Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εντός 5μήνου τα διόδια με το χιλιόμετρο στην Αχαΐα- Μεγάλη η ελάφρυνση που προκύπτει- "Έμφραγμα" με τα φορτηγά στην Παλαιά Εθνική

Εντός 5μήνου τα διόδια με το χιλιόμετρο ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πιλοτική εφαρμογή από τον Ελαιώνα

Μέσα στο επόμενο 5μηνο δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2018 αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από τα διόδια του Ελαιώνα Αχαΐας, η χιλιομετρική χρέωση των διοδίων σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ολυμπία Οδός στην συνάντηση των εκπροσώπων της με τη δημοτική Αρχή Αιγιάλειας. Σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται το κόστος των μετακινήσεων των οδηγών εντός των ορίων του δήμου Αιγιάλειας θα μειωθούν σημαντικά αφού από τα 3,20 που είναι σήμερα θα πέσει στα περίπου 1,70 ευρώ.

Στο μεταξύ όμως η Παλαιά Εθνική Οδός έχει πλημυρίσει από νταλίκες και γενικώς βαρέα οχήματα τα οποία αποφεύγουν την Ολυμπία Οδό λόγω των υψηλών διοδίων που καλούνται να πληρώσουν.

Όπως εξηγεί, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος η εταιρεία που λειτουργεί τα διόδια στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου ενημέρωσε τη δημοτική Αρχή ότι το καινούργιο λογισμικό που ετοιμάζει θα τεθεί σε λειτουργία πρώτα στον Ελαιώνα, αρκετά νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Έτσι αντί το Φθινόπωρο του 2018 η χιλιομετρική χρέωση, που ευνοεί σαφώς όσους πραγματοποιούν μικρές αποστάσεις εντός της Ολυμπίας Οδού, θα κάνει πρεμιέρα στον Ελαιώνα μέσα στους επόμενους μήνες, δηλαδή από την Άνοιξη του 2018.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται θετικά εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, καθώς ξαφνικά οι οδηγοί βρέθηκαν να πληρώνουν για μικρές ενδοδημοτικές αποστάσεις π.χ. από το Αίγιο μέχρι την Ακράτα 6,4 ευρώ μετ’ επιστροφής.

«Το κακό είναι ότι με την τοποθέτηση των διοδίων στον Ελαιώνα, από Καλλικρατικός που είναι ο Δήμος έχει γίνει… Καποδιστριακός καθώς κόπηκε στα δύο. Οι μετακινήσεις εντός του Δήμου έχουν οικονομικό αντίτιμο. Αυτό σημαίνει ότι ένας Αιγιώτης για να πάει στην Ακράτα και να γυρίσει θέλει 6,4 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν τα εκπτωτικά πακέτα της Ολυμπίας Οδού κι επίσης εάν επιστρέψει εντός 4 ωρών πληρώνει μια φορά, εφόσον έχει βγάλει την ανάλογη κάρτα.

Έχουμε μεγάλα προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα γιατί κινείται πολύς κόσμος για δουλειές, υπάρχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αντιλαμβάνεστε καλούνται να πληρώνουν περίπου 100 ευρώ κάθε μήνα μόνο για τα διόδια. Το μεγάλο θέμα για εμάς είναι το αντίτιμο. Ένας που κάνει 40-60 διελεύσεις το μήνα, φανταστείτε πόσα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που είπε ο υπουργός Μεταφορών για τα χιλιομετρικά διόδια θα γίνει σύντομα γιατί πολλές φορές ακούμε αλλά στο τέλος δυστυχώς όλα τα πράγματα πάνε προς τα πίσω. Όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνει τόσο καλύτερο για όλους μας», επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.

Βέβαια η σημαντική εξέλιξη της επίσπευσης της χιλιομετρικής χρέωσης αντιμετωπίζεται θετικά ωστόσο σε γενικές γραμμές η Ολυμπία Οδός μιλώντας τους εκπροσώπους της Αιγιάλειας επικαλείται τις συμβάσεις που έχουν προσδιοριστεί και ψηφιστεί επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά και σημειώνει ότι δεν μπορεί να τις τροποποιήσεις καθώς έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι οι μειώσεις των διοδίων θεωρούνται «αδύνατες».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ

Στο μεταξύ βέβαια από την στιγμή που τέθηκαν σε λειτουργία τα καινούργια διόδια στην Ολυμπία Οδό άρχισαν οι παρενέργειες. Μια από τις πιο βασικές κι επικίνδυνες είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης της Παλαιάς Εθνικής από βαρέα οχήματα (φορτηγά, νταλίκες κ.α.) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υπολοίπων οδηγών. Τα διόδια στην Ολυμπία Οδό για τα φορτηγά είναι πολύ ακριβά με αποτέλεσμα οι οδηγοί και οι εταιρίες να επιλέγουν την δωρεάν λύση της ΠΕΟ.

Χαρακτηριστικά τα διόδια: Ελαιώνας: 2-3 άξονες: 8,10, 4 και άνω άξονες: 11,30 ευρώ στο Ρίο:  203 άξονες: 5,30, με 4 και άνω άξονες: 7,40 ευρώ.

Το πρόβλημα που έχουν αναδείξει εδώ και καιρό, με επιστολή τους προς την Τροχαία, οι έμποροι της Αιγιάλειας. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι καθημερινά δεκάδες συνάδελφοί του, που διατηρούν υποκαταστήματα σε Ακράτα, Καλάβρυτα, Αιγείρα, Πάτρα, καταγγέλλουν ότι είναι υψηλό το κόστος των διοδίων και για αυτό τον λόγο επιλέγουν την παλαιά εθνική και όχι τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Μαζί όμως με τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και όσους έχουν οικογένειες σε γειτονικούς δήμους, διέρχονται, το τελευταίο διάστημα, από την παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου τα φορτηγά και γενικά τα βαρέα οχήματα, ώστε να αποφύγουν το κόστος των διοδίων, με τον κ. Παπαδόπουλο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά τροχαία ατυχήματα. «Έχουν καταντήσει καρμανιόλα και επικίνδυνη την παλαιά εθνική οδό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που είχε χθες ο Δήμαρχος Αιγιάλειας με τον Ταξίαρχο Κοτρωνιά με τον κ. Παναγόπουλο να εφιστά την προσοχή του εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. στο πρόβλημα.

«Εχει επιβαρυνθεί το όλο δίκτυο, σε πολλές περιπτώσεις έχει «τεμαχιστεί», υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων για να γλυτώσουν χρήματα. Κάτι που απαγορεύεται, έγινε μια νομοθετική ρύθμιση και είναι σε διαδικασία εφαρμογής να απαγορευτούν τα βαρέα οχήματα πλέον στην παλαιά εθνική και να πηγαίνουν από την καινούργια. Είχα διαβεβαίωσε από τον κ. Ταξίαρχο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ισχύσει αυτό. Πιστεύω ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να το ελέγχει και κάνεις συνεχείς ελέγχους οπότε τα πράγματα έχουν διορθωθεί λίγο», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Παναγόπουλος.

Πάντως από την πλευράς του οι φορτηγατζήδες της Δυτικής Ελλάδος αντιδρούν στο ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από του παράδρομους των Εθνικών Οδών και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν 12 σωματεία αποφάσισαν να κάνουν συγκέντρωση και πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Τα αιτήματα είναι μεταξύ άλλων τα ακριβά διόδια και η απαγόρευση κυκλοφορίας τους στις Π.Ε.Ο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις