Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σε Ημερίδα για την φορολογική πολιτική μίλησε ο Αχαιός πολιτευτής Γ. Μαυραγάνης

Σε Ημερίδα για την φορολογική πολιτική μ...

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Φορολογικού Δικαίου

Ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και πολιτευτής Γιώργος Μαυραγάνης συμμετείχε σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Φορολογικού Δικαίου και την Ελληνική Εταιρεία Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών.

Στο πάνελ που είχε σαν θέμα την φορολογική πολιτική εκτός του κ. Μαυραγάνη, παρόντες ήταν οι πρώην Υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας (βουλευτής ΝΔ, τομεάρχης Οικονομικών) και Τρύφων Αλεξιάδης (υπεύθυνος οικονομικού τομέα ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης ( ανεξάρτητος βουλευτής) και Κατερίνα Σαββαίδου (επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ), ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας και ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ως συντονιστής.

Στην τοποθέτησή του ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός υπογράμμισε όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τη νομοθεσία, τα συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό. Υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του στη νομοθεσία με τη ψήφιση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, νέου Λογιστικού Κώδικα και την θέσπιση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Επίσης τις παρεμβάσεις για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με ηλεκτρονικές δηλώσεις, συναλλαγές και πληρωμές χωρίς την παρουσία σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες καθώς και το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης που άρχισε στη θητεία του στο Υπουργείο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που άρχισε το 2014 με την κατάρτιση σχεδίου μείωσης της φορολογίας για τα έτη 2014-2017 και ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όσον αφορά το μέλλον ο Γ. Μαυραγάνης τόνισε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων ΦΠΑ και ακινήτων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας, και την εκπαίδευση του προσωπικού της φορολογικής διοίκησης ώστε να γίνεται ταχύτατη επεξεργασία των πληροφοριών που είναι πλέον στη διάθεσή της.

Σημείωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση επιτυγχάνεται με χαμηλότερη φορολογία και στοχευμένους ελέγχους μετά από επεξεργασία δεδομένων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης το 2013, η οποία έφερε την Ελλάδα το 2014 στην πρώτη θέση στην πρόοδο μείωσης του δημοσιονομικού κενού του ΦΠΑ σύμφωνα με τις μελέτες της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις