων στάσης ή κίνησης

· Ο κοινωνικός περίγυρος αντιδρά αρνητικά στην εμφάνιση του ανθρώπου που βρίσκεται σε συνθήκες αναπηρίας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση ,υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο δηλαδή πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και των επίσημων φορέων του κράτους.

Στην Ελλάδα του 21ου  αιώνα η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και η πολιτική λιτότητας που η Πολιτεία εφαρμόζει φέρνουν τα άτομα με αναπηρία αντιμέτωπα καθημερινά με τη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων τους από τις σκληρές, άδικες και οριζόντιες πολιτικές.

Αυτές οι πολιτικές έχουν σαν συνέπειες:
§ Την  χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών.
§ Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών Δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας. 
§ Την ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.
§ Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας. 
§ Τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.
§ Τη λειτουργία των ΚΕΠΑ το οποίο κρατά «φυλακισμένους» δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και κόβει τις συντάξεις και τα επιδόματα λόγω της ανεπάρκειάς του. 
§ Τη δραστική μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό. 
§ Τη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους. 
Τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα δυνατό μοχλό πίεσης και παρέμβασης ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα και να υλοποιούνται οι στόχοι. Μπορούν να αντιληφθούν και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που θα τους δώσει η ενότητα και το πάθος τους για ζωή.

Το όραμα για τα άτομα με αναπηρία σε αυτή την πολιτικοοικονομική  συγκυρία να είναι η ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και η δυναμική παρέμβαση για την πραγμάτωσή του.

Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να αγωνιστούμε 
ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει. 
Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματα για τη δίκαιη  ισότιμη ανεξάρτητη και αξιοπρεπή μας διαβίωση. Είναι χρέος μας να ενωθούμε και να παλέψουμε για να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη και πιο πολιτισμένη. Είναι δείκτης πολιτισμού ο σεβασμός στον αδύναμο, η παροχή φροντίδας στον ασθενή, η ισότιμη πρόσβαση στο άτομο με αναπηρία.

Ας δούμε λοιπόν όλα τα άτομα με αναπηρία πως θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν όλα αυτά που τους ενώνουν και να κάνουν αυτή την ενότητα μια μεγάλη δύναμη ανατροπής και δημιουργίας. Με κοινή ιδεολογική προσέγγιση. Την ιδεολογία στην οποία μας έχει γαλουχήσει η ίδια η αναπηρία. Γιατί η αναπηρία έχει δική της ιδεολογική προσέγγιση που είναι από τη φύση της προοδευτική. Είναι προοδευτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική η ιδεολογία της αναπηρίας γιατί είναι κατ εξοχήν υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!"

 

Χαροκόπος Αντώνης

 

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νομού Αχαΐας

Με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην πρόοδο» Απόστολου Κατσιφάρα

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις