Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Ανάσα" σε δανειολήπτη ελβετικού φράγκου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών - Τι αποφάνθηκε για την ισοτιμία με το ευρώ

"Ανάσα" σε δανειολήπτη  ελβετι...
Μάτσας Ηλίας

Ο δικηγόρος του Στάθης Φίλης εξηγεί τη σημασία της απόφασης

"Ανάσα" σε Πατρινό ο οποίος είχε δανειοδοτηθεί από ελληνική τράπεζα σε ελβετικό φράγκο, δίνει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών. Το δικαστήριο δικαίωσε τον δανειολήπτη, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καθώς η ισοτιμία ευρώ και φράγκου άλλαξε από τη στιγμή που πήρε το δάνειο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πάνω από 30%, το ποσό  των δόσεων της αποπληρωμής.

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών «παγώνουν» οι δόσεις του μέχρι την έκδοση απόφασης από τον Άρειο Πάγο, ενώ το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του με την ισοτιμία που ίσχυε όταν πήρε το δάνειο και όχι με τη σημερινή.

Ο δανειολήπτης είχε πάρει αρχικά δύο στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο το 2005, λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας για την αποπληρωμή και στη συνέχεια πήρε άλλα δύο στεγαστικά δάνεια το 2006 και το 2007 σε ευρώ, που εν συνεχεία η τράπεζα του πρότεινε να τα μετατρέψει σε ελβετικό φράγκο για τον ίδιο λόγο.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Στάθης Φίλης «οι τράπεζες πρότειναν στους δανειολήπτες να παίρνουν στεγαστικά, συγκεκριμένα, δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς η ισοτιμία ευνοούσε εκείνη τη στιγμή στην αποπληρωμή των δόσεων.

Η αποπληρωμή των δανείων μαζί με τους τόκους γινόταν όμως με κυμαινόμενη ισοτιμία, ανάλογα με την τιμή του φράγκου. Πράγμα που ευνοούσε στην αρχή αλλά από το 2010 και μετά το φράγκο βρέθηκε 30% πάνω σε σχέση με το ευρώ.

Έτσι όσοι είχαν πάρει δάνειο με βάθος αποπληρωμής 20ετίας, και είχαν πληρώσει 5 με 7 χρόνια δόσεις και επιτόκια, άρα ένα σημαντικό ποσό, φορτώθηκαν ποσό δανείου αρκετά μεγαλύτερο.

Για να καταλάβετε, όποιος  πήρε ένα δάνειο 100.000 ευρώ το 2005, βρέθηκε το 2010 να πρέπει να αποπληρώσει ένα ποσό κοντά στις 150.000 ευρώ.

Έγινε από τότε μια συλλογική αγωγή από το Σύλλογο Δανειοληπτών που υπάρχει στην Αθήνα, η οποία και δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Υποθέσεις σαν αυτήν της Πάτρας έχουν δικαιωθεί σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και φαίνεται να παγιώνεται το δεδομένο ότι αυτά τα δάνεια αποτελούσαν επενδυτικά προϊόντα στην αγορά συναλλάγματος και κρίνονταν στο δικαστήριο.

Αυτό είναι και το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου της Πάτρας το οποίο και παγώνει της δόσεις του δανειολήπτη και δέχεται ότι πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια στην ισοτιμία που ίσχυε όταν το πήρε και όχι στη σημερινή.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών που κινήθηκε μαζικά δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό και τον επόμενο μήνα θα συζητηθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών  και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να βγάλει τελεσίδικη απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέχρι τότε η απόφαση του Πρωτοδικείου προστατεύει τους δανειολήπτες από τυχόν καταγγελίες των δανείων από τις τράπεζες αλλά και κατασχέσεις, παγώνοντας όλες τις διαδικασίες.

Μια συλλογική δικαίωση, ανοίγει το δρόμο και σε άλλους ιδιώτες που είχαν πάρει δάνειο σε Ελβετικό φράγκο να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με την ισοτιμία που το πήραν.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει σε Πάτρα κι Αγρίνιο η λειτουργία Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών- Τι προσφέρουν, σε ποιους απευθύνονται

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις