Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αυγενάκης από Πάτρα για αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ρίχνουμε γέφυρες παντού» - BINTEO & ΦΩΤΟ

Αυγενάκης από Πάτρα για αυτοδιοικητικές ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δεν θα δοθούν χρίσματα, αλλά με στήριξη θα πάει η ΝΔ στις εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες

«Δεν είμαστε δέσμιοι σε κομματικά όρια ή περιθώρια, είμαστε ανοιχτοί, αλλά πάνω απ΄όλα είμαστε αποφασισμένοι να επιλέξουμε προσωπικότητες, οι οποίες θα είναι χρήσιμες και κυρίως θα συμβάλλουν στο να πάρει μπροστά η χώρα. Η αυτοδιοίκηση είναι για μας ένας συνεργάτης. Η επόμενη περίοδος  που διανύουμε δεν είναι μια κανονική περίοδος, θέλουμε συνεργάτες και γι΄αυτό τον λόγο ρίχνουμε γέφυρες παντού , έτσι ώστε πολύ δυνατά , πολύ οργανωμένα και με απόλυτη συνεργασία, καθαρούς όρους και με ένα πλαίσιο που θα είναι πάνω στο τραπέζι θα δουλέψουμε την επόμενη ημέρα». Αυτό ξεκαθάρισε χθες από την Πάτρα ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ως προς το πώς θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο θέμα των υποψηφίων  Δημάρχων και Περιφερειαρχών.  Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει τη διαδικασία των χρισμάτων, αλλά θα προσφέρει στήριξη σε πρόσωπα, που δεν θα είναι απαραίτητα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

« Η εικόνα που εμείς εισπράττουμε από την περιοχή είναι ότι οι εκλογικοί  συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ της ΝΔ και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το αντιλαμβάνονται και όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση, ότι πλέον ο πολιτικός φορέας που εκπέμπει μια σιγουριά, σταθερότητα και εκ των πραγμάτων έχει υπεροχή και εδώ, είναι η ΝΔ. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν λειτουργούμε με τη λογική των χρισμάτων, όπως παλιότερα είχε γίνει. Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη κινείται συστηματικά . Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο που αποτυπώνουμε τη δουλειά που έχει κάνει ο κάθε Δήμαρχος, κάθε Δημοτική Αρχή, κάθε Περιφέρεια, αποτυπώνουμε και καταγράφουμε τους ενδιαφερόμενους σε κάθε Δήμο της χώρας, σε κάθε αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο όσοι είναι στελέχη της, αλλά και σε προσωπικότητες  αυτοδιοικητικές, οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με τη στήριξη και της ΝΔ ή μόνο της ΝΔ, μένει να το δούμε, προς όφελος των πολιτών κάθε περιοχής ή του Δήμου ή της Περιφέρειας», δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΔ.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε σε σύσκεψη στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη» . Ήταν δε, χαρακτηριστική η φράση του κ.  Αυγενάκη στο θέμα της επιλογής των υποψηφίων, πως «μπορεί  να στεναχωρήσουμε κάποιους εδώ μέσα».

Για το ζήτημα του Κλεισθένη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως  η ΝΔ ως κυβέρνηση, ακόμα και αν έχει ψηφιστεί, δεν θα τον εφαρμόσει . Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ στηρίζει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την οργάνωση του κράτους συνολικά. Στηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας».

Χαρακτήρισε ζημιογόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες την εφαρμογή του Κλεισθένη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Είμαστε στο προτελευταίο στάδιο ενός οδοιπορικού που ξεκινήσαμε με τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης Τάσο Γαϊτάνη, όπου βήμα βήμα, σε κάθε έδρα περιφέρειας κινηθήκαμε, συζητήσαμε,  απευθυνόμενοι σε όλους τους αυτοδιοικητικούς, πρώτου και δευτέρου βαθμού, εν ενεργεία, άσχετα από το αν είναι μέλη του κόμματός μας, εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, κομματικά στελέχη, για το τι θα προκαλέσει ο Κλεισθένης Ι αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί. Ποια θα είναι η ζημία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι συνέπειες για τον Έλληνα πολίτη, το βάρος και η ρευστότητα που θα μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών και ιδιαιτέρως εκείνων, που ζουν στην Περιφέρεια της Περιφέρειας. Από την άλλη παρουσιάζουμε το δικό μας πλαίσιο. Την πρόταση της ΝΔ. Είμαστε έτοιμοι για μια δομική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, που θα ξεκινά από τη βάση και θα φτάνει στην κορυφή. Μια μεταρρύθμιση που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Μια μεταρρύθμιση που δεν θα αποτελεί γονατογράφημα ή προχειρότητα, αλλά που θα είναι αποτέλεσμα πραγματικού διαλόγου και συνεργασίας. Για τη ΝΔ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εταίρος, συνομιλητής. Πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου ακόμα κι αν έχει ψηφιστεί ο Κλεισθένης  Ι , θα πάψει να ισχύει και θα προχωρήσουμε, στην επαναφορά του σημερινού πλαισίου, με κάποιες μικρές διορθώσεις και την έναρξη ενός πραγματικού διαλόγου, με χρονικό ορίζοντα δύο ετών, για να φτάσουμε σε ένα σημείο ικανό για μια δομική μεταρρύθμιση – αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση επιχειρεί με το σχέδιο νόμου Κλεισθένης  Ι να εργαλειοποιήσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης , εισάγει διατάξεις όπως η απλή αναλογική, και άλλες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την συνδιαλλαγή και τον λαϊκισμό, φαινόμενα που από καιρό η Αυτοδιοίκηση στη χώρα ας, είχε απορρίψει. Για τη ΝΔ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πυλώνας δημοκρατίας αλλά και βασικός εταίρος σε θέματα ανάπτυξης αλλά και σε θέματα  καθημερινότητας του πολίτη. Το κόμμα μας θα δώσει τη μάχη για να κρατηθεί ο θεσμός όρθιος".


Ο Γραμματέας της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό και τη συμφωνία για το όνομα και ζήτησε εκλογές. Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει συμφωνία αν δεν έχει την έγκριση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα εθνικά θέματα.

 

Επίσης για το πολυνομοσχέδιο που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο, που επιβαρύνει τους πολίτες με νέα μέτρα και το οποίο δεν φέρνει χρήματα στη χώρα.

«Σήμερα που ολοκληρώθηκε στην επιτροπή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή για το 4ο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μεταφέρει αλλού το βλέμμα και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Του λέμε πως όσα κι αν κάνει ότι ο Ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πλήρως ότι το 4ο μνημόνιο είναι στο κατώφλι του κάθε Έλληνα πολίτη, με μέτρα ύψους  5,1 δις, με μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Ένα 4ο μνημόνιο που γκρεμίζει τον μύθο για καθαρή έξοδο στις αγορές μετά το πέρας του 3ου μνημονίου. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα των διαψεύδουν. Το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιέχει μέτρα, μια σειρά από ρυθμίσεις όπως πχ η υποθήκευση κρατικής περιουσίας ύψους 25 δις ευρώ, αν δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Το 4ο μνημόνιο έχει δηλαδή μέτρα, αλλά όχι χρήματα. Όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας – Καμμένος βαραίνουν τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών με περισσότερα βάρη και μέτρα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου, να πάρουμε το βάρος που μας αναλογεί, να κάνουμε τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν το συντομότερο δυνατό, από την επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και η ανάπτυξη να γίνει πράξη.

Ζητάμε εκλογές .Κατά την εκτίμησή μας το φθινόπωρο είναι κοντά. Οι εκλογές φαίνεται να είναι περίπου στις ημέρες του φθινοπώρου. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Μετράνε αντίστροφα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος κι όσο κι  αν μένουν  γαντζωμένοι στις καρέκλες τους , δεν θα τους περάσει. Πολύ σύντομα ο Ελληνικός λαός θα επιλέξει ποια πορεία θέλει να ακολουθήσει η χώρα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις