Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα – Όλες οι λεπτομέρειες για το ποιοι το δικαιούνται

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή...

Ναι από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής

23:00 Με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες.

Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

 

21:50 "Γιατί δεν μας λέτε κύριε Μητσοτάκη που θέλετε να γίνετε και πρωθυπουργός από που θα βρείτε χρήματα για μειώσεις φόρων; Από τα κλειστά σχολεία, από κλειστά νοσοκομεία, από απολύσεις, από μειώσεις μισθών, από μειώσεις συντάξεων;" ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας "που θα λάβουν τα ποσά που προβλέπονται ανάλογα την εισοδηματική κατηγορία αλλά και πάνω από 500.000 συνταξιούχους που θα επωφεληθούν της επιστροφής της παρακράτησης των εισφορών υγείας που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις σας".

"Με γνώμονα τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου, των ανθρώπων που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και προκοπή, θα διανεμηθεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός .

"Τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, θα λάβει χώρα περί τα μέσα Δεκεμβρίου" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε επίσης πως 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

Τέλος όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

"Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ." συμπλήρωσε.

"Σήμερα με αίσθημα ευθύνης επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τμήμα από τα οφειλόμενα. Σήμερα προχωράμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή" είπε και συμπλήρωσε: "Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους."

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερτόνισε πως έχει έρθει η ώρα να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι άνθρωποι των λιστών της φοροδιαφυγής και των offshore.

" Με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα χτίσουμε μια Ελλάδα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Και θα το κάνουμε χωρίς εσάς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

.................

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018». Αυτό επισήμανε η  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κριτήρια για τη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. και οριοθετεί τους δικαιούχους.

«Αυτό ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα και φαίνεται και από τα χείλη των Ευρωπαίων που μιλάνε με πίστη για καθαρή έξοδο από τη κρίση», σημείωσε.

«Εμείς ακούμε την κριτική που γίνεται. Η κριτική όμως έχει και τα όρια της», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταλόγιζε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και έκανε λόγο για αόριστα και ασαφή κριτήρια για τους δικαιούχους τα οποία θα ορίζονταν με κοινή υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα η κ. Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στη ΝΔ, κατηγορώντας την για υποκριτική στάση και τονίζοντας ότι, όταν το 2014 ήταν κυβέρνηση και έδωσε 450 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα, η διάταξη της που είχε ψηφίσει παρέπεμπε επίσης σε ΚΥΑ.

Υποκριτικές χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου και τις κατηγορίες ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την εξόντωση των κοινωνικών στρωμάτων και την υπερφορολόγηση.

Όπως επισήμανε, το πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας και προσέθεσε ότι «καμία αμφισβήτηση δεν χωρά σε νούμερα που είναι αναρτημένα στο Προϋπολογισμό του 2018.

«Η καλή λειτουργία του κέντρου είσπραξης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εκκαθάριση του μητρώου, η αύξηση των εσόδων μέσα από τη μείωση της ανεργίας, η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και η τάξη που βάλαμε, οδηγεί στο αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο την κοινωνική της πολιτική. Δεν ωραιοποιεί ούτε πανηγυρίζει. Πρώτος στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και από την επιτροπεία. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αυτή η σχετική αισιοδοξία. Δεύτερος στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η «ανάπτυξη», να μην είναι αυτή που ήταν και που μας οδήγησε στη κρίση», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και κατέληξε:

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα περιοριστικά, ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και με όποια εργαλεία για τη βελτίωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό κάνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τα κριτήρια

Η Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τους πίνακες με τα εισοδήματα και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα.

Στα 9.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ορίζεται το αρχικό ποσό για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, πολύτεκνες οικογένειες ενδέχεται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, αν το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 27.000 ευρώ.

Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου "Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις".

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής: Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα

-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα

-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις