Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανησυχεί ο δήμος Πατρέων για την αντιπλημμυρική περίοδο - Τι φοβούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει του χειμώνα

Ανησυχεί ο δήμος  Πατρέων για την αντιπλ...

Συνεδρίασε το Συντονιστικό τοπικό όργανο

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κτίριο του Λαδόπουλου, συνεδρίασε την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να κάνει απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που πέρασε, να συντονίσει τις δράσεις σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καταπτώσεις, παγετός, χιονοπτώσεις), καθώς επίσης και να προχωρήσει σε σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού.

 

 

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Από πλευράς του Δήμου Πατρέων καταβλήθηκαν προσπάθειες στα πλαίσια των αποφάσεων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πατρέων  αλλά και της ξεχωριστής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την αντιπυρική προστασία, για πρόληψη από κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών πριν ακόμα από την αντιπυρική περίοδο αλλά και κατά την διάρκεια αυτής προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε με εκδήλωση μικρών εστιών πυρκαγιών οι οποίες άμεσα αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική.

Δεν εφησυχάσαμε φυσικά και ανησυχούμε γιατί για άλλη μια φορά είχαμε στην χώρα μας καταστροφικές πυρκαγιές και εκατόμβη θυμάτων.

Είναι γνωστό ότι το κράτος έχει μεταφέρει τις υποχρεώσεις του για την δασοπροστασία στην τοπική Διοίκηση, χωρίς αυτή η μεταφορά να έχει συνοδευτεί με τους απαιτούμενους πόρους σε χρηματοδότηση, μηχανολογικό εξοπλισμό και μέσα καθώς και ανθρώπινο δυναμικό.

Γι’ αυτό, όσο σημαντικό και αν είναι το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και όλων των αρμόδιων φορέων, δεν είναι ικανό να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές μεγάλης έντασης και έκτασης, με τρομακτικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι κατά μέσο όρο καίγονται κάθε χρόνο 550.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στη χώρα μας.

Με το κυριότερο όλων, τον τραγικό επίλογο φέτος, τους νεκρούς των πυρκαγιών στο Μάτι και στο Ν. Βουτζά  στις 23 Ιουλίου 2018, μέσα σε ασκούμενες πολιτικές που έφεραν το τραγικό αυτό αποτέλεσμα και που στη προτεραιότητά τους δεν έχουν τις αξίες της ανθρώπινης ζωής, αλλά την εμπορευματοποίηση της γης για ιδιωτικά και μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Αδιάψευστος μάρτυρας επίσης είναι και η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων, δασικών οικοσυστημάτων, όπου μετά από δασικές πυρκαγιές – εμπρησμούς έγιναν οικισμοί για εμπόριο, εργοστάσια, ξενοδοχεία.

Για άλλη μία φορά αναδεικνύονται οι ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων που υλοποιούν τις πολιτικές της Ε.Ε. που αποτυπώνονται στην έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης, στις ελλείψεις προσωπικού και μέσων που καθιστούν μειωμένη την επιχειρησιακή  δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ακόμη και με διάθεση προσωπικού του σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως στα αεροδρόμια της Fraport Α.Ε. αλλά και των ιδιωτικοποιημένων εθνικών οδών, καθώς επίσης και με μειωμένη τη δυνατότητα ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος των πυροσβεστών.

Τα προληπτικά μέτρα που πήραμε αναφέρονται συνοπτικά στους καθαρισμούς από βλάστηση σε άλση όπως Δασυλλίου – Γηροκομείου – Κεφαλόβρυσου περιαστικών περιοχών όπου υπάρχει μίξη δασών – πόλεων (Καλλιθέα, Καμίνια, Κρήνης, Βούντενη, Συχαινά, Μποζαΐτικα, Γούβα κ.λ.π).

Καθαρισμός επίσης κοινόχρηστων χώρων, τοποθέτηση δεξαμενών νερού για την άντληση από τα πυροσβεστικά οχήματα, επισκευή πυροσβεστικών κρουνών, αποκατάσταση βατότητας για πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, διάθεση μικρών πυροσβεστικών οχημάτων από τον Δήμο, περιπολίες Υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων με την σημαντική συμβολή τους  κ.α.

Πραγματοποιήσαμε επίσης με την τοπική κοινότητα Άνω Καστριτσίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία άσκηση εκκένωσης πληθυσμού καθώς καμπάνια ενημέρωσης κοινού για απαραίτητα μέτρα, μέσα και από τη συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες.

Απαιτείται και διεκδικούμε την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων,  τον μη αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων με κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό  που στο επίκεντρό του θα έχει την προστασία του δασικού πλούτου και της ανθρώπινης ζωής, με χρηματοδότηση μέσα και προσλήψεων προσωπικού στις αρμόδιες  Υπηρεσίες.

Ξεκινώντας η αντιπλημμυρική περίοδος ανησυχούμε ιδιαίτερα για την έλλειψη έργων προστασίας  στις περιοχές του Δήμου και της πόλης μας από πλημμυρικά  φαινόμενα, διότι για δεκαετίες ο Δήμος μας, όπως & οι άλλοι Δήμοι της χώρας, έχουν στερηθεί ολοκληρωμένα  αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν τη ζωή & την περιουσία των κατοίκων.

Οι περυσινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη Μάνδρα, απώλειες επίσης περιουσιών στη Μάνδρα και αλλού, όπως στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν την Πελοπόννησο στο τέλος του Σεπτέμβρη, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη υποδομών και επίσης κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.

Τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι στις προτεραιότητες της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων και δεν είναι επιλέξιμα μέσω ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα όπως είναι οι ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδοί, τα λιμάνια & αεροδρόμια που τα παραχωρούν για  εκμετάλλευση τους από κολοσσούς.

Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη Δημοτική Ενότητα Ρίου  διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ λόγω μη διευθέτησης μεγάλων όγκων νερού με δίκτυα παροχέτευσης, παραμένοντας απροστάτευτη η περιοχή.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η ανυπαρξία τέτοιων έργων και η μη επιβολή υποχρέωσης προς τις κατασκευαστικές εταιρείες για την κατασκευή τους, ενώ θα πρέπει να απαιτηθεί από τους φορείς & ιδιαίτερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα έχει αναδειχτεί από τη Δημοτική Αρχή μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό και με παρουσίαση μελετών των Υπηρεσιών μας στο Υπουργείο Υποδομών με συνεχείς παρεμβάσεις που όμως παρά τις υποσχέσεις η κατάσταση που υπάρχει εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Σε σχέση με τα υδατορέματα, ποταμούς και χειμάρρους στις περιοχές του Δήμου για την απορροή των ομβρίων υδάτων, παρά του ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν χρηματοδοτείται ούτε και για προληπτικά μέτρα, κάθε χρόνο πραγματοποιούμε καθαρισμούς είτε με ίδια μέσα του Δήμου είτε με μισθωμένα μηχανήματα σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν, ποτάμια & χείμαρροι.

Η αρμοδιότητα του καθαρισμού των υδατορεμάτων, ποταμών και χειμάρρων έχει περάσει πλέον στην Περιφέρεια με το ν. 4555/18 (Κλεισθένης 1) και φυσικά ο Δήμος θα συνδράμει όπου απαιτηθεί με όσα μέσα διαθέτει για το σκοπό αυτό.

Πέραν του καθαρισμού όμως απαιτούνται τεχνικά έργα σε ποτάμια κ.λπ., για την αντιπλημμυρική προστασία ιδιαίτερα σε Χάραδρο, Ξυλοκέρα, Παναγίτσα, τα οποία είτε δεν είχαν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε έχουν καταστραφεί λόγω παρέλευσης πολλών ετών, για να προστατευτούν οι περιοχές αυτές, τα όποια έργα δεν ήταν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου,  και τα οποία τα έχουμε αναδείξει προς το υπουργείο Υποδομών για την αναγκαιότητα υλοποίησης των αλλά και προς την Περιφέρεια.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας έχουν γίνει έργα από τη ΔΕΥΑΠ με ανακατασκευή δικτύου, παροχέτευσης και εκτροπής αυξάνοντας τις διατομές των αγωγών, ενώ στην Ακτή Δυμαίων και στις παραθαλάσσιες περιοχές απαιτούνται έργα, λόγω του χαμηλού υψόμετρου σε σχέση με τη μέγιστη στάθμη της θάλασσας. όπως και στις νότιες περιοχές του Δήμου.

Απαιτούνται γενικότερες μελέτες απορροής ομβρίων υδάτων, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, όσο και σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, σύμφωνα μα τις προτάσεις της ΔΕΥΑΠ και της Δ/νσης Έργων Υποδομής, με τακτική χρηματοδότηση για υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Ανησυχούμε ενόψει του χειμώνα, τόσο ως προς τη φυσική παροχέτευση των ομβρίων μέσω ποταμών, χειμάρρων κ.λ.π. προς τη θάλασσα, όσο και ως την τεχνική παροχέτευση αυτών λόγω έλλειψης συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ και του Δήμου εξαντλούν τις δυνατότητες τους και θα συνεχίσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση  με όσα μέσα  και προσωπικό διαθέτουν και στην φετινή αντιπλημμυρική περίοδο.

Οφείλει όμως η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει τις απαιτούμενες μελέτες και τις κατασκευές των έργων. Η κυβέρνηση στα πλαίσια των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και εδώ στη Πάτρα, για την ανάπτυξη στην μετά κρίση εποχή, προέβαλε έργα ανάπτυξης με βάση την κερδοφορία ομίλων, αλλά ουσιαστικά ούτε ευρώ για έργα υποδομής με βάση τις ανάγκες του λαού, ο οποίος οργανωμένα θα πρέπει να τις διεκδικήσει.

Σε σχέση με τις ενέργειες του Δήμου στις περιπτώσεις σεισμών το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει επικαιροποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών λόγω σεισμού στα πλαίσια του Γ.Σ.Π.Π « Ξενοκράτης».

Γνωρίζουμε πως οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε όμως και να προβλεφθούν ακόμα.

Οι καταστροφικές τους συνέπειες όμως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσα από μια πολιτική που όπως απαιτείται για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία θα έχει σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας στην κατοικία, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εστίες, στα νοσοκομεία, στα δημόσια κτίρια.

Αυτή η πολιτική θα επιφέρει έργα υποδομής σε αυτή την κατεύθυνση και όχι έργα στην κατεύθυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και η αντισεισμική προστασία δεν είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία που απαιτεί μόνο επιστημονική, ερευνητική και τεχνική προσέγγιση.

Απαιτεί πρώτα και κύρια πολιτική κοινωνική επιλογή χωρίς εμπορευματοποιημένο δρόμο διαμόρφωσης και χρήσης του οικιστικού ιστού, των κτιρίων, των υποδομών, της ιδιοκτησίας και εμπορευματοποίησης της γης.

Στην περίπτωση και της αντισεισμικής προστασίας το ίδιο το κράτος μεταφέρει τις ευθύνες του στους Δήμους  για τα δημοτικά κτίρια, τα σχολικά συγκροτήματα, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς κ.λπ. χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προγράμματα ΕΣΠΑ που να μπορούν να ενταχθούν  για τους λόγους που αναφέραμε.

Οι τεχνικές μας Υπηρεσίες με όσο προσωπικό, χρήματα και μέσα διαθέτουμε  σε ότι αφορά τα δημοτικά κτίρια έχουν δώσει προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα,  Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, σε χώρους προσέλευσης δημοτών, σε εργασιακούς χώρους.

Έχουμε μελέτες για σχολικά συγκροτήματα αναμένοντας χρηματοδότηση, κατασκευάζουμε το 3ο Γυμνάσιο, κατεδαφίζουμε το 10ο Λύκειο, υπόθεση που εκκρεμεί από το σεισμό του 2008, έχουμε εγκρίνει μελέτες για το 12ο Δημοτικό Σχολείο και αναμένουμε χρηματοδότηση.

Παράλληλα έχουμε προβεί σε κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κατοικιών διαθέτοντα κονδύλια από το ταμείο του Δήμου χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος.

Είναι γνωστό ότι το 80% των κτιρίων είναι πριν του αντισεισμικού κανονισμού του 1985 και έχουν ανάγκη ελέγχων και ενισχύσεων.

Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση  και χρηματοδότηση για ανάλογο σχεδιασμό υλοποιώντας ένα κεντρικό πρόγραμμα ελέγχων με προσλήψεις  επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και προγράμματα απαιτούμενων αποκαταστάσεων, με προτεραιότητα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, εργασιακοί χώροι, δημόσια κτίρια.

Ουσιαστικά διεκδικούμε έργα υποδομής αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχων με νομοθεσία, όρους και προδιαγραφές που θα εμποδίζουν την εμπορευματοποίηση των κατασκευών σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας πραγματοποιήσαμε και πρόσφατα σύσκεψη στις 3 Νοέμβρη με αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικό προσωπικό, φορείς, όπου κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μαζί με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την διεκδίκηση πολιτικών και μέτρων που απαιτούνται για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις