Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καταστροφική η θερινή περίοδος για τα παραλιακά μαγαζιά της Πάτρας- Κάνουν ταμείο στο thebest.gr -Έρχονται λουκέτα λόγω μεδουσών!

Καταστροφική η θερινή περίοδος για τα πα...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πολλοί σκέφτονται να μην ανοίξουν του χρόνου

Δραματική ήταν η καλοκαιρινή σεζόν που πέρασε για την συντριπτική πλειοψηφία των παραλιακών καταστημάτων που λειτουργούν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ουσιαστικά από τον Καστελλόκαμπο μέχρι και το Λαμπίρι. Κάνοντας ταμείο μέσω του thebest.gr εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που είχαν αναλάβει και τις πρωτοβουλίες με αφορμή την επιδρομή των μεδουσών, υποστηρίζουν ότι στα μαγαζιά που βασίζονται στους λουόμενους, η κίνηση έπεσε φέτος από 40 έως 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στους περίπου 300 καταστηματάρχες, στις οικογένειές τους αλλά και στους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν σε αυτές. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στο εξής για τους επιχειρηματίες οι οποίοι υπολόγιζαν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα στις αρχές του καλοκαιριού. Αρκετοί εξ΄ αυτών έχοντας πλέον όλα τα δεδομένα στα χέρια τους για το πώς κύλησε το προηγούμενο διάστημα, έχουν την απόφαση να μην ανοίξουν και πάλι του χρόνου.

Και τούτο γιατί η σεζόν που τελείωσε ήταν πραγματικά καταστροφική. Τα πάνω κάτω βέβαια ήρθαν και για τους εργαζομένους οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων έκαναν τα μισά μεροκάματα από εκείνα που είχαν αρχικά συμφωνήσει καθώς τα έξοδα των καταστημάτων δεν έβγαιναν. Καθοριστικός παράγοντας του σκηνικού που δημιουργήθηκε ήταν φυσικά η επέλαση των μεδουσών που απέτρεψε μεγάλο ποσοστό του κόσμου ο οποίος αναγκάστηκε να επιλέξει πιο μακρινούς προορισμούς για να μπάνια του.

Όπως εξηγεί ο Τάκης Ματθαιόπουλος «Το μπάνιο έπεσε κατακόρυφα από τις 2:00 μέχρι τις 5:00 το απόγευμα επικρατούσε νέκρα. Μόνο αργότερα όταν έρχονταν για το μπάνιο τους οι ντόπιοι (σε Ρίο κ.α.) γίνοταν κάτι. Οι υπόλοιποι άλλαξαν τις συνήθειές τους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο ταμείο. Πρέπει όμως κάτι να γίνει δεν μπορεί να έχουμε τα ίδια και του χρόνου».

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο έτερος επιχειρηματίας Σπύρος Στεργίου ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr περιέγραψε με μελανά χρώματα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πλειοψηφία των καταστηματαρχών.

«Η ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρηματίες είναι τεράστια. Εάν στην κάθετη μείωση του τζίρου προσθέσετε τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν οι συνάδελφοι, τις ζημιές που υπέστησαν αρκετά καταστήματα από το μπουρίνι κ.α., αντλαμβάνεστε γιατί πολλοί λένε ότι δεν θ’ ανοίξουν και πάλι του χρόνου.

Είναι πλέον ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο πρέπει να το δει πολύ σοβαρά η πολιτεία. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την περιοχή μας».

Άπαντες συμφωνούν ότι εκ μέρους του κράτους δεν έχουν ληφθεί μέτρα ενώ τα όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος για την ένταξη του Κορινθιακού στα προστατευόμενα δίκτυα Natura θέλουν χρόνο για να αποδώσουν.

Όσον αφορά την σκέψη να χρησιμοποιήσουν δίχτυα από του χρόνου για να αποτρέψουν την επέλαση των μεδουσών, ως ιδέα τους φαίνεται μάλλον ανεφάρμοστη. «Είναι τρομερά δαπανηρή. Πείτε ότι εγώ έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Οι υπόλοιποι δίπλα μου τι θα κάνουν; Δεν μπορεί να εφαρμοστεί, από την στιγμή που το κόστος καλούνται να το βάλουν οι επιχειρηματίες», εκτιμά ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας», το χαρακτηρίζει με την σειρά του ο κ. Στεργίου ο οποίος εκτιμά ότι τα περίπου 10.000 ευρώ που απαιτούνται για την τοποθέτηση των διχτύων και η αμοιβή του δύτη που σχεδόν καθημερινά πρέπει να τα καθαρίζει από τις μέδουσες που θα αιχμαλωτίζονται σε αυτά, δεν μπορούν να βρεθούν. Βασικό αίτημα των καταστηματαρχών παραμένει η μείωση των τελών που πληρώνουν προς το Δήμο για την χρήση του αιγιαλού.

Όπως λένε όλοι οι φορείς τους αντιμετώπισαν με συμπόνια, πλην της Κτηματικής Υπηρεσίας που εμφανίστηκε παγερή απέναντι στα αιτήματά τους, όμως μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

«Τα 22 ευρώ το τετραγωνικό που μας ζητάει ο Δήμος είναι πολύ είναι ένα εξοφρενικό ποσό. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μας αντιμετώπισε θετικά και επιμένουμε να ζητάμε την μείωση του ποσό αυτού για την περίοδο που πέρασε προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες όλων μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και από την νέα σεζόν, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση που να είναι σε λογικά πλαίσια με βάση τα νέα δεδομένα», σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις