Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξεχωριστή αναμένεται και φέτος η πρώτη Ανάσταση στο ναό Αγ. Δημητρίου

Πάτρα: Ξεχωριστή αναμένεται και φέτος η ...

Οι ιερείς βγαίνουν στην ωραία πύλη σπάζοντας πήλινες στάμνες και σκεύη

Την πένθιμη και θλιβερή μέρα της Μεγάλης Παρασκευής, όλοι ξέρουμε πως διαδέχεται μία διαφορετική μέρα, αυτή του Μεγάλου Σαββάτου και της Ανάστασης του Κυρίου. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου είθισται στη διάρκεια της Θείας λειτουργίας να γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο η πρώτη Ανάσταση.

Στην Πάτρα η πρώτη Ανάσταση τελείται με ιδιαίτερο και «θορυβώδη» τρόπο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη, όπου οι ιερείς τηρώντας το έθιμο, βγαίνουν στην ωραία πύλη σπάζοντας πήλινες στάμνες και σκεύη, ενώ ταυτόχρονα ραίνουν με άνθη και αρώματα τους πιστούς.

Πολλοί επιλέγουν να ζήσουν το όμορφο και ιδιαίτερο αυτό τελετουργικό και κάθε Μεγάλο Σάββατο πρωί πηγαίνουν στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Είναι μία ξεχωριστή στιγμή, οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν χαρμόσυνα και από τον τρούλο πέφτουν ροδοπέταλα ενώ οι ιερείς τοποθετούν στο κέντρο του ναού την Αναστάσιμη εικόνα, του Ιησού που νικάει το σκότος του θανάτου και εγείρεται, ανασταίνεται από τους νεκρούς.

Να σημειώσουμε πως και στην Θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας στην Μαιζώνος, στην πρώτη Ανάσταση επικρατεί το ίδιο χαρμόσυνο κλίμα και πιστοί, ιδίως έμποροι που διατηρούν παρακείμενα καταστήματα, αρχίζουν να σπάνε για το καλό πήλινα αντικείμενα, πιάτα, σταμνιά, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις