Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας: Διεκδικούμε αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας: Δ...

Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ) αναφέρει ότι η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού και ευθύνη του κράτους. Ο Σύλλογος απευθυνόμενος στους νέους γονείς και τις νέες μητέρες, καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε πανελλαδικό επίπεδο από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος.

Στο Δήμο Πατρέων όπως αναφέρει η αναφέρει του συλλόγου, έχουν γίνει πάνω από 1.600 αιτήσεις για νήπια και βρέφη στους 16 Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έχουν ήδη καλυφθεί περίπου 1.400, και εκκρεμούν πάνω από 200. Μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν για τα βρέφη που δεν καλύπτονται από τις ελάχιστες υπάρχουσες δομές. Παρόλο που οι δομές του Δήμου έχουν αυξηθεί (Βρεφοκομείο + 4 νέα τμήματα για βρέφη), ενώ πολλές οικογένειες έχουν απαλλαχθεί από τα τροφεία, κάτι που δεν συμβαίνει στην πλειοψηφία των Δήμων, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και απαιτείται η δημιουργία ακόμα περισσότερων βρεφικών τμημάτων.

Η ανακοίνωση συνεχίζεται ως εξής:

«Η κάλυψη αυτών των αναγκών σχετίζεται όχι μόνο με τις δομές που απαιτούνται, με το προσωπικό που ολοένα και συρρικνώνεται όπως και η κρατική χρηματοδότηση, αλλά συνολικά με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που εφαρμόζεται για την προσχολική αγωγή και από κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν, τη μετατρέπει σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας. Δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα περνάνε ολόκληρο Γολγοθά μετά την αίτηση τους στο πρόγραμμα. Χρειάζεται να περάσουν από τη Σκύλλα των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή και τη Χάρυβδη της μοριοδότησης για να καταφέρουν να πάρουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Και αφού καταφέρουν να συμπεριληφθούν στους “ωφελούμενους” με το κουπόνι (voucher) στο χέρι πρέπει να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό. Όσο για τους υπόλοιπους απομένουν δύο λύσεις : Είτε να βρουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καταβάλλοντας, στους περισσότερους Δήμους, τροφεία που ολοένα και αυξάνονται είτε να καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Τα στοιχεία που αποκρύπτει συστηματικά η κυβέρνηση είναι αμείλικτα. Πανελλαδικά το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί της “δημιουργίας 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρων” αυτές αποτελούν «αέρα κοπανιστό» και δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) φέτος.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν, ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, τους Συλλόγους και τις ομάδες της η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και διεκδικούμε αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Απαιτούμε :

-Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

-Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

-Κτιριακή επάρκεια και κατάλληλες υποδομές, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Παλεύουμε για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις