Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΑΥΤΗ είναι η βελτιωμένη πρόταση της Κυβέρνησης για το τρένο στην Πάτρα- Υπογειοποίηση από την οδό Κανελλοπούλου

ΑΥΤΗ είναι η βελτιωμένη πρόταση της Κυβέ...

Αναμένεται η απάντηση των Φορέων της πόλης

Δύο νέα σενάρια για την διέλευση του τρένου από την Πάτρα στο κομμάτι από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου, κατέθεσε επισήμως σε όλους τους φορείς της πόλης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Στην μια περίπτωση η πρόταση του υπουργείο προβλέπει η γραμμή να περάσει, με γέφυρα, πάνω από την οδό Κανελλοπούλου, ενώ η δεύτερη περίπτωση, που είναι ακριβότερη κατά 37εκ. ευρώ, προβλέπει την υπόγεια διέλευση της γραμμής από την Κανελλοπούλου.

Και τα δύο σενάρια προβλέπουν η διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή να συνεχίζει με σκεπασμένο όρυγμα (cut and cover) μέχρι και τον υπογειοποιημένο σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Στην επιστολή του προς τους τοπικούς Φορείς, ο κ. Σπίρτζης ζητά να έχει απαντήσεις με τις θέσεις τους μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου οπότε στην συνέχεια, σε μια τελική σύσκεψη να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.

Μιλώντας σήμερα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Βούρδας επισήμανε ότι η πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την κατασκευή του τμήματος μέχρι τον Άγ. Διονύσιο καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μελετών για το κομμάτι μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως εξήγησε οι προτάσεις με την προσθήκη περίπου 1,6 χιλιομέτρων υπογειοποιημένης γραμμής σιδηροδρόμου από την οδό Κανελλοπούλου ήρθε ως συνέχεια της διαβούλευσης που υπήρξε στην αχαϊκή πρωτεύουσα και της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος το οποίο και είχε καταθέσει την σχετική πρόταση στο υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα ο κ. Βούρδας διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι οι κάτοικοι των περιοχών πριν από την οδό Κανελλοπούλου, όπου η διέλευση της γραμμής θα είναι επίγεια, όπως και σήμερα, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Και τούτο γιατί, όπως ξεκαθάρισε δεν τίθεται θέμα δημιουργίας υψηλού τείχους εκατέρωθεν της υποδομής, ενώ ούτε η ηλεκτροκίνηση θα δημιουργήσει άλλα θέμα.

«Την προηγούμενη φορά έμεινα πολλές ώρες στον Καστελόκαμπο, και περπατήσαμε την γραμμή μαζί με τους κατοίκους. Διαπίστωσαν από κοντά, μαζί με τους μηχανικούς και τα σχέδια, ότι δεν υπάρχουν ούτε τοίχοι, ούτε τέτοιες διαδικασίες που ακούγονται. Δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα υψομετρικά σε σχέση με την υφιστάμενη γραμμή. Αντιθέτως υπάρχει ενίσχυση στα κομμάτια που υπήρχαν γέφυρες στα ρέματα και διευθέτηση θεμάτων ώστε να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Αυτό έγινε αντιληπτό από όλους τους κατοίκους.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, από την ηλεκτροκίνηση γραμμή η οποία θα είναι φυλασσόμενη, θα υπάρχουν διαβάσεις, ίσα-ίσα που θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος γιατί στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθούν πεζοδιαβάσεις αλλά θα διευθετηθούν και θέματα διέλευσης των οχημάτων. Αυτών σήμερα γίνεται χωρίς προφύλαξη ενώ με την καινούργια κατασκευή θα είναι προφυλαγμένα και με καλύτερη επικοινωνία», επισήμανε ο κ. Βούρδας. Επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών επισήμανε ότι τα άλλα σενάρια διέλευσης του τρένου από το κέντρο της Πάτρας με την υπογειοποίηση της γραμμής ισχύουν κανονικά όπως και η μελέτη για τη δημιουργία τραμ στις νότιες συνοικίες της πόλης.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα παραδέχθηκε ότι είναι ασφυκτικά, προσθέτοντας πάντως ότι ο στόχος για την έλευση του τρένου μέχρι το 2020 παραμένει εφικτός. «Άμεσα θα πρέπει να ωριμάσουν οι διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού για να μπορέσει να εκτελεστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 για το κομμάτι από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγ. Διονύσιο με την παράλληλη εκτέλεση των μελετών για το υπόλοιπο τμήμα και ταυτόχρονα οι υπόλοιπες εργολαβίες προχωρούν.

Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει βγει στο αέρα ο διαγωνισμός για το Κιάτο-Ροδοδάφνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 βγαίνει ο διαγωνισμός για το Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος σε σχέση με τις υπολειπόμενες εργασίες που αφορούν τις ράγες, την  επιδομή, τους σταθμούς, την ηλεκτροκίνηση και την σηματοδότηση. Είναι όλος ο σχεδιασμός ενταγμένος στον χρονοδιάγραμμα του 2020».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις