Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Χρέος δεκάδων χιλιάδων ευρώ δημιουργεί μέγα πρόβλημα στον ΝΟΠ

Χρέος δεκάδων χιλιάδων ευρώ δημιουργεί μ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η δικαίωση εργαζόμενης μητέρας και η αδιαφορία για έξι χρόνια

Σε δεινή από κάθε άποψη θέση βρίσκεται ο Ναυτικός Ομιλος Πατρών του οποίου η εύρυθμη λειτουργία βρίσκεται εν κινδύνω λόγω ενός μείζονος οικονομικού προβλήματος που επισημοποιήθηκε εσχάτως και που κατά ομολογία της διοίκησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενα πρόβλημα που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθημερινά μεγαλώνει, και απειλεί ακόμα και την ίδια την περιουσία του Ομίλου.

Εχει να κάνει με την αποζημίωση απολυθέντος υπαλλήλου, μια υπόθεση που σέρνεται έξι χρόνια, Κύριος οίδε δε, πότε και εάν θα λήξει. Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Το 2012 η τότε υπάλληλος των γραφείων Κατερίνα Καρβεντούζη, ούσα απλήρωτη, επί μήνες, προέβη στη χρήση του δικαιώματος που είχε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της, δηλαδή επίσχεση εργασίας. Η πιο παλιά και μοναδική υπάλληλος των γραφείων, αφού εργαζόταν στον ΝΟΠ από τη δεκαετία του ’90 (1994). Ηταν Ιούνιος του 2012 και τέσσερις μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2012, απολύθηκε από τον ΝΟΠ, χωρίς αποζημίωση, επειδή, όπως ισχυρίσθηκε η τότε διοίκηση, είχε κλέψει κάποιο βιβλίο του Ομίλου. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν τότε η Νανά Μαντζαβίνου.

Ακολούθησε πολυετής, σε τρία μέτωπα, δικαστική διαμάχη. Η υπάλληλος δικαιώθηκε από το εργατικό δικαστήριο, το οποίο περίμενε πρώτα την απόφαση ποινικού δικαστηρίου για την κλοπή. Εκεί η υπάλληλος αθωώθηκε ομόφωνα από την κατηγορία, σε αμετάκλητο βαθμό. Ακολούθησε η πρωτόδικη δικαίωσή της από το εργατικό δικαστήριο, η έφεση από τον ΝΟΠ και τελικά η οριστική απόφαση του (28/3/16), σύμφωνα με την οποία:

- Η υπάλληλος δικαιώνεται πλήρως για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Νοέμβριο του 2014 με τον ΝΟΠ να υποχρεούται στην έντοκη καταβολή των μισθών της (υπερημερία), δικαστικών της δαπανών, των δώρων και επιδομάτων και των ασφαλιστικών της εισφορών για τα σχεδόν τρία αυτά χρόνια (μαζί με τα καθυστερούμενα που υπήρχαν τον Ιούνιο του 2012).

- Η απόφαση μεταβιβάστηκε στο ΙΚΑ, που έπραξε τα δέοντα, με τον ΝΟΠ να φορτώνεται ένα μεγάλο ποσό, αφού πέραν όλων των άλλων, του επιβλήθηκε και πρόστιμο.

Και δεν είναι το μόνο. Η Κατερίνα Καρβεντούζη εξακολουθεί να είναι υπάλληλος του ΝΟΠ, για όλο το διάστημα μετά τον Νοέμβριο του 2014 όπου ήδη έχει δικαιωθεί. Αναμένεται νέα προσφυγή για την περίοδο από το 2014 και μετά!

Επί της ουσίας: Ο ΝΟΠ, που δεν έχει πλέον ασφαλιστική ενημερότητα, καλείται να πληρώσει στην υπάλληλό του μισθούς, δώρα, ένσημα, αλλά και προς το ΙΚΑ, για πάνω από έξι χρόνια, έντοκα, με προστίματα και προσαυξήσεις. Το ποσό ξεπερνάει κατά πολύ τις 100.000 ευρώ και κάθε μέρα που περνάει, μεγαλώνει. Κι όλα αυτά χωρίς να την έχει στη διάθεσή του, χωρίς η υπάλληλος να εργάζεται.

Εξι χρόνια μετά η μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, που βρέθηκε χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς να μπορεί να εργαστεί αλλού, βίωσε δηλαδή μια πρωτοφανή οικονομική τραγωδία στο σπίτι της (εργαζόμενη επί εξαετία χωρίς να πληρώνεται), ενώ χωρίς προηγούμενο ήταν και ο διασυρμός που υπέστη κατηγορηθείσα για κλοπή.

Η υπόθεση είναι γνωστή στον χώρο του ναυταθλητισμού και στον ΝΟΠ. Που πλέον, όπως έλεγαν στο thebest.gr στελέχη της διοίκησης, καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα. Από την διοίκηση Μαντζαβίνου κι ύστερα, καμία διοίκηση δεν άγγιξε το θέμα.

Ουδείς προσέγγισε την υπάλληλο για να λήξει το θέμα, πολύ περισσότερο δε, για να της ζητηθεί αρμοδίως ένα συγνώμη.

Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση του ΝΟΠ, που επισήμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Μονάχα ο Βασίλης Τουντόπουλος, παλιά δόξα του Ομίλου, μέλος του Δ.Σ. και όντας κορυφαίο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, έχει ρόλο συμβούλου οργάνωσης, διοίκησης και οικονομικών στον ΝΟΠ, δέχθηκε να πει κάτι: «Η διοίκηση θα τοποθετηθεί, θα δούμε τι θα γίνει. Ενα μονάχα μπορώ να πω. Οταν αναλάβαμε, ξέραμε τι γίνεται. Ο Πέτρος Καθρέπτας, προς τιμή του, μπήκε επικεφαλής κι ας ήξερε ότι στα χέρια του θα σκάσει η βόμβα».

Τι μάθαμε εμείς; Υπάρχει διάθεση για σύγκληση, δηλαδή να βρεθεί άκρη, να εξοφληθεί η υπάλληλος και είτε να επιστρέψει στη θέση της, είτε να αποζημιωθεί και να φύγει, ομοίως και προς το ΙΚΑ, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά. Μόνιμη επωδός των ανθρώπων του Δ.Σ. του ΝΟΠ πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο Ομιλος να εξοφλήσει χρέος άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Ενα χρέος που υψώνει μέγα τοίχος στο να μπουν νέοι παράγοντες στον Ομιλο και ενδεχόμενα να βρει επενδυτές για το μέλλον. «Ουδείς μπαίνει σε ένα σωματείο που βαρύνεται με τέτοιες οφειλές» σχολίασε έμπειρο και παλαιό μέλος του ΝΟΠ.

Από την παρούσα διοίκηση δεν κρύβουν την ενόχλησή τους γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, να λήξει, να μην διογκωθεί το χρέος. Χρέος - βαρίδι για το μέλλον του ΝΟΠ, που σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι, είναι προϊόν επιπόλαιης και άστοχης κίνησης.

Ο ΝΟΠ, πέραν όλων των άλλων, δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από την Πολιτεία, όπως άλλα ερασιτεχνικά σωματεία, γιατί δεν έχει οικονομική ενημερότητα. Τα προβλήματα αυτά δε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «μεταβιβάζονται» άμεσα στο οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Και γι αυτό ουδείς επιχειρηματίας ασχολείται με τον ΝΟΠ.

Η παρούσα διοίκηση του Πέτρου Καθρέπτα προσπαθεί να βρει λύση στο αδιέξοδο. Και ελπίζουν σε ένα θαύμα. Για παράδειγμα να αλλάξει η νομοθεσία και αυτού του είδους οι οφειλές να χρεώνονται στα φυσικά πρόσωπα των διοίκησεων που τα δημιούργησαν και όχι να γίνονται θηλειά στο λαιμό ιστορικών σωματείων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports