CULTURE

/

Ο Διονύσης Βούλτσος ετοιμάζει την «Νεράιδα» του Ζαν Zιροντού

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Πατρινός καλλιτέχνης σχεδιάζει να σκηνοθετήσει στο θέατρο το υπέροχο αυτό κείμενο ποιητικής φαντασίας

Ένα αριστουργηματικό κείμενο ποιητικής φαντασίας, την «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού προετοιμάζει να παρουσιάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Διονύσης Βούλτσος. Ο γνωστός Πατρινός καλλιτέχνης σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό της παράστασης από τον περασμένο χειμώνα ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να εντατικοποιήσει τις πρόβες με σκοπό να ανέβει η παράσταση μέσα στη νέα χειμερινή θεατρική σαιζόν.

Ο Διονύσης Βούλτσος που έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αλλά και το θέατρο "Πολιτεία" ενώ είναι υπεύθυνος του "Ιονίου Θεάτρου", θα συνεργαστεί για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα με την Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του Ζιροντού «Η Νεράιδα» είχε ανέβει πέρυσι στα τέλη Μαίου από την θεατρική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης, στην οδό Ιλισίων 21 και Κερασούντος.

Μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το συναρπαστικό έργο που προβλέπεται να ανέβει από τον Διονύση Βούλτσο σε μία φροντισμένη παραγωγή, είναι τα εξής. Πού μπορεί να βρει κάποιος τον αληθινό απόλυτο έρωτα; Όταν τον βρει τί πρέπει να κάνει; Μπορεί ο κόσμος να τον αποδεχτεί; Μπορεί αυτός ο έρωτας να ζήσει και να ανθίσει; Είμαστε αρκετά δυνατοί να τον φυγαδεύσουμε και να τον διασώσουμε; Πότε μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος τρελός; Δηλαδή λογικός; Χωράει μια φάλαινα να περάσει ανάμεσα από έναν βασιλιά και μία βασίλισσα; Πώς μπορούμε να κάνουμε έναν άντρα να ανοίξει τα μπράτσα του; Ποιο είναι το πρώτο αληθινό αντίο που ακούστηκε σε αυτόν τον κόσμο;

Ο Ζαν Ζιροντού λοιπόν με τη «Νεράιδα» του (έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη) βάζει τον θεατή σε ένα ονειρόδραμα με ιππότες, νεράιδες και βασιλιάδες με σκοπό να μιλήσει με ένα τρόπο ρομαντικό, κωμικό και τραγικό για τον έρωτα, τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Την παράσταση της ομάδας του Ο.Π.Α. είχε σκηνοθετήσει ο Νικόλας Μακρής και περιλάμβανε ζωντανή εκτέλεση της μουσικής επί σκηνής.

Ο Ζιροντού ήταν Γάλλος συγγραφέας, διηγηματογράφος και δραματουργός που έζησε από το 1882 έως το 1944. Από τα φοιτητικά του ακόμα χρόνια ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και διορίστηκε για ένα χρονικό διάστημα διπλωμάτης. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και για τις πολεμικές του υπηρεσίες του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη γαλλική λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1909 με τη συλλογή διηγημάτων «Ρrονinciales» και ακολούθησαν τα διηγήματα «Η Σχολή αδιαφόρων», «Αναγνώσματα για μια σκιά», «Σιμών ο περιπαθής» και «Ζίγκφριντ και Λιμουζέν». Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα «Αμφιτρύων», «Ιντερμέτζο», «Ο Τρωικός πόλεμος δε θα γίνει», «Ηλέκτρα», «Η τρελή του Σαγιό», κ.ά.

Να θυμίσουμε ότι η πιο τελευταία δουλειά του Διονύση Βούλτσου είναι η σκηνοθεσία του στο παιδικό έργο «Ο Χοντρούλης και η Τίτη», ένα μουσικό παραμύθι του Ανδρέα Αδαμόπουλου που παίχθηκε σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2012.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture