Για την πρωτομαγιά
Με μια από τις μαζικότερες και πολυσυλλεκτικότερες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων η Πάτρα υποδέθηκε την πρωτομαγιά. Από το πρωί της Δευτέρας τόσο το ιστορικό κέντρο όσο και η «περιφέρεια» της Αχαϊκής πρωτεύουσας, κινήθηκαν σε ρυθμούς αντάξιους μιας πόλης που κοινωνικά και πολιτικά σε βάθος χρόνου έχει ταυτιστεί με το μήνυμα της 1ης του Μάη.
Ο Στόχος της υποστήριξης παραδοσιακών δράσεων, της ενδυνάμωσης νέων δυναμικών θεσμών και το άνοιγμα σε καινούργιες οπτικές και ανάγκες, καταδείχθηκε πως όχι μόνο ήταν εφικτός αλλά πέτυχε απόλυτα.
Η γιορτή των λουλουδιών, εκτός από ευκαιρία για τους Πατρινούς και τους επισκέπτες της πόλης, για να ξαναβρεθούν, να περπατήσουν μαζί και να επικοινωνήσουν, αποτέλεσε την αφορμή για να καταδειχθεί πόσο εφικτό είναι να εδραιωθούν θεσμοί που γεννήθηκαν μόλις πέρυσι, όπως η γιορτή των χορευτικών της πόλης, που παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους και παράλληλα σε δύσκολους καιρούς έστειλαν μήνυμα λεβεντιάς και παράδοσης.
Περισσότερα από 27 χορευτικά με 2000 χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές απ όλη την Ελλάδα πλημύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες.
Η δημιουργική έκφραση μέσα από την έκθεση εικαστικών της ΟΙΚΙΠΑ και της ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑΣ οι κατασκευές και παιχνίδια, η yoga στους πεζοδρόμους, η λαϊκή και έντεχνη μουσική αποτέλεσαν ένα ακόμα σημείο αναφοράς των δρώμενων, που πραγματοποιήθηκαν από το πρωί έως αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις άφησαν το δικό τους στίγμα με την έκθεση φωτογραφίας από την ΟΙΚΙΠΑ και την ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ και την street yoga στη Ρήγα Φεραίου να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, μέσα από τον τηλεοπτικό φακό και τα ενημερωτικά site.
Ότι συντελέστηκε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στην πλατεία Όλγας, στα Υψηλά Αλώνια, την πλατεία Ομονοίας, στην Κολοκοτρώνη, στη Γούναρη, στην Αθ. Διάκου, στην πλατεία Ελευθερίας, και την Οβρυά, προκάλεσε μια μοναδική συνύπαρξη ανθρώπων κάθε ηλικίας, με διαφορετικές παραστάσεις και αναζητήσεις, αλλά με ένα κοινό σημείο. Τη διάθεση να ζήσουν τις στιγμές και να εισπράξουν ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, ότι εκπορευόταν από τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
«Απόσταγμα» της προσπάθειας που έγινε για να ανταμώσουν και να επικοινωνήσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας το γεγονός, πως χιλιάδες πολίτες από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αλλά και κάτοικοι στις συνοικίες, συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις .
Αδιάψευστος «μάρτυρας» οι πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Ομονοίας, όπου οι πολίτες συνέρευσαν κατά χιλιάδες και παρέμειναν έως και τις πρώτες νυχτερινές ώρες, κάτι που είχε να συμβεί χρόνια για παραμονή πρωτομαγιάς.
Η εθελοντική προσφορά σε επίπεδο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, βρήκε έκφραση μέσα και από την δωρεάν διάθεση των λουλουδιών - ανθοπωλεία «Ανεμώνη», Κουτρούμπας και θερμοκήπια Μακρής - τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές στεφανιών καθώς και του Γιάννη Κοψίνη που συμμετείχε στην κατασκευή τους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr